Filmul "Restul e tăcere", recompensat cu premiul Gopo (Video)

Filmul "Restul e tăcere", de Nae Caranfil, a fost desemnat cel mai bun lungmetraj la cea de-a treia ediţie a Galei Premiilor Gopo, care a avut loc luni seară, la Fratelli Studios din Bucureşti.

Urmărește
35 afișări
Imaginea articolului Filmul "Restul e tăcere", recompensat cu premiul Gopo (Video)

Filmul "Restul e tăcere", recompensat cu premiul Gopo (Imagine: Mediafax Foto)

Premiul a fost prezentat de ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Theodor Paleologu.

"Pentru un ministru al Culturii... să aibă un nou val la dispoziţie este o adevărată pleaşcă", a spus Paleologu înainte de a înmâna premiul.

Filmul "Restul e tăcere" a primit cele mai multe trofee, nouă, inclusiv cele pentru cel mai bun lungmetraj şi cel mai bun scenariu, la cea de-a treia ediţie a Galei Premiilor Gopo.

"Restul e tăcere", de Nae Caranfil, a fost, de asemenea, propunerea României la ediţia de anul acesta a premiilor Oscar, la categoria "cel mai bun film într-o altă limbă decât engleza".

Povestea din "Restul e tăcere", în mare parte adevărată, îl are în centru pe tânărul Grig, fiul unei vedete a Teatrului Naţional, şi se petrece în urmă cu aproape 100 de ani. Propriul bilanţ al lui Grig este oarecum dezamăgitor. Prea scund pentru scenă, prea timid cu femeile, prea excesiv în stilul de viaţă, fiul e pe cale să comită greşeala capitală, păcatul de neiertat în ochii tatălui: să regizeze un film de cinema! Îl visează ca pe cel mai grandios şi mai lung film realizat vreodată. Va fi reconstituirea fidelă a războiului cu turcii, prin care România îşi cucerise independenţa, cu 35 de ani înainte. Leon, un moşier local atins de deliruri mesianice şi auto-proclamat Patron al Artelor, devine finanţatorul întregii afaceri. Tot el devine, pe rând, protectorul lui Grig, dascălul său, părinte substituit, partener necinstit şi duşman pe viaţă. Dar va putea Gaumonde, compania franceză ce controlează piaţa cinematografică peste tot în Europa, să accepte competiţia cu o producţie independentă de o asemenea amploare? Şi dacă da, va obţine Grig, prin această victorie, respectul tatălui său?

"Restul e tăcere" este un regal de scene comice, decoruri grandioase şi costume de epocă, dar şi de accente dramatice şi situaţii-limită.

Cu sute de figuranţi, maşini de epocă şi costume din cele mai alese, semnate de creatoarea Doina Levintza, "Restul e tăcere" este o superproducţie, aducându-i în rolurile principale, alături de Marius Florea Vizante, pe Ovidiu Niculescu, Mirela Zeta, Gruia Sandu, Valentin Popescu, Nicu Mihoc, Silviu Biriş, Petru Gavril, Vlad Zamfirescu, Samuel Tastet, Florin Zamfirescu, Alexandru Hasnaş, cu participarea extraordinară a actriţei Ioana Bulca, în rolul Aristizzei Romanescu.

Nae Caranfil a obţinut pentru "Restul e tăcere" premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de film B-EST 2008. Filmul lui Caranfil a câştigat şi premiul publicului, la Gala B-EST, dar şi Marele Premiu pentru cel mai bun scenariu la Festivalul Internaţional de Film de la Paris, în 1995, şi premiul al doilea la competiţia "Hartly & Merrill International Scriptwriting Competition", Los Angeles 1999.

Lungmetrajul "În slujba regelui Angliei", de Jiri Menzel, a fost desemnat cel mai bun film european la Gala Premiilor Gopo, care a avut loc luni, la Fratelli Studios.

Premiul a fost prezentat de preşedinta Comisiei de Cultură a Camerei Deputaţilor, Raluca Turcan.

"În slujba regelui Angliei", de Jiri Menzel, distribuit în România de MediaPro Distribution, este o ecranizare a romanului omonim semnat de Bohumil Hrabal. Pelicula prezintă povestea unui umil ospătar praghez care trăieşte momente memorabile în prima jumătate a secolului trecut. Filmul a fost recompensat cu premiul FIPRESCI la Festivalul de Film de la Berlin, în 2007.

La categoria "cel mai bun film european" au mai fost nominalizate producţiile "De partea cealaltă", de Fatih Akin, "Persepolis", de Marjanne Satrapi şi Vincent Paronnaud, şi "În clasă", de Laurent Cantet.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici