- Home
- Life-Inedit
- CHICAGO, (10.03.2008, 15:10)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Gogoşile, irezistibile pentru creierul uman
Creierul uman este programat să nu reziste unei tentaţii dulci atunci când există senzaţia de foame, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, publicat în Cerebral Cortex.
Urmărește
634 afișări
Gogoşile, irezistibile pentru creierul uman (Imagine: Mediafax Foto)
Imaginea lui Homer Simpson care nu se poate abţine să consume gogoşi este una reală, spun cercetătorii de la Northwestern University, Chicago, autorii acestui studiu. Creierul uman este programat să se activeze atunci când persoanei i se oferă tentaţii dulci, spun specialiştii citaţi de dailymail.co.uk.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-o dăm în vot la alegeri! Civilizat, legal, fără violență
-
Ion Cristoiu: „Instalatorii” sunt, în limbaj CIA, cei care pun microfoane de ascultare secretă
-
Rachetele americane nu vor schimba decisiv războiul din Ucraina. Experţii explică de ce
-
Jafuri în Gaza. Aproape 100 de camioane cu alimente, atacate de bărbaţi mascaţi
La studiu au participat mai mulţi voluntari flămânzi, cărora li s-au prezentat imagini cu o gogoaşă cu cremă şi o şurubelniţă. La vederea gogoşii, creierul participanţilor la studiu s-a activat extrem de mult, ajungând la surmenare.
După ce participanţii s-au îndopat cu până la opt gogoşi fiecare, fotografia cu desertul nu a mai provocat aproape nicio reacţie în creier, potrivit imaginilor obţinute prin rezonanţă magnetică nucleară.
După ce voluntarii s-au abţinut de la mâncare timp de opt ore, două zone distincte din creier s-au activat la vederea imaginii gogoşii. Una dintre ele este creierul limbic, o zonă ancestrală care se găseşte la toate animalele, de la broaşte la oameni.
"Această zonă din creier este capabilă să detecteze lucrul semnificativ din punct de vedere motivaţional", a explicat profesorul Marsel Mesulam, coordonator al studiului. "Această zonă indică nu numai că există senzaţia de foame, ci şi că există mâncare disponibilă", a adăugat acesta.
După creierul limbic, se activează reţeaua atenţiei spaţiale din acest organ, care se concentrează pe gogoaşă, hotărând că aceasta este mai importantă decât şurubelniţa.
"Există în creier un sistem complex care ajută la direcţionarea atenţiei asupra unor lucruri din mediul înconjurător relevante pentru nevoile personale, de exemplu, alimentele, în situaţia în care persoanei respective îi este foame", se indică în studiu.
Sistemul se aplică unei game întregi de stimuli materiali: "Dacă eşti într-o pădure şi auzi un foşnet, contextul te obligă să fii foarte atent, pentru că acesta ar putea fi semn de pericol", a explicat Mesulam. "Dacă eşti la birou, acelaşi sunet este mult mai puţin relevant. O funcţie majoră în creier este aceea de a potrivi răspunsul într-un context", a adăugat profesorul.
Citește pe alephnews.ro: Războiul dronelor: Cum tehnologia transformă conflictul ruso-ucrainean
Citește pe www.zf.ro: Criză fără precedent în Europa de la al Doilea Război Mondial încoace: Ce este sistemul ATACMS, care ameninţă să arunce în aer războiul din Ucraina. Americanii au autorizat Kievul să folosească rachete cu raze lungă de acţiune pentru a lovi ţinte din Rusia
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ciucă, la revenirea din Austria: „Summit-ul de pe 22 noiembrie de la Budapesta va fi decisiv în privința Schengen”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Ce afaceri are în România stră-strănepotul marelui poet Mihai Eminescu. El se ocupă de o afacere de familie, cu o tradiţie care datează din anii 1800
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii susţin o ipoteză şocantă: “A vorbit și cu băieții, i-a pregătit”
CANCAN.RO
Dintr-o firmă de apartament, „nepotul” lui Nicolae Ciucă a împușcat contracte-mamut la Ministerul Apărării! Imagini în premieră cu descurcărețul rezervist și garajul lui de lux
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe