Gala Premiilor Gopo, marcată "de criză"

A treia ediţie a Premiilor Gopo, la care filmul "Restul e tăcere" şi-a adjudecat nouă trofee şi care a onorat două legende ale cinematografiei româneşti, regizoarea Elisabeta Bostan şi actorul Marin Moraru, a fost una marcată de efectele crizei financiare.

Urmărește
221 afișări
Imaginea articolului Gala Premiilor Gopo, marcată "de criză"

Regizorul Nae Caranfil (Imagine: Mediafax Foto)

"În plină criză am învăţat că trebuie să ne sprijinim unul pe celălalt", a spus prezentatoarea serii, actriţa Maria Dinulescu, la debutul evenimentului.

De altfel, regizorul şi producătorul Tudor Giurgiu a remarcat faptul că Gala Premiilor Gopo este una dintre ocaziile în care o mare parte dintre oamenii din industria filmului, indiferent de generaţia din care fac parte, sunt împreună. "E una din puţinele ocazii când suntem împreună, în afară de înmormântări, unde suntem, poate, mai mulţi", a spus Giurgiu.

"Cred că nu putem fi uniţi fără a ne respecta şi a-i respecta pe cei care au făcut film înaintea noastră", a menţionat acesta, amintind de "o veche iubire", televiziunea publică."Vreau să mulţumesc televiziunii române, care a preferat să nu facă un parteneriat cu noi în seara asta", a spus Tudor Giurgiu.

Gala Premiilor Gopo a fost o întâlnire între vechiul val al cinematografiei şi noul val, legende ale filmului fiind premiate pentru întreaga lor carieră.

Unul dintre momentele emoţionante a fost premierea regizoarei Elisabeta Bostan, pentru întreaga carieră. Aceasta a povestit pe scenă despre dificultatea de a fi creator de filme.

"După «Veronica» a venit o doamnă la mine şi mi-a zis: «Trebuie să fii foarte fericită» (...) Nu mă gândeam la lucrul ăsta şi nu mă simţeam fericită", şi-a amintit regizoarea, povestind despre emoţia de a fi regizor, un film fiind, de altfel, o chestiune de ani.

"Când aştepţi scenariul, eşti neliniştit, te sufoci, nu mai trăieşti (...) Când ţi s-a aprobat scenariul, e groaznic. Te gândeşti dacă mai poţi şi cum vei reuşi. Şi trăieşti o luptă extraordinară (...) Filmările sunt ca pe front. Nu ai voie să te îmbolnăveşti, Nu ai voie decât să te gândeşti să faci un film bun", a povestit "mama" Veronicăi.

Premiul pentru întreaga carieră a revenit actorului Marin Moraru. Distincţia i-a fost înmânată acestuia de actriţa Oana Pellea.

"Domnul respectiv crede în extratereştri (...) Eu îl consider pe dânsul un extraterestru", a spus actriţa, emoţionată. Marin Moraru a primit premiul cu modestie, declarând, succint, că este mândru să facă parte din grupul celor care au un omuleţ Gopo în palmares.

Unul dintre cei care au apreciat întâlnirea dintre generaţiile de cineaşti a fost ministrul Culturii, Theodor Paleologu. "Pentru un ministru al Culturii... să aibă un nou val la dispoziţie este o adevărată pleaşcă", a spus Paleologu, înainte de a înmâna premiul pentru cel mai bun lungmetraj, care i-a revenit lui Nae Caranfil, pentru "Restul e tăcere".

"Nu îţi rămâne decât să te laşi purtat de val", a spus, entuziasmat, ministrul.

"Restul e tăcere" şi-a adjudecat, de altfel, cele mai multe premii, nouă din cele 14 rezervate lungmetrajelor, inclusiv cele pentru cea mai bună actriţă în rol secundar şi pentru cel mai bun scenariu.

La primirea distincţiei pentru scenariu, Nae Caranfil a spus că, datorită unor oameni precum Cristian Mungiu, prejudecata că scenariul este o schiţă a filmului a început să se destrame. De altfel, acesta a spus că premiul pentru scenariu este "o invitaţie şi o garanţie adusă spectatorului care intră în sală".

Un alt premiant al categoriei lungmetraj a fost "Boogie", de Radu Muntean, care a primit distincţiile pentru regie, roluri principale (Dragoş Bucur şi Anamaria Marinca) şi rol secundar masculin (Mimi Brănescu).

Muntean a declarat pentru MEDIAFAX că trofeul Gopo pentru regie este "un bonus frumos", deşi "nu contează doar premiile".

Premiată la categoria "cea mai bună actriţă în rol principal", Anamaria Marinca a declarat pentru MEDIAFAX că este încântată că a primit un premiu Gopo şi că aşteaptă mai multe colaborări cu regizori români.

"Este al doilea (premiu Gopo, n.r.) la al doilea film românesc pe care îl fac şi aştept să mai fac filme în România", a adăugat Marinca.

Deşi ameninţarea crizei financiare a fost menţionată în câteva rânduri, pe scenă, directorul Centrului Naţional al Cinematografiei, Eugen Şerbănescu, a declarat că instituţia pe care o conduce va asigura mereu finanţare acestei gale.

Premiile Gopo, aflate la cea de-a treia ediţie, au fost acordate în urma voturilor a aproape 400 de profesionişti din domeniu.

Citeşte şi:

Dragoş Bucur, premiul Gopo pentru cel mai bun actor

Câştigătorii celei de-a treia ediţii a Premiilor Gopo

Radu Muntean, premiul Gopo pentru cea mai bună regie

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici