Fundaţia Ray Charles a dat în judecată şapte dintre cei 12 copii ai cântăreţului american

Reprezentanţii Fundaţiei Ray Charles au dat în judecată şapte dintre cei 12 copii ai cântăreţului american, pe care îi acuză că încearcă să obţină, pe nedrept, drepturile de autor pentru 12 dintre piesele lansate de tatăl lor. Potrivit documentelor depuse la tribunal, Ray Charles a oferit fiecăruia dintre copiii săi suma de 500.000 de dolari, în 2002, cu condiţia ca aceştia să nu ceară bani în viitor de la fundaţia care îi poartă numele.

Urmărește
1674 afișări
Imaginea articolului Fundaţia Ray Charles a dat în judecată şapte dintre cei 12 copii ai cântăreţului american

Ray Charles (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

The Ray Charles Foundation, o asociaţie de caritate care finanţează programe educaţionale pentru tineri şi programe de cercetări ştiinţifice în domeniul deficienţelor auditive, este singurul beneficiar legal al averii lăsate de Ray Charles, informează site-ul revistei New Musical Express.

Copiii artistului au depus o acţiune în justiţie, în martie 2010, încercând astfel să reintre în posesia drepturilor de autor pentru 12 piese lansate de tatăl lor, în virtutea Legii drepturilor de autor din 1976, care permite artiştilor să recâştige dreptul de a încasa bani de pe urma creaţiilor lor, după un anumit număr de ani, dacă valoarea acestora a crescut în timp.

Potrivit avocaţilor fundaţiei, întrucât Ray Charles a oferit copiilor săi câte 500.000 de dolari, înainte de moartea sa, din 2004, aceştia au fost de acord să nu mai ceară alte retribuţii financiare din averea lăsată în urmă de tatăl lor.

Avocaţii fundaţiei cer, totodată, justiţiei americane să nu permită copiilor cântăreţului să încheie contracte care implică beneficii aduse de piese lansate de Ray Charles.

Ray Charles a fost un cântăreţ şi pianist american care şi-a pierdut vederea la vârsta de şapte ani, al cărui stil a combinat armonios ritmurile soul, jazz, rythm & blues, gospel şi blues.

Devenit o adevărată legendă a muzicii soul, în anii '50, graţie primelor sale discuri lansate de casa Atlantic Records, Ray Charles nu s-a temut să improvizeze şi să îşi schimbe din nou stilul, un deceniu mai târziu, combinând muzica country cu stilul pop, pe discurile sale lansate în anii '60 de casa ABC Records, care n-au avut un mare succes la public.

În 2008, revista Rolling Stone l-a plasat pe locul al doilea în Topul 100 al celor mai mari cântăreţi din toate timpurile.

Câştigător a 12 premii Grammy, Ray Charles a făcut parte din prima serie de muzicieni care au fost incluşi în Rock'n'Roll Hall of Fame în, 1986, iar piesa compusă de el "Georgia In My Mind" a devenit, în 1979, imnul oficial al statului american Georgia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici