FOCUS: Straja, staţiunea oamenilor de zăpadă

Turiştii aflaţi la sfârşitul acestei săptămâni în staţiunea montană Straja, din Valea Jiului, au devenit, pentru câteva ore, sculptori, modelând oameni de zăpadă cu chipuri diverse, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
25 afișări

La o altitudine de 1.500 de metri, pe o vreme primăvaratică, zeci de turişti s-au prins în hora artei, modelând oameni de zăpadă cu chipuri diverse sau chiar unii care înfăţişau diferite personalităţi. Astfel întreaga staţiune a devenit tărâmul oamenilor de zăpadă.

În staţiunea montană Straja şi-au dat întâlnire, pe lângă schiori şi sportivi, extratereştri, dinozauri, ursuleţi sau vedete, toţi din zăpadă. Turiştii au demonstrat că au multă imaginaţie şi cu toate că acest carnaval al oamenilor de zăpadă s-a dorit, iniţial, a fi un moment de divertisment, în cele din urmă s-a dovedit că pentru o bună parte dintre concurenţi a însemnat o adevărată provocare.

"Omul meu de zăpadă reprezintă localnicul, pus mereu pe glumă, zâmbitor şi are şi o doză de bere în buzunar", a spus un participant la concurs, care a făcut un om de zăpadă "ameţit de aburii alcoolului" pe platoul din imediata vecinătate a Crucii din Straja.

Lângă el, câteva handbaliste au construit sportivul din zăpadă, în timp ce alţi tineri au sculptat doi îndrăgostiţi.

"Am construit îndrăgostiţii, deoarece când ajungi aici, în Straja, toţi se îndrăgostesc de ceva", au spus aceştia.

Unul dintre cei mai frumoşi oameni de zăpadă reprezenta un ciobănaş cu fluierul şi cu un miel lângă el modelat chiar la intrarea în staţiune.Alături, doi ursuleţi care s-au dorit a fi mascotele festivalului.

Cei mai tineri s-au întrecut în lucrări care întruchipau dinozauri, extratereştri, schiori şi pitici, iar toţi oamenii de zăpadă au fost atent monitorizaţi de un om de zăpadă salvamontist.

"Este prima ediţie a carnavalului şi sunt surprins de numărul mare de participanţi şi de ideile pe care le-au avut. După ce ne-a luat aproape două ore să vedem toţi oamenii de zăpadă, am decis să-i premiem pe absolut toţi", a declarat Emil Părău, organizatorul festivalului.

Carnavalul oamenilor de zăpadă din staţiunea Straja a avut ca scop declarat destinderea turiştilor care au fost îmbiaţi astfel să uite de greutăţile zilnice, dar mai ales de criza economică.

Organizatorul întrecerii, Emil Părău, le-a asigurat tuturor turiştilor transportul gratuit din Lupeni până în staţiune, pentru ca la concurs să participe cât mai multă lume, însă în special cât mai mulţi copii nevoiaşi.

"Am vrut să vedem dacă în aceste zile grele ne mai putem aduce aminte de locurile frumoase din copilărie, când ne jucam în zăpadă, dacă mai putem fi veseli pentru o clipă. Am văzut că dorinţa noastră a fost împărtăşită de sute de turişti, dar mai ales de copii care au făcut peste o sută de lucrări din zăpadă în toată staţiunea. Am văzut că au muncit la ele încă de vineri, iar la câte una erau şi 10-15 turişti. Sunt foarte bucuros, pentru că oamenii au uitat de griji şi drept recompensă am premiat toate lucrările cu diplome, medalii şi bani", a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, organizatorul carnavalului.

Potrivit acestuia, nicio lucrare nu putea rămâne nepremiată, pentru că sunt realizate în mare parte de copii pe care organizatorii nu au dorit să-i dezamăgească.

Datorită succesului de care s-a bucurat festivalul la prima ediţie, Părău spune că-l va transforma într-o tradiţie pentru Straja.

Toate lucrările de zăpadă din Straja au ocupat un loc strategic în apropierea pârtiilor de schi din staţiune, la prima ediţie a "Carnavalului Oamenilor de Zăpadă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici