Italia solicită statutul de patrimoniu Unesco pentru cafeaua espresso. Secretul reţetei sale

Publicat: 21 01. 2022, 19:30
Actualizat: 21 01. 2022, 19:32

„Este un ritual autentic şi o expresie a societăţii noastre care ne distinge în întreaga lume”, a declarat Gian Marco Centinaio, subsecretarul pentru agricultură, confirmând că cererea a fost depusă.

Espresso a devenit rapid o parte integrantă a identităţii naţionale după apariţia sa la Torino la sfârşitul secolului al XIX-lea. Un espresso creează un prilej de întâlnire, de a discuta despre politică şi fotbal, de a te plânge, de a face pace sau de a plăti o datorie, este un motiv pentru care oamenii se întâlnesc să socializeze şi să savureze băutura, potrivit The Guardian.

Potrivit Institutului Italian Espresso, fondat în 1998 cu scopul specific de a proteja şi promova espresso-ul original, piaţa valorează mai mult de 4 miliarde de euro anual, mai mult de 90% dintre italieni beau câte o ceaşcă zilnic.

Reglementările stricte ale institutului pentru espresso-ul perfect includ utilizarea unui amestec de cafea certificat, echipamente certificate şi chiar personal autorizat.

Acesta precizează că spuma, crema mai uşoară care se aşează în partea de sus a ceştii, „trebuie să fie uniformă şi persistentă timp de cel puţin 120 de secunde din momentul în care cafeaua a fost distribuită fără amestecare”. Se spune că culoarea sa ar trebui să fie „maro-alun până la maro închis [şi] caracterizată prin reflexe brune”.

Încercările anterioare de a include cafeaua espresso italiană pe lista Unesco au fost făcute, dar nu au fost niciodată finalizate oficial, se presupune că din cauza politicii turbulente a ţării.
 
Subsecretarul pentru agricultură a spus că este încrezător că, de data aceasta, comisia naţională Unesco a Italiei va aproba oferta, verdictul fiind aşteptat în primăvară.