Harghita: "Pachamanca", o mâncare tradiţională peruană, principala atracţie a Festivalului Cartofului

Peste 50 de echipe de bucătari amatori se întrec, sâmbătă, la a XIV-a ediţie a Festivalului Cartofului, care se desfăşoară în parcul central din Miercurea Ciuc, atracţia principală fiind "pachamanca", o mâncare tradiţională peruană, din ţara de origine a cartofului, pregătită după reţeta originală.

Urmărește
801 afișări
Imaginea articolului Harghita: "Pachamanca", o mâncare tradiţională peruană, principala atracţie a Festivalului Cartofului

Harghita: "Pachamanca", o mâncare tradiţională peruană, principala atracţie a Festivalului Cartofului (Imagine: Shutterstock)

Aproape 300 de actori, muzicieni, autorităţi locale, reprezentanţi ai serviciilor deconcentrate şi simpli cetăţeni s-au transformat, sâmbătă, în bucătari, la tradiţionalul Festival al Cartofului din Miercurea Ciuc, cu reţete de la cele mai vechi, de sute de ani, până la cele mai noi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Echipa Organizaţiei Teritoriale Ciuc a UDMR a pregătit pentru concurs o mâncare mai puţin obişnuită, dar tradiţională pentru ţara de origine a cartofului - Peru - şi anume "Pachamanca".

Aceasta se găteşte într-un cuptor tradiţional peruan, rotund, adânc de 50 de centimetri şi cu un diamentru de un metru, care trebuie săpat în pământ şi apoi tapetat cu cărămizi. În el se ard lemne până se umple cu jar, iar temperatura depăşeşte 220 de grade. Apoi jarul se scoate, cuptorul se curăţă şi în el se aşază în straturi foi de varză crudă, cartofi, porumb, se acoperă cu frunze de banan şi frunze de hrean, peste care se pun bucăţile de carne macerate în prealabil, cimbru sălbatic, alte ierburi aromate şi se stropesc cu un sos condimentat. Peste carne se aşează din noi foi de varză, cartofi, fasole verde şi galbenă, sare de Himalaya, cuptorul se acoperă cu un capac metalic şi se etanşează cu folie de aluminiu, peste care se aşterne pământ.

Senatorul Tanczos Barna, care a venit cu ideea acestui preparat, s-a documentat şi a muncit alături de echipă.

"Se pare că Pachamanca necesită o activitate mult mai intensă decât cea politică, în Parlament. Mâncărurile tradiţionale peruane sunt mult mai grele decât toate celelalte, inclusiv pentru secui. Am folosit carne de iepure, de raţă, de pui şi de miel, cinci feluri de cartofi - cartofi roşii, albi, cartofi dulci şi două feluri de cartofi din America de Sud, albi şi mov, am folosit, de asemenea, un sos pentru macerarea cărnii cu condimente sud-americane şi, în principiu, într-o oră şi jumătate ar trebui să fie gata", a explicat senatorul Tanczos.

Pregătirea mâncării a fost urmărită şi de câţiva turişti străini.

"Incredibil, nu mi-a imaginat vreodată că există o asemena mâncare pe lume. Este uimitor, dar sunt curioasă, voi gusta din ea", a spus Kazuyo, o turistă din Japonia.

Cea mai tânără echipă din cele 51 de participante la Festivalul Cartofului din Miercurea Ciuc este formată din membri care abia au împlinit opt ani. Supravegheaţi de părinţi, au pregătit totul singuri.

"Suntem un grup de prieteni care avem copiii în clasa I şi, de când au început anul şcolar, la sfârşit de săptămână şi în vacanţe am mers la pădure, am făcut gulaş cu cartofi cu cârnaţi şi ei au văzut, ne-au ajutat de fiecare dată, iar acum nici nu am pus mâna, tot au făcut singuri", a spus Szocs Ervin, unul dintre părinţi.

Alături de tocăniţele şi gulaşurile tradiţionale, s-au gătit şi preparate mai puţin obişnuite, cum ar fi gulaşul dintr-un somn de 15 kilograme sau un ceaun plin cu 36 de pulpe de porc afumate, condimente, ardei capia şi cartofi.

La festival au loc spectacole susţinute de ansambluri de dansatori şi de tarafuri din judeţul Harghita, iar pentru copii, organizatorii au pregătit activităţi distractive.

Competiţia se va termina sâmbătă seară. Festivalul Cartofului, evenimentul cel mai atractiv al Zilelor Oraşului, care au început vineri şi se vor încheia duminică, se organizează anual prin grija Biroului de informare turistică "Info-Ciuc" din cadrul Primăriei municipale, iar popularitatea lui a crescut an de an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici