- Home
- Life-Inedit
- ALBA IULIA, (17.04.2017, 21:19)
- Dragos Suciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
GALERIE FOTO Spectacolele de reconstituire antică şi luptele dintre daci şi romani, reluate la Alba Iulia
Spectacolele de reconstituire antică au fost reluate, luni, la Alba Iulia şi se vor desfăşura până în luna octombrie. La spectacolele de reconstituire antică şi luptele între daci, romani şi gladiatori au asistat, luni, peste 200 de persoane.
Urmărește
1491 afișări
Spectacolele de reconstituire antică şi luptele dintre daci şi romani, reluate la Alba Iulia
VEZI GALERIA FOTO MAI JOS
Prima reprezentaţie a Gărzii Apulum, compusă din patru formaţii – Legiunea XIII Gemina (romanii), Lupii Apoulonului (dacii), Ludus Apulensis (gladiatorii) şi Magna Nemesis (dansatoarele) – a avut loc în lunea Paştelui, la Alba Iulia, la spectacolele de reconstituire antică şi luptele între daci, romani şi gladiatori asistând peste 200 de persoane, între care foarte multe familii tinere şi copii.
”Salve Populom”, a spus, la începutul spectacolului, unul dintre prezentatorii reprezentaţiei, istoricul Tudor Roşu, îmbrăcat în haine de profesor din secolul I.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
”Salve, ave sau bonum diem”, a venit răspunsul din public al cunoscătorilor de limba latină.
A urmat apoi o scurtă prezentare a celor patru trupe, pentru cei care participă în premieră la astfel de reprezentaţii.
”Avem o regulă pentru cei care vin prima dată la spectacolul nostru. Dacă nu aplaudaţi, cel puţin aruncaţi cu bani. Dar nu cu monezi”, a spus, spre amuzamentul publicului, prezentatorul Tudor Roşu.
Prima trupă care a venit în faţa spectatorilor şi a realizat demonstraţii de tehnică militară, îndemânare şi forţă a fost Legiunea XIII-a Gemina. Principalele comenzi ale romanilor, care s-au arătat cei mai disciplinaţi soldaţi, sunt: ”milites” (soldaţi!) ”ad gladius clin” (întoarce-te la dreapta), ”ad scutum clina” (la stânga), ”ad scutum transforma” (întoarce-te 180 de grade), ”dirige frontem” (în formaţie), ”mandata captate” (aranjaţi-vă ţinuta), ”scurta capere” (ridică scutul).
Pe lângă disciplină, romanii au de partea lor armura, cea mai cunoscută fiind lorica segmentată, foarte eficientă pentru lupte. Pe cap, ei poartă căşti confecţionate din fier, cu protecţie la gât, iar în mâini ţin arme de împungere şi scuturi de peste un metru, în vreme ce în picioare poartă calcei. Armata lor este condusă de un general şi un centurion, cel din urmă dând comenzi constant.
Dacii poartă coifuri, cămăşi de zale, din solzi metalici sau piele, armurile lor fiind inspirate de reprezentările Columnei lui Traian. Unii dintre daci sunt arcaşi, iar alţii au săbii cu lame lungi şi încovoiate, cu tăişul pe interior.
Nu în ultimul rând, gladiatorii au impresionat prin muşchii lor, forţă şi vână, iar dansatoarele prin feminitate şi senzualitate.
Galerie foto
După prezentări au urmat confruntări, lupte corp la corp între gladiatori şi în grup între daci şi romani, acestea terminându-se la egalitate, marii câştigători fiind spectatorii care au primit o lecţie de istorie vie.
La astfel de reprezentaţii publicul are un rol activ, având posibilitatea să strige dacă doreşte moartea ori salvarea unui gladiator pus la pământ, cu tăişul la gât sau chiar să-i învie pe romanii şi dacii decedaţi în lupte. De multe ori, copiii, încurajaţi de prezentatori, sunt cei care decid destinele soldaţilor.
O astfel de situaţie a avut loc şi luni, când un puşti a strigat la urechea unui soldat roman pus la pământ ”scoală-te, băi”. În schimb, altul a ales să scandeze ”resuscita”.
Astfel de spectacole au loc la Alba Iulia deoarece oraşul este întemeiat de romani. ”În 106, anul în care Decebal era înfrânt de către Traian, chiar aici unde vă găsiţi dumneavoastră, Legiunea a XIII-a Gemina a ridicat un castru unde a stat până la retragere”, a spus celălalt prezentator, istoricul Liviu Zgârciu.
Reprezentaţii asemănătoare vor avea loc în fiecare vineri de la ora 19.00, până în luna octombrie, în faţa Porţii a IV-a din Cetatea Alba Carolina, pe spaţiul dintre cele două catedrale, Ortodoxă şi Romano-Catolică.
Formaţiile Gărzii Apulum sunt alcătuite din voluntari albaiulieni care încercă să reconstituie aspecte militare şi civile ale istoriei daco-romane.
Garda Romană de la Apulum sau, mai scurt, Garda Apulum, lansată oficial în 2012, este o trupă de reenactment care are ca scop punerea în valoare şi protejarea uriaşului patrimoniu roman de la Alba Iulia.
Citeşte şi: Documente legate de moartea lui Prince, DEZVĂLUITE: Prescripţiile pentru opioide, emise pe numele managerului artistului
Citeşte şi: Prinţul Harry vorbeşte despre moartea mamei sale, Lady Di: ”M-am închis în mine când a murit mama”
Citeşte şi: Trăia într-un apartament de 10 milioane de dolari, avea o menajeră şi valet, iar acum doarme în parc. Cum a fost posibil
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe