GALERIE FOTO Peste 100 de minerale din opt ţări şi insule, expuse la Muzeul din Alba Iulia

Peste 100 de minerale din România, Tasmania, Madagascar, Tunisia, Maroc, Slovacia Brazilia şi Mexic care aparţin mai multor colecţionari din Alba, Hunedoara şi Cluj sunt expuse, în perioada 23 – 28 martie, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Urmărește
193 afișări
Imaginea articolului GALERIE FOTO Peste 100 de minerale din opt ţări şi insule, expuse la Muzeul din Alba Iulia

Peste 100 de minerale din opt ţări şi insule, expuse la Muzeul din Alba Iulia

Paisprezece colecţionari din Alba, Hunedoara şi Cluj, care au adunat minerale de-a lungul unei vieţi întregi sau cariere profesionale, şi-au ”golit” vitrinele pentru a realiza expoziţia ”Minerale. În lumină” cu un profil mai puţin întâlnit, chiar inedit prin raritate, susţine inginerul geolog Elena Stoia, organizatorul expoziţiei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

”Expoziţia s-a realizat din dorinţa de a valorifica mineralele şi de a împărtăşi aceste frumuseţi cu publicul larg. Sunt expuse mai multe categorii mari de minerale, între care elemente native, oxizi, hidroxizi, halogenuri, silicaţi, carbonaţi sau sulfuri polimetalice”, a spus, joi, la vernisarea expoziţiei, Elena Stoia.

La vernisarea expoziţiei au participat peste 50 de persoane, între care foarte mulţi elevi care au venit de la şcoli alături de profesori.

Mineralele expuse sunt o expresie a irepetabilităţii, unicităţii de formă, tip, varietate, culoare, strălucire şi frumuseţe pe care le poate oferi natura în condiţii specifice de presiune, temperatură, timp, loc sau componenţă chimică.

Mineralele din România provin din bazinele Baia Mare, Călimani, Hunedoara, Almaşu Mare, Roşia Montană şi Roşia Poieni. Totodată, sunt expuse şi minerale din Tasmania, Madagascar, Tunisia, Maroc, Slovacia, Brazilia şi Mexic pe care cei 14 colecţionari le-au adunat de-a lungul vieţii.

”La Roşia Montană erau cuarţuri de o frumuseţe rară şi toate culorile posibile. Cu timpul s-au pierdut valori formidabile”, a spus, la vernisarea expoziţiei, Aurel Sântimbrean, unul dintre colecţionari.

Expoziţia va fi deschisă până în 28 martie, iar vizitatorii pot beneficia de tururi ghidate cu tematică adaptată vârstei lor.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici