„Trimiterea lor înapoi în natură ar fi o eroare”, a declarat Pilar Padilla, șefa serviciului de îngrijire a mamiferelor de la grădina zoologică. „Este foarte probabil să nu supraviețuiască”, a adăugat ea.
Grădinile zoologice au fost regândite în ultimele decenii. Acestea pun acum accentul pe conservarea speciilor și pe educație, îndepărtându-se de paradigma din trecut, care prezenta adesea animalele exotice ca pe un spectacol.
Noua abordare se bazează pe înțelegerea modului de adaptare la nevoile animalelor în vârstă, lucru care a determinat grădinile zoologice să creeze incinte mai mari, mai apropiate de natură, cum ar fi zona Sahel-Savannah de la grădina zoologică din Barcelona.
„Îngrijirea geriatrică specializată devine din ce în ce mai esențială”, a declarat Martín Zordan, directorul general al Asociației Mondiale a Grădinilor Zoologice și Acvariilor (WAZA), pentru Associated Press.
El a spus că, la fel ca oamenii în vârstă, animalele în vârstă necesită mai multă îngrijire: controale medicale regulate, tratament pentru artrită, alimente mai moi sau suplimente nutritive, spații de viață adaptate și monitorizarea sănătății mintale și comportamentale.
Pe lângă îngrijirea unei perechi de elefanți bătrâni, grădina zoologică din Barcelona găzduiește și un lup în vârstă de 15 ani, un leopard și un tigru, ambii în vârstă 17 ani, precum și câteva păsări mai în vârstă – inclusiv un stol de flamingi bătrâni.