Filmul "Banditul Whisky", care prezintă povestea celui mai temut spărgător de bănci din Europa, un bandit român, are premiera în cinematografele româneşti vineri

Filmul "Banditul Whisky/ The Whisky Robber", de Nimród Antal, povestea adevărată a banditului plecat din România care a jefuit 27 de bănci şi oficii poştale în Ungaria, strângând peste o jumătate de milion de dolari, are premiera în cinematografele româneşti vineri, potrivit distribuitorului.

Urmărește
5452 afișări
Imaginea articolului Filmul "Banditul Whisky", care prezintă povestea celui mai temut spărgător de bănci din Europa, un bandit român, are premiera în cinematografele româneşti vineri

Filmul "Banditul Whisky", care prezintă povestea unui bandit român, cel mai temut spărgător de bănci din Europa, are premiera în cinematografele româneşti vineri

Attila Ambrus/Banditul Whisky devenea un erou popular la sfârşitul anilor 1980 şi începutul anilor 1990 tocmai pentru că reuşea să facă de râs autorităţile.

"The Whisky Robber" este scris şi regizat de Nimród Antal ("Predators", "Metallica Through the Never"), care a muncit timp de trei ani la scenariu, consultându-l în permanenţă pe realul "Whiskey Man", Attila Ambrus, în prezent un om liber, mic întreprinzător, în vârstă de 50 de ani.

Attila Ambrus, născut în Miercurea Ciuc - în România comunistă, guvernată de Nicolae Ceauşescu -, unde are o copilărie grea, fiind orfan de mamă şi abandonat de tată, emigrează în Ungaria, unde devine un Robin Hood, un veritabil erou popular: era spărgător de bănci, cu numeroase jafuri armate la activ, păcălind în permanenţă autorităţile, dar nu făcea niciodată vărsare de sânge. În plus, prins - la un moment dat - pentru interogatoriu, are o evadare spectaculoasă şi fără precedent din sediul poliţiei. Înainte de fiecare jaf, bea câte un pahar de whiskey pentru a-şi face curaj, de unde şi porecla sa.

Filmul urmăreşte progresul unui lup singuratic, folosind arhetipurile clasice de western - al celui fără de lege şi al omului legii. Banditul Whiskey nu a vrut niciodată să fie un erou - deşi mass-media l-a transformat într-unul. Celebritatea sa a depăşit graniţele când a evadat din închisoare. Întreaga ţară ţinea cu el: în sfârşit, cineva care a reuşit să facă de râs autorităţile comuniste.

Rolul lui Attila Ambrus este interpretat de debutantul Bence Szalay, iubita acestuia, Kata, este jucată de Piroska Moga (cunoscută pentru rolul din "Strangled", de Arpad Sopsits), iar detectivul care anchetează cazul este jucat de Zoltan Schneider, cunoscut publicului român pentru partitura din producţia premiată cu Ursul de Aur în 2017 "On Body and Soul".

Regizorul născut în Los Angeles de origine maghiară Nimród Antal a devenit în 2003 un star, odată cu lansarea filmului său "Kontroll", continuând cu mai multe producţii hollywoodiene, printre care şi "Predators" (2010). "Banditul Whisky" este primul său film maghiar după 14 ani. "Banditul Whisky" a avut proiecţii speciale la Festivalul de Film de la Varşovia şi la Chicago International Film Festival.

Filmul a fost lansat pe 22 noiembrie 2017 în Ungaria, unde a atras, în primul weekend, peste 65.000 de spectatori în cinematografe şi a surclasat superproducţia americană "Justice League".

Publicaţia franceză Cineuropa a scris despre producţia "Banditul Whisky" că "este un film poliţist/de acţiune desăvârşit, cu un ritm rapid şi fluid, filmat într-o manieră elegantă, cu un erou charismatic, cu detalii de epocă şi cu o perspectivă uşor satirică asupra tranziţiei din Ungaria postcomunistă".

Trailerul oficial al filmului poate fi vizionat pe aici:

 

 

 

Filmul, cu ratingul "Nerecomandat copiilor sub 15 ani", va fi distribuit de Taylor Projects în reţeaua Cinema City din Bucureşti şi din ţară, de vineri. Attila Ambrus va fi prezent la mai multe proiecţii speciale ale filmului, în câteva oraşe din ţară, pentru a vorbi cu publicul.

Attila Ambrus a crescut în Transilvania în anii 1980 şi a trecut, ilegal, graniţa maghiară, călătorind sub un tren de marfă. A devenit portar pentru echipa de hochei din Budapesta. Încercând să obţină un permis de muncă, merge la un oficial corupt, care îl ajută trăgând nişte sfori, dar, în cele din urmă, ajunge să jefuiască bănci, evitând cu orice preţ vărsarea de sânge. "Banditul gentleman" a fost comparat adesea în Ungaria cu Sándor Rózsa, un Robin Hood local, iar, în România, cu haiduci precum Iancu Jianu, Baba Novac şi Andrii Popa. Celebritatea sa a depăşit graniţele când a evadat din închisoare, la câteva luni după ce fusese prins, în iulie 1999.

"La începutul anilor 1990, aveam o situaţie al naibii de uşoară, căci în Ungaria nimic nu funcţiona. Practic alarmele şi camerele de observaţie erau prăfuite, nu mergeau. Fără doar şi poate, am contribuit şi eu, cu vârf şi îndesat, la perfecţionarea siguranţei în domeniul poliţiei, al băncilor şi al închisorilor. Fără îndoială, am contribuit şi eu la faptul că Ungaria este astăzi o ţară mult mai sigură din punctul de vedere al oamenilor cu eventuale intenţii criminale", a declarat Attila Ambrus.

În cele din urmă, după trei luni petrecute ca fugar, Ambrus a fost prins şi a stat după gratii 12 ani (din 17), fiind eliberat pentru bună purtare în 2012.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici