Guţă despre prezenţa în topul Le Monde: Francezii au găsit că am voce cu onomatopee, incit spiritele

Interpretul de manele Nicolae Guţă a declarat pentru Gândul că, probabil francezii au considerat că are o voce "cu onomatopee", referindu-se la includerea sa într-un top realizat de un critic al Le Monde, şi a spus despre sine că este "aşa, ca indienii, care cântă când vor să vină ploaia".

Urmărește
160 afișări
Imaginea articolului Guţă despre prezenţa în topul Le Monde: Francezii au găsit că am voce cu onomatopee, incit spiritele

Guţă despre prezenţa în topul Le Monde: Francezii au găsit că am voce cu onomatopee, incit spiritele (Imagine: Radu Vioreanu/Mediafax Foto)

Pe Nicolae Guţă vestea că a ajuns în topul francezilor l-a găsit în studioul de înregistrări, unde lucrează pentru un nou album de manele, "cu influenţe hip hop şi etno".

"Muzică diversificată", spune el, sperând ca materialul discografic să fie gata înainte de sărbători.

El se declară foarte mândru că l-a votat un jurnalist francez şi precizează că nu e pentru prima dată când muzica lui place şi străinilor.

"S-a mai întâmplat ca piesele mele să ajungă la ruşi numărul unu la toate radiourile, am avut o piesă şi la cehi, iar francezii au mai scris de mine", a declarat pentru Gândul artistul.

El spune şi reţeta succesului de care se bucură peste hotare: "Îţi trebuie o ţâră de voce, o ţâră de talent şi o ţâră de noroc".

"Francezii au găsit că am o voce cu onomatopee. S-ar înţelege prin asta că incit spiritele, ca scot dracul din văgăună. Sunt aşa, ca indienii, care cântă când vor să vină ploaia. Iar rromii au ceva origini indiene", declară Guţă.

Pe artist nu-l deranjează dezbaterea asupra denumirii de rrom ori de ţigan. Spune despre sine că-i român, că "aşa scrie în buletin".

"Mă simt foarte patriot, chiar dacă sunt de etnie rromă", afirmă Nicolae Guţă, promiţând că nu va părăsi România, în ciuda tentaţiilor din Occident.

"Muzica mi-e hărăzită mie", afirmă manelistul care-şi doreşte ca, "la retragere", să predea altora arta cântatului. "Nu să predau la o şcoală, că nu am studii de specialitate", explică artistul, dar apreciază că are "acea rutină muzicală".

Nicolae Guţă dă vina pe criza economică pentru înjumătăţirea câştigurilor sale şi pentru faptul că nu şi-a împlinit visul de a-şi cumpăra o casă în cartierul bucureştean Primăverii.

"Distracţiile au scăzut, la fel şi tarifele. Financiar vorbind, totul a scăzut cu 50%", afirmă artistul.

Albumul "La Grande voix tzigane de Roumanie" al lui Nicolae Guţă a fost inclus printre cele mai bune cinci apariţii discografice din 2010 din Franţa de un critic de la Le Monde, se arată în ediţia online a cotidianului francez.

"Extraordinarul cântăreţ ţigan din România Nicolae Guţă impresionează prin virtuozitatea vocii sale, lansându-se într-o cursă nebună de onomatopee ritmice, precum cea care deschide această reeditare a unui album", notează Patrick Labesse de la Le Monde.

Albumul lui Guţă se află pe locul al patrulea în clasamentul alcătuit de criticul francez, fiind precedat de "Aou Amwin", de Danyel Waro, un album de maloya - stil muzical reprezentativ din Réunion -, "Africa 50 Years Of Music", semnat de diverşi artişti şi cuprinzând 50 de CD-uri, şi "Ali & Toumani", de Ali Farka Touré şi Toumani Diabaté. Pe locul al cincilea în top se află "BeloBelo", de Eténèsh Wassié şi Mathieu Sourisseau, un album inspirat din repertoriul tradiţional etiopian.

Nicolae Guţă, născut pe 3 decembrie 1967, la Aninoasa, în judeţul Hunedoara, este unul dintre cei mai cunoscuţi cântăreţi şi compozitori români de manele, fiind rom de origine, după cum scrie pe site-ul său, la rubrica "Bibliografie".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici