- Home
- Life-Inedit
- LOS ANGELES, (23.02.2019, 06:00)
- Ana Obretin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Gala premiilor Oscar la 91 de ani: Momente cheie din istoria ceremoniei/ De unde provine numele celebrelor statuete
Cea de-a 91-a ediţie a galei premiilor Oscar va avea loc duminică seară, la Dolby Theatre (Hollywood & Highland Center) din Los Angeles. Prezentăm mai jos momentele cheie din istoria prestigiosului eveniment, a cărui primă ediţie a avut loc în 1929.
Urmărește
1422 afișări
Gala Oscar la 91 de ani: Momente cheie din istoria ceremoniei
1929 - Prima gală Oscar a avut loc pe 16 mai, la Roosevelt Hotel din Hollywood, şi a fost găzduită de actorul Douglas Fairbanks Sr. A fost singura dată când premiul Oscar a fost atribuit unui film mut, "Wings", de William A. Wellman şi Harry d'Abbadie d'Arrast.
1939 - Academia de film americană, organizatoarea evenimentului, începe să folosească numele "Oscar" pentru trofee. Nu este un lucru confirmat, însă se spune că la originea numelui se află Margaret Herrick, bibliotecara academiei, care a spus că statueta seamănă cu un unchi al ei pe nume Oscar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
1940 - Hattie McDaniel devine primul artist de culoare recompensat cu un Oscar pentru interpretare, primind trofeul pentru rolul ei secundar din "Gone with the Wind". La ceremonie, actriţa a stat la o masă dedicată persoanelor de culoare. Abia după 51 de ani a mai fost premiată o actriţă de culoare, Whoopi Goldberg, pentru rolul secundar din "Ghost".
1953 - Gala este televizată pentru prima dată. Gazda evenimentului, Bob Hope, a marcat ocazia spunând: "Nu este palpitant să ştiţi că multe dintre starurile acestea strălucitoare vor fi în casele dumneavoastră în seara asta? Toate gospodinele din America se întorc spre soţii lor şi spun: 'Pune-ţi cămaşa, vine Joan Crawford!'".
1963 - Sidney Poitier devine primul actor de culoare care câştigă premiul Oscar pentru interpretare, pentru "Lilies of the Field".
1968 - Gala este amânată două zile pentru că Martin Luther King Jr. a fost asasinat, pe 4 aprilie.
1969 - Este prima şi singura dată când două actriţe sunt premiate pentru rol principal, Katharine Hepburn, pentru "The Lion in Winter", şi Barbra Streisand, pentru "Funny Girl". Hepburn nu a participat la ceremonie.
1973 - Marlon Brando a câştigat premiul pentru cel mai bun actor, pentru Vito Corleone din "The Godfather", dar a boicotat gala în semn de protest faţă de modul în care nativii americani erau prezentaţi în filme şi pe posturile TV. Sacheen Littlefeather, o activistă indiană, a apărut pe scenă îmbrăcată în ţinută tradiţională apache, pentru a refuza premiul lui Brando.
2002 - Halle Berry devine prima artistă de culoare recompensată cu premiul Oscar pentru rol principal. A dedicat premiul "tuturor femeilor de culoare anonime, fără chip, care acum au o şansă, pentru că uşa s-a deschis în seara aceasta".
2003 - "The Lord of the Rings: The Return of the King" este filmul care a câştigat cel mai mare număr de premii în toate categoriile la care a fost nominalizat. Este al treilea film care obţine 11 trofee Oscar, după "Titanic", în 1997, şi "Ben-Hur", în 1959.
Tot în 2003, Roman Polanski a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun regizor, pentru filmul despre Holocaust "The Pianist", dar nu a putut participa la gală pentru că risca să facă închisoare în SUA, pentru un act sexual, pe care l-a recunoscut, cu o minoră, în 1977. Publicul l-a aclamat în picioare.
2009 - Kathryn Bigelow devine prima femeie care câştigă premiul pentru cel mai bun regizor, pentru "The Hurt Locker". Până în prezent, a rămas şi singura.
2013 - Jennifer Lawrence s-a împiedicat în rochie şi a căzut pe scările de la scenă, spre care se îndrepta pentru a-şi primi premiul pentru cel mai bun rol principal feminin, cel din "Silver Linings Playbook". A fost ovaţionată în picioare, ceea ce a făcut-o să spună: "Cu toţii v-aţi ridicat pentru că eu am căzut şi acesta a fost un lucru stânjenitor".
2016 - Pentru al doilea an consecutiv, toţi nominalizaţii au fost persoane albe, fapt care a atras critici, iar în social media a apărut hashtag-ul #OscarsSoWhite. Academia a replicat spunând că are planuri să crească numărul femeilor şi al membrilor din grupuri minoritare.
2017 - "Moonlight" devine primul film cu o distribuţie formată exclusiv din actori de culoare care primeşte premiul Oscar, dar, în urma unei gafe, câştigător este anunţat iniţial musicalul "La La Land".
2019 - Este prima dată când platforma Netflix este nominalizată la categoria "cel mai bun film". Premiera se datorează producţiei "Roma", în regia lui Alfonso Cuaron. Pelicula a adunat majoritatea premiilor pentru care a fost nominalizată, inclusiv trofeul BAFTA.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe