Fumatul, factorul de activare al anumitor gene

Fumatul poate activa permanent şi negativ anumite gene din corpul uman, au conchis cercetătorii canadieni, care au realizat un studiu pentru a explica de ce cancerul la plămâni este în continuare un risc şi pentru cei care au renunţat la fumat, informează Reuters.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Fumatul, factorul de activare al anumitor gene

Fumatul este factorul de activare al anumitor gene

Cercetătorii au stabilit că numeroase modificări genetice încetează atunci când o persoană renunţă la fumat, însă a stabilit că multe gene rămân active ani de zile, inclusiv dintre cele cu care nu se stabilise o legătură cu fumatul anterior.

"Aceste schimbări ireversibile pot fi responsabile pentru persistenţa riscului de cancer la plămâni în pofida renunţării la fumat", au precizat cercetătorii în studiul publicat în revista BMC Genomics.

În orice celulă, circa o cincime dintre gene pot fi activate în orice moment.

Raj Chari de la British Columbia Cancer Research Centre din Vancouver şi colegii săi au prelevat mostre de ţesut de la circa 20 de fumători şi foşti fumători şi au comparat activitatea genelor celor două categorii cu cea genelor provenite de la persoane care nu au fumat niciodată.

Ei au identificat că unele gene care repară ADN-ul au fost dezactivate în cazul fumătorilor şi au rămas dezactivate în cazul persoanelor care au renunţat la fumat, ADN-ul deteriorat fiind una dintre principalele cauze ale cancerului.

Alte modificări genetice identificate în organismul fumătorilor dispar la un an sau mai mult după ce aceştia renunţă la fumat. Unele dintre aceste modificări se referă la ajutarea celulelor căilor respiratori în procesul de reparaţie şi regenerare.

"Jumătate dintre pacienţii cu cancer de plămâni nou diagnosticaţi sunt foşti fumători. De aceea, este foarte important să se înţeleagă efectele fumatului asupra căilor respiratorii, atât la fumătorii activi, cât şi la persoanele care au renunţat la fumat", conchid cercetătorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici