Fost boxer japonez, eliberat după ce a petrecut 46 de ani condamnat la moarte

Un bărbat în vârstă de 88 de ani, cel mai longeviv condamnat la moarte din lume, a fost achitat de un tribunal japonez, după ce s-a constatat că probele folosite împotriva sa au fost fabricate, potrivit Le Figaro.

Urmărește
1322 afișări
Imaginea articolului Fost boxer japonez, eliberat după ce a petrecut 46 de ani condamnat la moarte

Fost boxer japonez, eliberat după ce a petrecut 46 de ani condamnat la moarte

Iwao Hakamada, un japonez în vârstă de 88 de ani, a fost găsit nevinovat joi de crima cvadruplă pentru care a fost condamnat în 1968 şi pentru care a petrecut 46 de ani pe culoarul morţii. La doar câteva minute după verdictul pronunţat în rejudecarea cazului, fostul boxer profesionist a fost filmat de presa japoneză în timp ce îşi părăsea locuinţa.

El a fost acuzat, acum mai bine de o jumătate de secol, de uciderea şefului său, a soţiei acestuia şi a celor doi copii ai lor. Recent, i s-a acordat un nou proces, pe fondul suspiciunilor că anchetatorii ar fi plantat probe false care au condus la condamnarea sa pentru crimă.

Cazul lui Hakamada este unul dintre cele mai lungi şi mai faimoase din Japonia. Procesul a stârnit interesul publicui larg, iar aproximativ 500 de persoane au stat la coadă joi pentru a prinde un loc în sala de judecată din Shizuoka.

Concluziile judecătorului care s-a ocupat de caz au pus sub semnul întrebării ancheta. „Instanţa a constatat că au fost fabricate trei elemente de probă care sugerează că acuzatul este autorul infracţiunii. Prin excluderea acestor probe, celelalte probe incriminatorii nu sunt suficiente pentru a stabili că el este autorul” infracţiunilor, a precizat judecătorul. De asemenea, el a calificat metoda de interogatoriu folosită cu Hakamada drept „inumană”, pentru că ar fi urmărit să provoace „durere fizică şi psihică” şi să „forţeze declaraţii”.

Sentinţa sa de condamnare la moarte a fost confirmată în 1980 de Curtea Supremă a Japoniei. În 2014, un tribunal a recunoscut că există îndoieli cu privire la vinovăţia sa, după ce testele au arătat că ADN-ul găsit pe hainele însângerate nu se potrivea cu al său. Judecătorul a confirmat acest lucru joi, explicând că „anchetatorii au modificat hainele punând sânge pe ele”. După acest incident, Hakamada a fost eliberat.

Potrivit rudelor sale, Iwao Hakamada a rămas cu răni psihologice semnificative, după ce a petrecut aproape cinci decenii pe culoarul morţii, adesea în izolare. „Am dus o luptă care părea fără sfârşit pentru atât de mult timp”, a declarat sora sa Hideko, cu câteva săptămâni înainte de verdictul de eliberare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici