Gay Pride în lume: Euforie la New York şi represiuni violente la Sankt Petersburg - FOTO

Paradele Gay Pride, manifeste ale luptei contra homofobiei, s-au desfăşurat într-o stare de euforie în Statele Unite, după legalizarea căsătoriilor homosexuale în statul american New York, în timp ce în Europa militanţii revendică încă acest drept, iar parada lor a fost violent reprimată în Rusia.

Urmărește
254 afișări
Imaginea articolului Gay Pride în lume: Euforie la New York şi represiuni violente la Sankt Petersburg - FOTO

Gay Pride în lume: Euforie la New York şi represiuni violente la Sankt Petersburg (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Comunitatea gay din New York şi-a sărbătorit "victoria" într-o stare de euforie, după aprobarea de către senatorii acestui stat american a unui text de lege istoric, după nenumăratele eşecuri anterioare suferite în anii trecuţi în faţa acestui for legislativ. Legea a fost promulgată imediat de guvernatorul Andrew Cuomo, aflat la originea acestui proiect.

New York devine astfel cel de-al şaselea stat american care recunoaşte căsătoria între două persoane de acelaşi sex, după Iowa, New Hampshire, Massachusetts, Connecticut şi Vermont.

La Paris, numeroase lozinci, care îi invitau pe candidaţii la alegerile prezidenţiale din 2012 să se inspire din decizia Senatului statului New York, au fost scandate de zeci de mii de persoane care au participat la o defilare festivă. "Aceleaşi familii, aceleaşi drepturi", "În 2012, eu voi vota!" şi "Pentru egalitate, defilez în 2011, dar voi vota în 2012" sunt doar câteva dintre lozincile scandate.

Pancartele purtate de manifestanţi rezumau revendicările "foarte politice" ale organizaţiei Inter-LGBT, la care au participat peste 36.000 de persoane, potrivit prefecturii pariziene. Organizatorii susţin că la eveniment au participat "peste o jumătate de milion de persoane".

Organizaţia Inter-LGBT cere recunoaşterea familiilor homosexuale, permisiunea de a se căsători şi de a adopta pentru persoanele de acelaşi sex şi adoptarea unei legi în legătură cu identitatea sexuală, care va facilita schimbarea stării civile pentru persoanele transsexuale.

Berlinul şi-a plasat parada Gay Pride din acest an sub semnul luptei contra homofobiei din sport.

Cu o zi înainte de începerea Cupei mondiale la fotbal feminin din Germania, parada Gay Pride din Berlin "a dat un cartonaş roşu" homofobiei şi a pledat pentru "o mai mare acceptare şi sprijinire a divertităţii sexuale în sport".

"Un «coming out» este de cele mai multe ori o excepţie în sport", afirmă organizatorii, în special în universul sportului cu balonul rotund. "Federaţia internaţională de fotbal FIFA păstrează tăcerea din păcate în ceea ce priveşte tema homosexualităţii", afirmă organizatorii celei de-a 33-a ediţii anuale a "Christopher Street Day", o manifestare care le oferă participanţilor posibilitatea de a da dovadă de originalitate şi de mult umor graţie costumelor pe care le poartă.

În Rusia, manifestarea "Gay Pride Slave" din Sankt Petersburg, interzisă, a fost dispersată de poliţie şi mai mulţi militanţi care sprijină homosexualitatea au fost interpelaţi de poliţie.

Aproximativ 15 persoane, inclusiv liderul comunităţii homosexualilor din Rusia, Nikolai Alexeiev, s-au reunit în piaţa Dekabristov, în centrul fostei capitale imperiale, purtând afişe pe care se puteau citi texte precum "Pentru toleranţă" şi "Homofobia este o boală". Foarte rău văzuţi în Rusia, militanţii au fost imediat agresaţi de către trei contramanifestanţi care scandau: "Pederaştilor!".

La parada "Gay Pride Slave" au participat homosexuali din Rusia, Ucraina şi Belarus, care voiau să apere propriul lor drept de a manifesta. Paradele gay pe care ei încearcă să le organizeze începând din anul 2006 sunt interzise de către autorităţi şi dispersate fără menajamente de către forţele de poliţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici