FOTO, VIDEO | Regizorul Oliver Stone, serie de interviuri controversate: "The Putin Interviews", conversaţii cu liderul rus, filmate de-a lungul a doi ani de zile

Regizorul american Oliver Stone a realizat, de-a lungul a doi ani, o serie de 12 interviuri cu preşedintele rus Vladimir Putin, ce au început să fie difuzate pe 12 iunie, pe postul Showtime. Scopul acestor discuţii este, potrivit lui Stone, de "a-l asculta pe liderul rus, de a vedea ceea ce gândeşte".

Urmărește
2370 afișări
Imaginea articolului FOTO, VIDEO | Regizorul Oliver Stone, serie de interviuri controversate: "The Putin Interviews", conversaţii cu liderul rus, filmate de-a lungul a doi ani de zile

Regizorul Oliver Stone de vorbă cu Vladimir Putin: Cele mai ample interviuri cu preşedintele rus (Imagine: Komandir/ Showtime)

 "The Putin Interviews", un vârf de carieră pentru Oliver Stone

De-a lungul a 30 de ani de carieră, regizorul Oliver Stone şi-a construit reputaţia unui creator care atacă numeroase teme politice. În filme, dar şi documentare, a prezentat viziuni neortodoxe ale asasinării lui John F. Kennedy, a preşedinţiei lui Nixon şi a umanizat lideri străini precum Fidel Castro şi Hugo Chavez.

Dorinţa sa de a contrazice naraţiunile istoriei americane i-a adus chiar eticheta de „adept al teoriilor conspiraţiilor”. Cel mai recent proiect al său, "The Putin Interviews," produs de reţeaua Showtime, pare destinat să stârnească controverse.

Interviurile, hipnotice pentru spectator

În "The Putin Interviews," un documentar format din patru părţi, Stone discută cu preşedintele rus Vladimir Putin într-o serie de conversaţii filmate de-a lungul a doi ani. Temele variază de la "Dr. Strangelove" la chestiunea drepturilor LGBTQ în Rusia, la pasiunea lui Putin pentru judo, dar şi la problema implicării hackerilor ruşi în fraudarea alegerilor din SUA.

Documentarul lui Stone a fost descris de The Daily Beast drept „o scrisoare iresponsabilă de dragoste” către preşedintele rus, în timp ce CNN l-a catalogat că „spune la fel de multe despre Oliver Stone aşa cum spune despre Vladimir Putin”, The New York Times exprimându-şi o rezervă mai moderată: „Flatant, dar foarte puţin sceptic”.

"The Putin Interviews", care s-a realizat de-a lungul a doi ani, reprezintă o lovitură masivă pentru Stone şi Showtime, ce a investit în ultimul timp în documentare cu teme politice. Ca diferenţă, interviul prezentatoarei Megyn Kelly cu Putin, ce a fost difuzat pe 4 iunie, pe NBC, a durat doar 10 minute.

Stone este câştigătorul unui Oscar pentru filme clasice precum „Platoon”, „Born on the Fourth of July” şi „Natural Born Killers”, dar şi al hitului „Alexander” (cu Colin Farrell în rolul lui Alexandru cel Mare).

Putin, declaraţii controversate

În prima parte a documentarului-interviu, Putin dezvăluie, într-o declaraţie ce a apărut în presă săptămâna trecută, înainte de lansarea documentarului, că nu are zile proaste pentru că nu este femeie. ”Nu încerc să insult pe nimeni”, a spus preşedintele rus.

"E în natura lucrurile. Sunt anumite cicluri naturale”, dezvăluind că nu şi-ar dori să facă duş alături de un bărbat homosexual: ”De ce să-l provoc? Sunt totuşi maestru judo.”

Stone nu îl confruntă pe Putin: ”Nu e meseria mea să fac asta”, spune el, exprimând că a dorit să construiască un portret rotund al, probabil, unuia dintre cei mai fascinanţi şi înspăimântători lideri mondiali ai generaţiei sale, adică nu să îi schimbe punctul de vedere al lui Putin, ci să-l arate lumii.

Oliver Stone: Preşedintele rus nu este cu mult diferit de alţi lideri mondiali

Într-un interviu pentru The Guardian, Stone argumentează că Putin nu este cu mult diferit altor lideri mondiali, nici măcar pe chestiuni sociale: ”Obama era împotriva căsătoriilor de acelaşi sex în 2014, 2015”, spune Stone.

"Rolul meu este de a-i pune întrebări pentru a explica modul în care vede lumea şi ce crede. Ascultându-l, probabil că nu vom fi de acord cu ceea ce spune, dar e important să-l auzim”.

Proiectul lui Stone a prins contur în timpul călătoriilor sale de cercetare pentru filmul "Snowden," din 2016, naraţiunea sa despre fostul angajat al NSA, Edward Snowden.

Regizorul s-a întâlnit cu Putin pentru a discuta despre afacerea Snowden, ceea ce a dus la o serie de conversaţii, în total 20 de ore de montaj.

"Nu mi-a fost interzisă nicio întrebare, şi nu a avut nevoie să vadă întrebările înainte. Am avut control total”, a spus Stone pentru LA Times, regizorul producând documentarul alături de producătorul său de-o viaţă, Fernando Sulichin.

Vladimir Putin despre alegerile din SUA, drepturile homosexualilor din Rusia şi oligarhi

Interviurile formează un portret al lui Putin, dar ele devin din ce în ce mai critice pe măsura desfăşurării episoadelor. În a doua jumătate a seriei, Stone îl întreabă pe Putin despre fraudarea alegerilor din SUA, oligarhii ruşi, şi despre cât timp intenţionează să rămână la putere.

„Acuzaţiile de manipulare informaţională sunt stupide”, spune preşedintele rus. ”Sigur că ne-a plăcut ideea unui preşedinte ca Trump, şi ne place pentru că a anunţat public că vrea să restaureze relaţiile ruso-americane”, adăugând că cooperarea economică şi lupta împotriva terorismului sunt chestiuni pozitive.

“Aşa că de ce să ne deranjăm să interferăm în alegeri? Nu am făcut asta deloc”, mai spune Putin.

Deşi pentru mare parte a americanilor, Putin reprezintă o figură mai negativă decât cea a Stat Islamic, publicul ar trebui să fie îngrijorat şi de abilităţile informaţionale ale SUA, afirmă regizorul. Lumea este un loc îngrijorător astăzi, iar ambele tabere au intenţii negative. A-l demoniza pe Putin, şi prin extensie, Rusia, este periculos şi greşit, conform lui Stone: “Au libertate religioasă, fac ceea ce îşi doresc. Călătoresc, ruşilor nu le-a mers niciodată mai bine.”

Odată ce Putin a fost convins să fie intervievat, Stone şi producătorul său au petrecut doi ani pentru crearea documentarului, intervievându-l pe preşedintele rus peste 12 ori, cel mai recent în luna februarie, după alegerile prezidenţiale din SUA. Pentru omul de rând, interviurile sunt hipnotice.

Referitor la faptul pentru care Putin a fost de acord să dea interviul, Stone a spus: "Ştia cine sunt. Cred că filmul 'Platoon' a avut un impact aici, apoi 'JFK.'"Stone a făcut referire şi la seria sa "The Untold History of the United States," care oferă o privire critică la implicarea SUA în al Doilea Război Mondial şi în Războiul Rece.

Oliver Stone: "Pur şi simplu îmi plac dictatorii"

Deşi nu sunt puţini cei care îl acuză pe Stone ca fiind unul dintre apologeţii lui Putin, regizorul a negat: "Pur şi simplu îmi plac dictatorii. Chiar îmi plac. La naiba, iubesc pacea. Aş vrea să văd armonie în lume. Cred că Rusia şi SUA ar putea fi parteneri buni...De ce s-a deteriorat relaţia în aşa fel?”

Oliver Stone, un veteran al Războiului din Vietnam, este cunoscut pentru filmele sale cu miză ideologică, fiind şi câştigător al unui premiu Oscar pentru scenariul lungmetrajului "Midnight Express". Începând cu "JFK" până la "Născuţi asasini", filmele lui Stone au generat mereu controverse. Un alt film recent al său, intitulat "W", despre fostul preşedinte american George W. Bush, a fost lansat în 2008, cu câteva săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale americane. În "W", regizorul a construit intriga pe baza conflictului oedipian dintre preşedintele George W. Bush şi tatăl său, fostul preşedinte George H. W. Bush.

Sensibil faţă de destinul ţărilor în curs de dezvoltare, Oliver Stone a realizat multe pelicule în acest registru, printre care "Comandante" (2003) şi "În căutarea lui Fidel" (2006), consacrate preşedintelui cubanez Fidel Castro, dar şi "Salvador" (1986), despre conflictele din America Centrală.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici