FOCUS: Muzicienii cred că publicul manelelor este într-adevăr mare, dar nu cum îl apreciază Băsescu

Mai mulţi muzicieni, precum Mircea Baniciu, Mihai Trăistariu, Paula Seling şi Artanu, contactaţi de MEDIAFAX, sunt de părere că publicul manelelor are într-adevăr o pondere mare, alţii nu sunt de acord cu aprecierea lui Traian Băsescu că 99% dintre români apreciază manelele.

Urmărește
138 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Muzicienii cred că publicul manelelor este într-adevăr mare, dar nu cum îl apreciază Băsescu

FOCUS: Muzicienii cred că publicul manelelor este într-adevăr mare, dar nu cum îl apreciază Băsescu (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la prezentarea unui raport privind situaţia romilor, că aceştia nu sunt respinşi de societate şi a menţionat că mulţi români apreciază obiceiurile, cântecele şi soliştii acestei etnii, el dându-l ca exemplu pe Adi Minune."Cred că la 99% dintre românii care nu aparţin unei etnii le plac cântecele romilor, le plac nunţile făcute de romi, le place să audă, poate nu 99%, dar sunt atâţia solişti, cântăreţi, dacă mă gândesc de la Adi Minune până la oricine, le plac manelele... Deci nu este o respingere în societate a ceea ce provine de la romi", a declarat Traian Băsescu.

Muzicienii contactaţi de MEDIAFAX au păreri împărţite, unii apreciind drept destul de justă afirmaţia lui Băsescu, alţii considerând că este o evaluare greşită sau una care "se apropie de o realitate tristă", de care preşedintele ar trebui să se detaşeze.

Marius Mihalache a precizat din start că "manelele nu reprezintă obiceiurile ţiganilor" şi că "muzica ţigănească e cu totul alta". Potrivit cântăreţului, manelele reprezintă un stil muzical amestecat, cu influenţe turceşti, orientale până la folclor românesc, "puse grămadă", iar textele melodiilor sunt "sub orice critică" din punct de vedere gramatical, fără a se referi la conţinut.

Pe de altă parte, artistul consideră că "manelizarea României a luat proporţii îngrijorătoare" şi acest lucru se întâmplă din cauza lipsei de cultură a fiecăruia dintre cei 99% de iubitori de manele. "Manelele sunt peste tot, ca şi telenovelele, ca şi muzica house, care au acelaşi grad de incultură", a spus Mihalache, adăugând: "toţi suntem de vină pentru această catastrofă culturală".

Mihai Trăistariu a declarat că este de acord cu afirmaţia preşedintelui. "Peste tot unde merg se ascultă manele", a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Trăistariu, care crede că din ce în ce mai multe persoane neagă că ar prefera această muzică, din ruşine. "Cam 80% dintre români sunt manelişti. Poate (Traian Băsescu n.r.) a cam forţat nota, dar afirmaţia este susţinută", a spus cântăreţul.

Trăistariu consideră, totuşi, că interpreţii de manele sunt foarte talentaţi, în pofida textelor melodiilor care "lasă de dorit" şi a exprimării lor deficitare, care poate fi constatată în apariţiile televizate ale acestor cântăreţi. "Liderii maneliştilor, cei mai în vogă dintre ei, sunt foarte talentaţi", a precizat cântăreţul.

"Cred că s-a exprimat destul de corect. Proporţia nu e de 99%, dar 90%, da", a spus şi Mircea Baniciu, considerând că, din păcate, numărul celor care ascultă manele creşte în mod neaşteptat. "Şi nu ştiu ce se poate face (...). Sunt invitat la petreceri studenţeşti, de medici, de intelectuali şi aproape întotdeauna se termină cu manele", a spus Baniciu.

Şi Paula Seling consideră că aprecierea preşedintelui este corectă, argumentând, de asemenea, că vede la petrecerile la care participă cum lumea reacţionează pozitiv la manele, "chiar dacă publicul declară altceva". Artista a mai spus că poate şi mass-media este responsabilă de această situaţie, pentru că popularizează acest gen. "Ar trebui încercat şi cu altceva", este de părere Paula Selling.

Solistul trupei Timpuri Noi, Adrian Pleşca (Artanu), consideră că procentul despre care a vorbit preşedintele este "exagerat", dar "ordinul de mărime este just". "Ca figură de stil, câteodată îţi vine la gură să zici 99%", a spus Artanu.

Pe de altă parte, Artanu a spus că manelele reprezintă "cea mai dinamică şi mai activă zonă muzicală din România" şi că, în foarte scurt timp, un an sau doi, ele se vor decanta, lustrui şi îmbunătăţi.

Zoltan Andras, solistul formaţiei Sarmalele Reci, consideră că manelele sunt un fenomen, dar că afirmaţia preşedintelui Băsescu este "amatoricească", deoarece nu poate fi susţinută cu rezultatele unor statistici. "Afirmaţia este o bază de plecare, dar nu este justă. Pentru o astfel de constatare ar trebui folosite intrumentele statisticii. Este o declaraţie amatoricească. Cu siguranţă mai mult de 1 % dintre români ascultă altfel de muzică", a declarat pentru MEDIAFAX Andras.

Părerea reprezentantului formaţiei Sarmalele Reci a fost împărtăşită şi de impresarul muzical Florin Ionescu, în opinia căruia afirmaţia preşedintelui privind procentul de persoane care ascultă manele este doar o glumă. "Nu sunt de acord cu preşedintele, pentru că suntem mai mult de 1% cei care ascultăm alt fel de muzică. Bănuiesc că a fost o glumă a preşedintelui. Noi, cei care nu facem parte din acel 99%, aşa credem", a spus Florin Ionescu.

"Dacă preşedintele are un consilier specializat în statistică, înseamnă că aşa este", a spus compozitorul Horia Moculescu, apreciind, însă, că probabil declaraţia lui Traian Băsescu "a fost făcută conjunctural". "Nu subscriu sub nicio formă acestui procentaj", a declarat Moculescu, adăugând că "s-ar putea ca fiecărui român să-i placă un anumit astfel de cântec din cele 80.000 care circulă pe piaţă, şi atunci, dacă extrapolăm, s-ar putea să fie 90%".

Profesorul şi compozitorul Adrian Iorgulescu, preşedintele Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din Romania - Asociaţia pentru Drepturi de Autor şi fost ministru al Culturii, a declarat pentru MEDIAFAX că, prin afirmaţii precum cea a preşedintelui referitoare la manele, se ajunge la o perspectivă a manelizării culturii şi politicii româneşti. "Din păcate, exprimă un adevăr, dar mă aşteptam (ca preşedintele, n.r.) să se detaşeze", a spus Iorgulescu.

"Cred că dânsul (Traian Băsescu, n.r.) este un iubitor al manelelor, dar această generalizare nu-şi are rostul", a mai spus Iorgulescu, membru PNL, apreciind drept "total greşită" evaluarea preşedintelui.

"Părerea mea este că: aşa popor, aşa preşedinte", a declarat şi muzicianul şi deputatul Mădălin Voicu, adăugând că evaluarea făcută de Traian Băsescu "se apropie de o realitate tristă".

"Subcultura sau noncultura sunt de multe ori apanajele lui Traian Băsescu, ceea ce a făcut să fie votat de astfel de oameni. Vulgul românesc, care este destul de mare şi needucat, are asemenea preferinţe", a mai spus Mădălin Voicu, considerând că, dacă 99% din populaţie preferă manelele - un stil de muzică "primitiv" -, înseamnă că toţi aceşti oameni sunt "primitivi".

"Nu vorbim de Bach, de Beethoven, dar putem vorbi de rock, pop, soul, genuri care plac şi sunt ceva mai elevate", a adăugat Mădălin Voicu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici