FOCUS: Alanis Morissette, UNKLE şi Cypress Hill şi-au "împărţit" publicul, în prima zi de B'estfest

Festivalul B'estfest a debutat în forţă, vineri seara, în parcarea Romexpo, unde a adunat între 15.000 şi 16.000 de spectatori care au asistat la o serie de concerte susţinute de artişti printre care s-au numărat Alanis Morissette, UNKLE, Cypress Hill, Miss Platnum şi Apollo 440.

Urmărește
16 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Alanis Morissette, UNKLE şi Cypress Hill şi-au "împărţit" publicul, în prima zi de B'estfest

FOCUS: Alanis Morissette, UNKLE şi Cypress Hill şi-au "împărţit" publicul, în prima zi de B'estfest (Imagine din arhiva Mediafax - AFP)

Probabil că cea mai grea decizie pentru publicul adunat vineri seara la B'estfest - un număr de 15.000 - 16.000 de spectatori, potrivit estimărilor organizatorilor - a fost să aleagă între artiştii care s-au perindat pe cele trei scene ale festivalului.

Evenimentul a debutat în jurul orei 16.00, cu DJ-ul Boy Lamoen, care a încălzit atmosfera. Lucrurile s-au mai complicat pe seară, însă, când cele trei scene au fost luate în stăpânire, aproape simultan, de către artişti. Dacă trupa autohtonă NSK şi-a început recitalul la ora 18.30, puţin după ora 19.00, pe o altă scenă s-au dezlănţuit băieţii de la Apollo 440, care i-au strâns pe majoritatea celor prezenţi la acel moment la festival. Chiar dacă, la început, spectatorii nu erau mai mult de 3.000 - 4.000, până la sfârşitul recitalului, numărul acestora s-a dublat. Dar publicul nu intrase încă complet în atmosfera de festival, aşa că puţini dintre cei prezenţi au reacţionat exploziv la piesele lor pline de energie, precum hitul "Stop the Rock".

Între timp, mai exact la ora 20.00, Miss Platnum, artista originară din Banat care a ajuns celebră în toată Europa pentru muzica sa "R 'n' Balkan", a urcat pe o altă scenă. În ciuda show-ului foarte antrenant, al muzicii proaspete, amuzante, obraznice pe alocuri, dar în mod clar curajoase, Miss Platnum nu a reuşit să adune la scenă mai mult de câteva sute de spectatori. Chiar mai puţini au rămas până la sfârşitul recitalului, căci în celălalt capăt al parcării Romexpo începuse să cânte, la 20.30, Alanis Morissette.

Aceasta şi-a început concertul cu unul dintre cântecele sale cele mai cunoscute - "Univited". Deşi însoţită de o trupă de muzicieni care o acompaniau, artista nu s-a ferit să cânte ea însăşi la chitară acustică, electrică, chiar şi la muzicuţă. Din recitalul său nu au lipsit piese de pe cel mai recent album ("Flavors Of Entanglement"), precum "Moratorium" şi "Tapes", iar printre cântecele cele mai apreciate de către public s-au numărat "Hand In My Pocket", "You Already Won Me Over", cel din urmă cântat pe un ritm ceva mai lent decât în varianta originală. După mai bine de o oră de concert, artista a ieşit din scenă, revenind, însă, la bis. Ea a mulţumit publicului român în faţa căruia a cântat pentru prima dată şi a interpretat piesa sa iconică, "Ironic", acumpaniată de numeroşii spectatori care-i ştiau versurile pe de rost. Ultima piesă din concert a fost un alt cântec foarte cunoscut de-al său - "Thank You". În ansamblu, trecând cu vedere faptul că artista a fost uşor zgârcită în ceea ce priveşte comunicarea cu publicul, show-ului său i-au lipsit elementele de putere, tărie şi determinare care caracterizau muzica lui Morissette în primii săi ani de carieră.

La doar câteva minute după ce Alanis şi-a încheiat recitalul, pe scena alăturată s-a dezlănţuit "forţa UNKLE", dând startul unui show plin de energie.

Si de data aceasta a existat o scindare în rândul publicului, jumătate dintre cei prezenţi alegând prestaţia legendelor hip-hop Cypress Hill, care evoluau, în paralel, pe o altă scenă. Astfel, dacă circa 7-8.000 de spectatori au ales să asculte hiturile celor de la UNKLE - "Burn My Shadow Away", "In A State" sau "An Eye For An Eye" -, care balansează între rock alternativ, electro şi trip-hop, un public aproximativ egal s-a agitat pe ritmurile de hip-hop latino ale celor de la Cypress - "Insane in the Brain", "How I Could Just Kill A Man" fiind doar câteva dintre piesele la care spectatorii s-au dezlănţuit.

Odată încheiate şi aceste ultime două concerte ale serii, aproape de miezul nopţii, spectatorii au făcut coadă la cortul unde încă mai avea loc o petrecere Silent Disco şi unde urma să mixeze Mark Norman, alţii rămânând tolăniţi pe şezlongurile amplasate pe plaja amenajată în parcarea Romexpo.

Porţile festivalului au rămas deschise până la ora 2.00 noaptea.

La finalul celor câteva ore bune de muzică şi spectacol, cel mai mare regret al publicului din prima zi de B'estfest a fost că nu a putut vedea pe îndelete toţi artiştii care au evoluat pe cele trei scene ale festivalului.

Un eveniment de trei zile, B'estfest va continua sâmbătă, cu vedete precum Manic Street Preachers, Kaiser Chiefs şi Nouvelle Vague, duminică fiind programaţi Stereophonics, Nelly Furtado, Roisin Murphy şi Manu Chao.

În perimetrul festivalului sunt amplasate mai multe zone-restaurant, precum şi numeroase baruri, achiziţionarea produselor alimentare şi a băuturilor realizându-se doar pe baza jetoanelor, la fel ca şi la ediţia de anul trecut.

Jetoanele pot fi procurate de la casieriile festivalului, iar la sfârşitul fiecărei zile, jetoanele în plus pot fi schimbate înapoi în bani. Publicul are la dispoziţie un meniu variat de feluri de mâncare, de la sandvişuri şi mici, frigărui sau cârnăciori pe grătar, până la specialităţi italiene, chinezeşti şi multe alte sortimente. În ceea ce priveşte băuturile, în spaţiul festivalului sunt disponibile: bere la pahar, răcoritoare, apă, limonadă şi suc proaspăt de portocale. De asemenea, vor exista şi anul acesta vânzători mobili de bere.

Ediţia din acest an a festivalului se desfăşoară pe o suprafaţă de aproximativ 40.000 de metri pătraţi, cu 10.000 mai mult decât la precedenta. Potrivit organizatorilor, se aşteaptă un public total de aproximativ 75.000 de spectatori.

Raportat la cei 75.000 de spectatori pe care îi aşteaptă, organizatorii B'estfest au estimat şi un consum de 250.000 litri de bere şi tot la fel de mulţi litri de răcoritoare.

Bugetul ediţiei din acest an se ridică la aproximativ 3 milioane de euro (cu 30% mai mare faţă de cel de anul trecut) - onorariile artiştilor însumând aproximativ 2 milioane de euro, în timp ce bugetul de producţie a crescut la 1 million de euro.

Spectatorii îşi mai pot cumpăra bilete pentru festival de la intrarea în spaţiul destinat desfăşurării acestuia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici