FOTO, VIDEO | Perseidele: Cele mai spectaculoase imagini ale unui fenomen astronomic unic, care a aprins cerul

Curentul de meteori denumit "Perseide" îşi face apariţia în luna august. Fenomenul astronomic iluminează cerul oferind un spectacul de neuitat.

Urmărește
4039 afișări
Imaginea articolului FOTO, VIDEO | Perseidele: Cele mai spectaculoase imagini ale unui fenomen astronomic unic, care a aprins cerul

FOTO, VIDEO | Perseidele: Cele mai spectaculoase imagini ale unui fenomen astronomic unic, care a aprins cerul

Fenomentul a început pe 17 iulie şi va dura până pe 24 august, pe măsura trecerii cometei Swift-Tuttle.

Până la 80 de meteoriţi pe oră au brăzdat cerul între 12-13 august.

Anul trecut, a fost vorba de aproximativ 150-200 de meteoriţi pe oră, pe măsură ce Pământul se intersecta cu traiectoria cometei Swift-Tuttle.

Swift-Tuttle este o cometă cu o perioadă orbituală de 133 de ani. Ea va zbura în apropierea Pământului pe 4 august 2126.

Denumite după constelaţia din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Perseidele sunt cunoscute pentru că este perioada concediilor şi a vacantelor, perioada din an când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea, potrivit astro-urseanu.ro.

Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lasată de o particulă sub 1 mm diametru care aprinde aerul când intră în atmosfera Pamantului. Pentru o fracţiune de secunda vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numeşte meteoroid, iar pietroiul care uneori cade pe Pământ se numeşte meteorit.

Toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu.

Pentru Perseide perioada de activitate este între 17 iulie şi 24 august. În această perioadă se pot observa, pe lângă meteorii ce nu aparţin unui curent (sporadici), şi meteori ce par că vin din constelaţia Perseus.

Maximul curentului va veni cândva în noaptea de 12 spre 13 august, ora României. Este clar că din România nu se vede maximul (fiind zi în intervalul acela). Totuşi, vom putea observa panta ascendentă şi pe cea descendentă a maximului, în nopţile de 11/12 şi 12/13 august.

Puteţi observa perseide şi cu o noapte înainte şi cu una după maxim, numărul de stele căzătoare vizibile fiind un pic mai mic.

Cea mai buna perioadă de observare este dupa miezul nopţii până dimineaţa. Orice meteor al cărui traiectorie inversă ajunge în constelaţia Cassiopeia (între Cassiopeia şi Perseu) este o „perseidă”.

Imagine: Jamie Cooper/REX Shutterstock

Imagine: Twitter

Imagine: space.com/ Eric Bender

Imagie: Hepta

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici