- Home
- Life-Inedit
- CLUJ-NAPOCA, (09.06.2012, 17:05)
- Oana Ghita ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Geraldine Chaplin: Credeam că filmul poate schimba lumea. Acum cred că schimbă doar modul de gândire
Geraldine Chaplin, invitata specială a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), a declarat, sâmbătă la o conferinţă de presă, că în prezent crede că filmul poate schimba doar modul în care oamenii gândesc, nu şi lumea.
Urmărește
366 afișări
Geraldine Chaplin: Credeam că filmul poate schimba lumea. Acum cred că schimbă doar modul de gândire (Imagine: RAul Stef/Mediafax Foto)
Vegheată de soţul ei, actriţa Geraldine Chaplin a vorbit, la conferinţa de la Cluj Napoca, din cadrul celei de-a 11-a ediţii TIFF care se încheie duminică, despre cum îşi adoră meseria, cât de "mişto" este oraşul transilvănean şi despre filmul de groază "oribil, cu canibali", pe care îl va filma în Spania.
"Numele meu magic a deschis orice uşă. A fost mereu un avantaj", a spus actriţa, care a povestit că, atunci când era mică, se împrietenea cu cea mai bună elevă din clasă şi îi promitea că, dacă îi face lucrarea la latină, o va invita acasă la ea, să îl cunoască pe Charlie Chaplin. "Am fost puţin târfă cu numele meu", a glumit aceasta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Coaliția PSD-PNL-UDMR stabilește datele alegerilor prezidențiale. Primul tur, înainte de Paște?
-
Noul decret al lui Putin desemnează Ucraina drept sursă principală de „extremism” şi introduce conceptul de „rusofobie”
-
Elon Musk susţine partidul AfD într-un articol de opinie publicat într-un ziar german
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Zelenski sugerează schimbări importante în structura de personal / Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Pentru ea, Charlie Chaplin a fost un tată minunat care nu şi-a dorit nicio clipă ca fiica lui să fie actriţă, pentru că ştia "capcanele meseriei". "Când am început, tata a devenit cel mai mare fan al meu. (...) Am dorit să aud critici constructive, dar tot ce îmi spunea era: 'Tu eşti cea mai bună din filmul ăsta'", a spus ea.
Pentru Geraldine Chaplin nu a existat niciodată o diferenţă între tatăl ei de pe ecran şi cel din filme. "Ştiam că ăla era tata", a spus aceasta. "Una dintre cele mai proaste zile din viaţa mea a fost aceea în care eu şi fratele meu am fugit din curte şi, afară, şi am început să strigăm la o femeie care trecea pe acolo: "Noi suntem copiii lui Charlie Chaplin, noi suntem copiii lui Charlie Chaplin!", iar ea ne-a întrebat: "Şi cine e ăsta?". Am fugit repede în casă, spunându-ne "Nu e adevărat... poate totul este o minciună şi tata nu este cel mai grozav om din lume".
Actriţa a mai spus că obiectele cele mai dragi pe care le are de la Charlie Chaplin sunt o jachetă cumpărată în Tokyo, în 1931 şi o vestă roz, pe care le poartă cu drag.
Geraldine Chaplin descrie Clujul ca fiind un loc "mişto", folosind chiar cuvântul românesc pe care l-a învăţat în timpul şederii. "Am fost atât de răsfăţată aici în trei zile... nu pot să cred", a spus ea.
Actriţa a mai spus că a fost absolut mişcată de filmul lui Tudor Giurgiu, "Despre oamenni şi melci". "M-a făcut să mă gândesc la filmul tatălui meu, 'The Kid'. Până la 'The Kid', lumea îi spunea tatălui meu că nu poate fi combinată comedia bufă cu drama şi el a arătat că se poate", a povestit ea, adăugând că nu s-ar gândi de două ori dacă Tudor Giurgiu i-ar propune să joace într-un film al lui.
Chaplin a mai vorbit despre cât de fericită era în prima zi pe platoul de filmare al primului ei film, "Luminile rampei". "Eram foarte fericită că nu trebuia să mă duc la şcoală, tata era pe platou, se prefăcea că e beat ... după aceea ne-am dat seama că dacă erai copil şi filmai, trebuia să faci şcoala la studiouri", şi-a amintit ea.
Despre perioada în care a lucrat împreună cu Carlos Saura, în Spania lui Franco, Geraldine Chaplin a spus că a fost "minunată". "Atunci am dansat un dans macabru cu cenzura. Încă credeam că filmul poate să schimbe lumea. Acum cred că filmul poate să îţi schimbe felul în care gândeşti", a mărturisit actriţa.
"Îmi ador meseria", a mai spus Geraldine Chaplin, adăugând că, pentru ea, momentele dificile sunt cele în care nu lucrează. "De obicei, când nu lucrez, stau lângă telefon", a spus ea.
Actriţa a mai menţionat că unul dintre cele mai noi proiecte ale sale este un film de groază "cu adevărat oribil", cu canibali, filmat în Spania, cu un buget de doar 400.000 de euro.
Celebra actriţă Geraldine Chaplin va primi premiul pentru întreaga carieră oferit unei personalităţi din cinematografia mondială, la gala de închidere a TIFF, sâmbătă.
Geraldine Chaplin s-a născut pe 31 iulie 1944, fiind al patrulea copil al lui Charlie Chaplin şi primul dintre cei opt pe care legendarul actor i-a avut cu cea de-a patra soţie, Oona O'Neill, fiica dramaturgului Eugene O'Neill. De-a lungul vieţii, asemănarea izbitoare cu tatăl ei şi numele Chaplin au atras o atenţie considerabilă asupra lui Geraldine.
Cel care a adus-o pentru prima dată în faţa camerei de filmat, într-un rol minor din "Luminile rampei/ Limelight" (1952), a fost chiar tatăl ei. De atunci, au trecut 60 de ani şi peste 100 de filme.
"În tot acest timp, Geraldine Chaplin şi-a construit propria identitate, diferită de a părintelui ei, şi o carieră impresionantă. Aerul enigmatic şi vulnerabil, privirea pătrunzătoare şi forţa interioară pe care o emană au propulsat-o în roluri dramatice de substanţă, în filmele unor cineaşti precum David Lean, Robert Altman, Pedro Almodovar, Carlos Saura, Claude Lelouch, Martin Scorsese, Alain Resnais, Jacques Rivette sau Franco Zeffirelli", potrivit unui comunicat.
Geraldine Chaplin şi-a petrecut doar primii opt ani din viaţă în oraşul natal, Santa Monica (California), întrucât familia s-a mutat în Elveţia. Visând să fie balerină, a studiat la Royal Ballet School din Londra, însă a realizat în câţiva ani că prestaţiile ei sunt mediocre şi că "nu poţi fi mediocru când porţi numele Chaplin". Cealaltă opţiune era actoria - meseria în care numele i-ar fi deschis enorm de multe uşi, ceea ce s-a şi întâmplat, după cum povesteşte adeseori actriţa în interviuri.
În 1965, apărea pe afiş lângă Jean-Paul Belmondo, în "Par un beau matin d'été" (regia Jaccques Deray), şi alături de Omar Sharif în "Doctor Jivago" (regia David Lean). Ecranizarea după romanul lui Boris Pasternak i-a adus şi prima nominalizare la Globurile de Aur din carieră.
În 1967, a început cea mai prolifică şi interesantă perioadă din cariera actriţei, marcată de întâlnirea cu regizorul spaniol Carlos Saura. Atunci s-a lansat celebrul thriller psihologic "Peppermint Frappé" (Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin), în care actriţa este ţinta obsesiei unui bărbat. Au urmat "Ana and the Wolves" (1973), "Cría cuervos" (Premiul Special al Juriului, Cannes, 1976), "Elisa, vida mía" (1977) sau "Mamá cumple cien años" (1979), filme care i-au consolidat reputaţia de actriţă exigentă şi de o profunzime rară.
Fluentă în spaniolă, franceză şi engleză, Geraldine Chaplin s-a mişcat cu uşurinţă între cele trei cinematografii. În aceeaşi perioadă, impresionat de talentul ei, cineastul american Robert Altman i-a oferit un rol de reporter BBC în "Nashville" (1975), care i-a adus o nominalizare la Globul de Aur pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, a distribuit-o apoi în "Buffalo Bill and the Indians" (1976) şi "A Wedding" (1978), iar ca producător - în "Welcome to L.A." (nominalizare la BAFTA, 1976) sau "Remember my Name" (1978), ambele regizate de Alan Rudolph.
Cu rolul soţiei criminale din "Remember My Name", Chaplin a primit elogii în presă, partener de platou fiindu-i Anthony Perkins.
Filmografia ei cuprinde roluri remarcabile şi în "L'amour par terre" (regia Jacques Rivette), "La vie est un roman" (regia Alain Resnais), "The Age of Innocence" (regia Martin Scorsese), "Jane Eyre" (regia Franco Zeffirelli), "Hable con ella" (regia Pedro Almodovar), "En la ciudad sin límites" (regia Antonio Hernández) - premiul Goya pentru cea mai bună actriţă în rol secundar - sau filmul horror "El Orfanato" (regia Juan Antonio Bayona).
În 1992, a fost pusă în ipostaza inedită de a o juca pe bunica sa, Hannah Chaplin, în filmul biografic despre tatăl ei, "Chaplin", regizat de Richard Attenborough, iar interpretarea i-a adus încă o nominalizare la premiile Globul de Aur.
Cea de-a unsprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) are loc în perioada 1 - 10 iunie, la Cluj-Napoca, şi între 13 şi 17 iunie, la Sibiu.
(Serviciul Foto al MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini)
Citește pe alephnews.ro: Sonda Parker Solar Probe a ajuns la 6,1 milioane kilometri față de Soare. Cristian Român: „A zburat cu cea mai mare viteză atinsă vreodată de un obiect creat de mâna omului”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Care sunt cele două CUVINTE din limba română pe care le-ai folosit greșit până acum. Le auzi tot timpul de sărbători
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe