Filmul "Google şi creierul mondial", în deschiderea Astra Film Festival de la Sibiu

Filmul "Google şi creierul mondial" - "o privire în detaliu asupra modului necunoscut în care funcţionează cea mai puternică corporaţie din mediul online" - va fi proiectat, luni, în deschiderea celei de-a XX-a ediţii a Astra Film Festival (AFF) de la Sibiu.

Urmărește
182 afișări
Imaginea articolului Filmul "Google şi creierul mondial", în deschiderea Astra Film Festival de la Sibiu

Filmul "Google şi creierul mondial", în deschiderea Astra Film Festival de la Sibiu (Imagine: Shutterstock)

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de organizatorii AFF, deschiderea celei de-a XX-a ediţii va avea loc luni, de la ora 19.00, şi va fi marcată prin proiecţia filmului "Google şi creierul mondial", prezentat în premieră în România.

"Filmul «Google şi creierul mondial» este o privire în detaliu asupra modului necunoscut în care funcţionează cea mai puternică corporaţie din mediul online. Filmul vorbeşte despre ambiţiosul proiect Google Books, care se doreşte a deveni cea mai mare bibliotecă virtuală din lume, şi despre cum sunt încălcate drepturile de autor", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, proiecţia va avea loc în prezenţa regizorului Ben Lewis, care va răspunde apoi la întrebările publicului legate de acest film.

Deschiderea oficială a evenimentului va mai fi marcată printr-un concert susţinut de "una dintre cele mai nonconformiste artiste din peisajul autohton", Ada Milea.

Potrivit organizatorilor, pentru ediţia aniversară au fost selecţionate 110 filme, dintre cele peste 1.350 înscrise.

"Cele 110 filme ale ediţiei aniversare ţintesc subiecte de actualitate de o mare diversitate care nu se regăsesc pe agenda televiziunilor din România. De la teme controversate din mediul online, «Internetul se închide» (premieră absolută) şi «Nebunia Facebook» care prezintă efectele neaşteptate la care ne supunem atunci când share-uim în mod public un simplu gând de moment sau o fotografie, până la «Drill Baby Drill» care relevă protestele anticorporatiste împotriva exploatării gazelor de şist din Polonia şi SUA, o realitate surprinsă de regizorul Lech Kowalski, care va fi prezent la festival. În premieră în România, va fi proiectat documentarul «Sindromul Veneţia», un portret al unuia dintre cele mai frumoase oraşe din lume surprins în mijlocul unui proces de autodistrugere", se mai arată în document.

Potrivit organizatorilor, un alt film care va putea fi văzut în cadrul manifestării este "Afacerea Tănase. Leapşa pe murite", un documentar de invetigaţie prezentat în premieră absolută la AFF în prezenţa regizorului, Ionuţ Teianu, despre "faţa ascunsă a României ceauşiste şi mijloacele criminale prin care Securitatea dorea să-i reducă la tăcere pe Virgil Tănase şi Paul Goma, doi disidenţi opozanţi stabiliţi la Paris".

"Actul de a ucide" - "cel mai premiat şi titrat documentar din 2013" -, care reconstituie metodele prin care gangsterii din Indonezia anilor ’60 au torturat şi ucis peste un milion de comunişti, va fi, de asemenea, prezentat în cadrul festivalului.

Totodată, organizatorii anunţă că nume consacrate pe plan internaţional fac parte din juriul celei de-a XX-a ediţii: Gaby Babic (Germania), director goEst Festival; regizorul Cristi Puiu (România); Lesedi Oluko Moche (Africa de Sud), director Encounters Doc Fest; regizorul Pawel Kloc (Polonia); Hussain Currimbhoy (Marea Britanie), director artistic Sheffield Doc IFF; Elena Danilko (Rusia), director artistic Moscow IFF on Visual Anthropology; regizorul Petr Lom (Canada); Michael Stewart (Marea Britanie), director London Open City IFF; Cristian Niţulescu (România), producător TV; Grit Lemke (Germania), director artistic DocLeipzig.

În afara proiecţiilor de film, ediţia aniversară găzduieşte o serie de concerte live, care vor avea loc în fiecare seară, după ora 21.00, în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor: Bucium Peste Pădure, o trupă de folclor vechi din Sibiu, Mircea Florian, Raul Kusak & Adrian Naidin (un concert extraordinar intitulat "Cântice’n Cerc" care include şi melodii din repertoriul Mariei Tănase), Szilvasi Gipsy Folk Band din Budapesta şi Electric Brother.

Ediţia aniversară AFF va avea loc în Sibiu între 14 şi 20 octombrie.

Astra Film Festival 2013, Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Sibiu, este organizat de Studioul Astra Film şi Fundaţia Astra Film.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici