„Hello! Exploring the Supercute World of Hello Kitty” („Bună! Explorarea lumii super drăguţe a lui Hello Kitty”, n.r.) este prima retrospectivă organizată în Statele Unite ale Americii, dedicată personajului cu figura unei pisicuţe cu fundă pe cap.
Expoziţia va fi inaugurată în acest weekend la Muzeul Naţional Americano-japonez din Los Angeles şi explorează „povestea colorată a lui Hello Kitty şi influenţa sa asupra culturii pop”, potrivit unui comunicat al muzeului.
Prezentarea aduce în atenţia publicului o serie de produse din game eclectice, toate marca Hello Kitty, de la prăjitoare de pâine, perdele de duş la o rochie haute-couture, toate scoase din depozitele firmei nipone Sanrio, deţinătoarea acestui imperiu roz.
Hello Kitty, care a împlinit 40 de ani anul acesta, „nu îmbătrâneşte, ci rămâne o fetiţă care este totodată o pisică”, a declarat pentru AFP Jamie Rivadeneira, proprietara magazinului „Japan LA” şi organizator al expoziţiei.
Hello Kitty simbolizează „stilul de viaţă «drăguţ»” sau „kawai” în limba japoneză, care întrepătrunde cultura arhipelagului nipon.
Sanrio a creat nedumeriri în rândul fanilor personajului alb cu roz din lumea întreagă, după ce a anunţat în luna august că, în ciuda mustăţilor şi a urechilor sale ascuţite, Hello Kitty nu este o pisicuţă, ci „o fetiţă veselă şi fericită cu o inimă de aur”. Pentru a demonstra afirmaţia, compania a subliniat că Hello Kitty are propriul animal de companie, o pisicuţă numită Charmmy Kitty.
Pentru Christine Yano, profesoară de antroplogie la Universitatea Harvard şi curator al expoziţiei, atracţia pentru Hello Kitty trece dincolo de publicul alcătuit doar din fetiţe.
„Adresabilitatea sa este vastă, incluzând şi femeile, şi cred că elementele cheie sunt simplitatea mesajului şi a designului său”, a spus Yano.
Pisicuţă sau fetiţă, personajul antropomorf este, în orice caz, o găină cu ouă de aur pentru Sanrio, cu venituri estimate între 5 şi 7 miliarde de dolari anual.