Filmul "12 Years a Slave", recompensat cu marele premiu la Festivalul de la Toronto

Filmul "12 Years a Slave", care prezintă povestea adevărată a unui bărbat de culoare vândut ca sclav în anul 1840 în statul american Louisiana, a câştigat, duminică, marele premiu la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto.

Urmărește
195 afișări
Imaginea articolului Filmul "12 Years a Slave", recompensat cu marele premiu la Festivalul de la Toronto

Filmul "12 Years a Slave", recompensat cu marele premiu la Festivalul de la Toronto (Captură video)

Acest film, regizat de cineastul Steve McQueen şi avându-i în distribuţie pe actorii Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender şi Brad Pitt, a fost recompensat cu Premiul Publicului - BlackBerry People's Choice - la cea de-a 38-a ediţie a festivalului canadian.

Având la bază volumul de memorii scris în 1853 de Solomon Northup, filmul "12 Years of Slave" a fost extrem de bine primit atât de spectatori, cât şi de criticii de cinema, atât la festivalul de la Toronto, cât şi la Telluride Film Festival, şi este considerat deja unul dintre marii favoriţi din cursa pentru Oscaruri.

Premiul primit la Toronto, acordat în trecut unor pelicule recompensate cu Oscarul pentru cel mai bun film, precum "Discursul regelui/ The King's Speech" şi "Vagabondul milionar/ Slumdog Millionaire", şi care a revenit anul trecut filmului "Scenariu pentru happy-end/ Silver Linings Playbook", va creşte cu siguranţă discuţiile din jurul filmului "12 Years a Slave".

Un alt candidat pentru acest trofeu, care este acordat pe baza voturilor exprimate de spectatori, a fost drama regizată de Stephen Frears "Philomena", în care actriţa britanică Judi Dench joacă rolul unei femei irlandeze care îşi caută fiul pe care îl abandonase, la presiunea călugăriţelor catolice, în anii 1950.

Premiul Publicului pentru cel mai bun documentar a revenit producţiei "The Square", de Jehane Noujaim, care prezintă faptele unor activişti din piaţa Tahrir din Cairo în ajunul protestelor din 2011 care au condus la înlăturarea de la putere a preşedintelui Hosni Mubarak. Acest film a câştigat un premiu şi la Festivalul Sundance în ianuarie la categoria "proiect în dezvoltare".

Premiul Publicului pentru cel mai bun film la categoria "Midnight Madness" - care grupează pelicule horror şi indie - a revenit producţiei "Why Don't You Play in Hell?", de Sion Sono.

Trofeul pentru cel mai bun film canadian a revenit peliculei "Asphalt Watches", regizată de Shayne Ehman şi Seth Scrivers.

Printre celelalte producţii care i-au impresionat pe criticii de la Toronto, pe parcursul celor 11 zile de proiecţii, s-au aflat filmele "Gravity", un thriller ştiinţifico-fantastic regizat de Alfonso Cuaron, filmul cu o distribuţie impresionantă "August: Osage County" şi "Dallas Buyers Club", o peliculă pentru care Matthew McConaughey a slăbit peste 13,5 kilograme interpretând un cowboy texan homofob diagnosticat cu SIDA.

Înfiinţat în 1976, Festivalul de la Toronto este considerat în prezent, alături de Cannes, Sundance şi Berlin, drept unul dintre cele mai mari evenimente de acest gen din lume. Festivalul de la Toronto serveşte adeseori ca rampă de lansare pentru multe filme şi interpretări actoriceşti care sunt ulterior recompensate cu premiile Oscar decernate de Academia de film americană, fiind totodată cumpărate de marile companii de distribuţie cinematografică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici