- Home
- Life-Inedit
- (24.06.2023, 09:07)
- Ana Cohut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Germania returnează în Columbia două măşti sacre din lemn din secolul al XV-lea
În cadrul unei ceremonii de restituire care a avut loc săptămâna trecută la Berlin, autorităţile germane au returnat două măşti din lemn din secolul al XV-lea comunităţii indigene Kogi din Columbia.
Urmărește
342 afișări
Sursa foto: Twitter
"Ştim că măştile sunt sacre pentru Kogi", a declarat Frank-Walter Steinmeier, preşedintele Germaniei, în cadrul ceremoniei, potrivit lui Geir Moulson de la Associated Press (AP). "Fie ca aceste măşti să aibă o călătorie bună înapoi acolo unde este nevoie de ele şi unde ele sunt şi astăzi o punte de legătură între oameni şi natură".
Măştile se aflau la Muzeul Etnologic din Berlin de mai bine de un secol. Konrad Theodor Preuss, un curator la precursoarea muzeului, le-a cumpărat în 1915, în timpul unei călătorii de cercetare în Columbia.
Cu toate acestea, măştile nu au fost niciodată destinate să fie vândute. Ele erau folosite în ritualurile din temple şi trebuiau să fie manipulate doar de preoţii Kogi, potrivit Deutsche Welle. Autoritatea muzeală din Berlin spune că Preuss nu cunoştea aceste reguli sau vârsta măştilor.
" Măştile Kalguakala sunt de o importanţă totală pentru noi, deoarece sunt sacre", a declarat Arregocés Conchacala Zalabata, un reprezentant al Kogi, pentru Philip Oltermann şi Luke Taylor de la The Guardian. "Ele nu sunt un artefact istoric, ci sunt vii. Cu măştile realizăm ceremonii pentru a ne conecta şi a lucra cu spiritul soarelui, al apelor, al munţilor şi al numeroaselor specii ale lumii."
Acum, însă, măştile prezintă potenţiale riscuri pentru sănătate: În perioada în care au stat la Berlin, ele au fost tratate cu pesticide toxice menite să prevină infestările de insecte, relatează The Guardian. Deşi au fost curăţate la începutul acestui an, experţii sunt sceptici că artefactele - pe care Kogi intenţionează să le folosească în continuare - ar putea fi purtate fără riscuri pentru sănătate, potrivit smithsonianmag.
"Nu cunosc nicio procedură ştiinţifică care să transforme un obiect contaminat într-un obiect inofensiv", a declarat pentru The Guardian Stefan Simon, directorul laboratorului de cercetare Rathgen, care are legătură cu muzeele de stat din Berlin. "Există încă o mare naivitate în rândul muzeelor şi al politicienilor cu privire la ceea ce ştiinţa şi tehnologia sunt capabile să facă în această privinţă."
Când artefactele se vor întoarce acasă, membrii comunităţii Kogi, care locuiesc în munţii Sierra Nevada de Santa Marta, în partea de nord a ţării, vor decide ce se va întâmpla cu ele. "Dacă vor ajunge într-un muzeu, într-un templu sau dacă vor fi folosite în ritualuri, asta depinde de Kogi", a declarat pentru The Guardian Rudolf Parzinger, preşedintele Fundaţiei pentru Patrimoniu Cultural Prusac.
Decizia Germaniei de a renunţa la măşti vine pe fondul unui impuls mai larg la nivel mondial de a returna artefactele furate în ţările de origine. Potrivit AP, ceremonia de săptămâna trecută a fost produsul mai multor ani de comunicare între autoritatea muzeală din Berlin şi Columbia, care a cerut oficial returnarea artefactelor anul trecut.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe