- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (22.04.2008, 22:04)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Festivalului Filmului European - între 8 şi 30 mai, la Bucureşti, Timişoara, Craiova şi Iaşi
Ediţia 2008 a Festivalului Filmului European se va desfăşura între 8 şi 30 mai, la Bucureşti, Timişoara, Craiova şi Iaşi şi va debuta cu o gală, la Sala Palatului din Capitală, unde va fi proiectat filmul "La Graine et le Mulet/ Cuşcuş cu chefal" de Abdellatif Kechiche, laureat al premiilor César.
Urmărește
17 afișări
Festivalului Filmului European - între 8 şi 30 mai, la Bucureşti, Timişoara, Craiova şi Iaşi
Cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Filmului European este organizată de Institutul Cultural Român (ICR), cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene şi al ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene.
Potrivit ICR, festivalul va avea loc la Bucureşti, între 8 şi 18 mai (la Sala Palatului, Cinema Studio şi Muzeul Ţăranului Român), Timişoara, între 21-23 mai (Cinema City), Craiova, 23-25 mai (Cinema Patria şi Cinema Modern) şi Iaşi, 28-30 mai (Cinema City).
Festivalul Filmului European va debuta cu o seară de gală, organizată pe 8 mai, la Sala Palatului. Atunci va fi proiectat filmul "La Graine et le Mulet/ Cuşcuş cu chefal", în regia lui Abdellatif Kechiche, laureatul ediţiei 2008 a premiilor César, a declarat pentru MEDIAFAX Ariadna Ponta, director adjunct Relaţii Internaţionale la ICR.
"La Graine et le Mulet", în regia lui Abdellatif Kechiche, a fost desemnat cel mai bun film la cea de-a 33-a ediţie a premiilor César. Filmul a mai câştigat premiile pentru cel mai bun scenariu original şi cea mai bună speranţă feminină - Hafsia Herzi. Aclamat la Festivalul de la Veneţia, unde a primit trei distincţii, printre care şi Premiul special al Juriului şi cel pentru cea mai bună speranţă, care a revenit actriţei Hafsia Herzi, "La Graine et le Mulet" a fost distins şi cu Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun regizor.
Lungmetrajul, care realizează portretul unei familii franco-tunisiene, prezintă povestea unui bătrân imigrant, fost lucrător pe un şantier naval, care îşi deschide un restaurant cu cuşcuş de peşte în sudul Franţei, pe un vapor vechi, mâncat de rugină. Abdellatif Kechiche abordează criza şomajului în acest al treilea film al său, după ce a evocat problemele imigrării în "La faute a Voltaire" (2000) şi cele ale cartierelor din suburbii în "L'Esquive" (2003), recompensat în 2004 cu patru premii César, echivalentul francez al premiilor Oscar.
Manifestarea cuprinde şi o serie de evenimente speciale, printre care avanpremiera documentarului "Podul de flori", în regia lui Thomas Ciulei (9 mai, Cinema Studio). "Podul de flori" este ilustrarea unui fenomen social de amploare - migrţia economică masivă - care afectează profund structura familiei. De trei ani, Costică Arhir îşi creşte singur cei trei copii, de când soţia lui a plecat la muncă în Italia. Telefoanele şi pachetele trimise familiei nu reuşesc să suplinească absenţa. Situaţia familiei Arhir este departe de a fi singulară - în Republica Moldova, jumătate din forţa de muncă este plecată în străinătate.
Totodată, între 10 şi 16 mai, la Clubul Ţăranului de la Muzeul Ţăranului Român se va organiza manifestarea "La taifas cu... aromânii, germanii, francezii, turcii, maghiarii, italienii". Fiecare seară de întâlniri cu minorităţile va prilejui discuţii, vizionare de filme în sala Horia Bernea şi în curtea interioară a muzeului, degustări de produse tradiţionale specifice. Programul face parte din Proiectul românesc PUZZLE, dezvoltat în cadrul Anului European al Dialogului Intercultural.
Festivalul se va închide în Capitală, pe 18 mai, la Muzeul Ţăranului Român, unde va fi proiectat filmul "Auf der anderen Seite/ De partea cealaltă", în regia lui Fatih Akin. Filmul a obţinut premiul pentru cel mai bun scenariu, la Festivalul de la Cannes, 2007.
Totodată, ediţia din acest an a Festivalului Filmului European reuneşte, sub tema dialogului intercultural, filme din 25 de ţări: Austria, Belgia, Cehia, Croaţia, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Lituania, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia şi Ungaria.
Astfel, vor fi proiectate filme precum: "Totul pe gratis/ All for Free" de Antonio Nuic, "Îngeri orbiţi/ Blinde engle" de Jon Bang Carlsen, "Fratele meu se însoară/ Mon frère se marie" de Jean-Stéphane Bron, "Andaluzia/ Andalucia" de Alain Gomis, "Odată/ Once" de John Carney, "Ţine distanţa/ La giusta distanza" de Carlo Mazzacurati, "Adâncuri/ Diep" de Simone van Dusseldorp etc.
Printre cele 40 de titluri prezente în eveniment se remarcă şi o selecţie în premieră de filme documentare, precum: "Lisboetas/ Locuitorii Lisabonei" de Sérgio Tréfaut şi "Fados/ Fadourile" de Carlos Saura.
În plus, festivalul continuă tradiţia colaborării cu un tânăr regizor român care va juca rolul de ambasador onorific al filmului european. Astfel, după Cristi Puiu în 2006 şi Corneliu Porumboiu în 2007, Cristian Mungiu, regizorul filmului "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", a acceptat acest rol în 2008 şi va realiza clipul de prezentare a Festivalului.
Tot în cadrul festivalului se regăseşte şi proiectul "Obiecte pierdute/ Lost and found", în cadrul căruia vor fi proiectate, pe 9 mai, la Timişoara, scurtmetrajele a şase regizori din Europa de Est: Nadejda Koseva - "Ritualul/ The Ritual", Cristian Mungiu - "Curcanii nu zboară/ Turkey girl", Jasmila Žbanic - "Aniversare/ Birthday", Kornél Mundruczó - "Tăcere de scurtă durată/ Short lasting silence", Stefan Arsenijevic - "Fabuloasa Vera/ Fabulouse Vera" şi Mait Laas - "Gene+Ratio".
Ediţia de anul trecut a Festivalului Filmului European l-a avut ca invitat de onoare pe regizorul ceh Jiri Menzel.
ULTIMELE ȘTIRI
-
OZN deasupra României: O imagine din 2022 publicată de un fost oficial al Pentagonului face înconjurul internetului. Cât de credibilă este fotografia
-
Bilanţul inundaţiilor din Spania a crescut la 158 de morţi
-
Schimbările climatice afectează agricultura: România a ajuns Tunisia, apa va fi cotată la Bursă
-
Sursă israeliană despre un posibil atac al Iranului: Israelul este la „un nivel ridicat de pregătire”
Citește pe alephnews.ro: Iranul pregătește o lovitură asupra Israelului de pe teritoriul irakian în următoarele zile. Avertismentul SUA
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
SURPRIZĂ URIAŞĂ: Vodafone şi Digi au bătut palma să cumpere Telekom România Mobile. Ce se întâmplă cu clienţii
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prognoza Accuweather pentru Crăciun și Revelion. În ce orașe ninge de Sărbători în România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:17
LIVE TEXT Primii români găsiţi morţi după inundaţiile din Spania. Un cuplu şi fiica lor şi-au pierdut viaţa. Gabi, Dana şi Alex îşi cumpăraseră casa de la periferia Valenciei în urmă cu trei ani / Informare de la MAE
-
astăzi, 05:07
Spania. Autorităţile încearcă să adune cadavrele animalelor moarte în timpul inundaţiilor