- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (30.10.2010, 15:18)
- , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Herbie Hancock la Sala Palatului - un concert superb
Muzicianul Herbie Hancock a concertat, vineri seară, la Bucureşti, cu un grup de instrumentişti excepţionali, în faţa unei săli pline, oferind două ore de energie pozitivă şi muzică proaspătă unui public care a reacţionat pe măsură. Pe scurt, a fost un concert superb.
Urmărește
79 afișări
Herbie Hancock la Sala Palatului - un concert superb (Imagine: Mediafax Foto)
Deşi cu 20 de minute înainte de ora anunţată pentru începerea concertului majoritatea scaunelor erau goale, în scurt timp "minunea" s-a produs: sala s-a umplut până la refuz. Luminile s-au stins şi, în aplauzele publicului, pe scenă a urcat bateristul Trevor Lawrence Jr, care a pornit un ritm funk, apăsat şi intens, pe care a intrat, după câteva momente bassistul James Genus, care a umplut sala cu un sunet cald, puternic şi armonios. Pe groove-ul celor doi şi-a făcut apariţia chitaristul Lionel Loueke, urmat de marele pianist Greg Phillinganes.
ULTIMELE ȘTIRI
-
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
-
Un videoclip în care sania lui Moş Crăciun este doborâtă de o rachetă a ruşilor circulă online
-
Avertisment Salvamont: muntele e un loc minunat, dar nu un podium de modă, nu fiţi iresponsabili
-
Avionul Azerbaijan Airlines prăbuşit în Kazahstan: Acuzaţii de doborâre cu rachetă rusească dar Kremlinul refuză să mai ofere informaţii
Ultimul pe scenă a urcat Herbie Hancock, care, zâmbind, cu o bucurie radioasă pe chip, s-a înclinat spre public şi s-a alăturat construcţiei muzicale începute de cei patru. Au urmat 15 minute de ritmuri schimbătoare, armonii, solo-uri, break-uri, trecând prin jazz, funk, rock, chiar şi hip-hop, totul livrat publicului la un standard sonor impecabil.
După prima piesă, Herbie Hancock a salutat publicul, a vorbit şi a râs cu poftă: "Deja sunteţi un public minunat. Aţi început să fiţi un public minunat de dinainte ca noi să ajungem aici. Simţiţi energia? Suntem la Bucureşti! Mulţumim, Bucureşti".
Hancock şi-a prezentat apoi pe îndelete formaţia. A spus despre bassist că are mai multe degete decât este normal, despre chitarist că este "incredibil, de pe Marte", şi a ţinut să precizeze că Greg Phillinganes a cântat alături de Stevie Wonder, Michael Jackson, Paul McCartney, Eric Clapton sau Quincy Jones. "Şi acum este pentru prima oară la Bucureşti", a completat Hancock. Phillinganes a răspuns că este, de fapt, pentru a doua oară, pentru că în anii '90 a fost la Bucureşti cu Michael Jackson.
Hancock şi-a prezentat apoi cel mai recent disc, "The Imagine Project", înregistrat în diverse locaţii din întreaga lume, cu cântăreţi precum Pink, Seal, Dave Matthews şi cu muzicieni din India, Congo, Irlanda, SUA, Franţa ş.a.m.d. Artistul a spus că nu a putut aduce cu el, în turneu, atât de mulţi oameni, şi a menţionat că prestaţia muzicală a unora dintre aceştia se va putea auzi, alături de cea a muzicienilor care cântă live, de pe calculatoarele aflate pe scenă. Hancock a prezentat-o apoi pe solista Kristina Train, care a interpretat majoritatea părţilor principale de voce din concert.
A urmat "Imagine", a lui Lennon, prima piesă de pe discul prezentat de Hancock, un melanj de jazz, gospel şi world music condus de vocea puternică şi amplă a Kristinei Train.
Unul din multele puncte forte ale serii a fost şi vocea incredibilă a lui Phillinganes, cunoscut până acum în principal pentru postura de "session musician" la clape. Acesta a cântat, vineri, vocea principală pe câteva piese, cu un timbru, o eleganţă şi o maturitate superbe.
Hancock şi-a purtat trupa prin piese precum "Don't give up" (Peter Gabriel şi Kate Bush), "The times they are a' changing" (Bob Dylan), "A change is gonna come" (Sam Cooke), "Exodus" (Bob Marley). Artiştii au interpretat şi pasaje instrumentale excepţionale - "Watermelon Man", "Chameleon" - unele intense, tumultoase şi rapide, altele extrem de rarefiate - o singură notă şoptită, prelungită aproape cinci minute de cei cinci instrumentişti, în liniştea atentă a sălii.
A fost şi un episod solo, la pian, al lui Hancock, cald şi savuros, construit pe câteva acorduri line şi dezvoltat până la o complexitate de muzică clasică. Bineînţeles, nu a lipsit hit-ul "Cantaloupe Island", cântat cu poftă şi vigoare.
La final, publicul a aplaudat mult, a insistat, iar Hancock&Co s-au întors pentru un bis instrumental.
În concluzie, prestaţia lui Hancock la Bucureşti a fost un concert luminos, contemporan, calm şi ritmat, susţinut de un grup de muzicieni proaspeţi şi maturi, care i-au determinat pe cei peste 3.000 de spectatori prezenţi să aplaude îndelung şi să plece de la concert zâmbind elegant.
Cu un portofoliu ce reuneşte 50 de albume proprii, peste 20 de milioane de copii vândute în întreaga lume, 12 premii Grammy, un premiu Oscar pentru coloana sonoră a filmului "Round Midnight", precum şi alte peste 25 de distincţii - printre care Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Ofiţer primit la Paris în 1985, dar şi titlul de artistul anului oferit de fundaţia Harvard în anul 2008 -, şi numeroase colaborări de succes alături de nume celebre ca Miles Davis, Joni Mitchell, Stevie Wonder, Sting, Annie Lennox, Christina Aguilera, Carlos Santana, Norah Jones şi Leonard Cohen, Herbie Hancock este considerat unul dintre cele mai reprezentative nume ale jazz-ului modern internaţional.
Herbie Hancock, unul dintre cei mai influenţi muzicieni de jazz ai tuturor timpurilor, este invitatul de onoare al ceremoniei de decernare a premiului Nobel pentru pace, la cea de-a 17-a ediţie a evenimentului, care va avea loc anul acesta pe 11 decembrie.
De altfel, într-un interviu acordat recent, artistul a vorbit despre modul în care percepe el însuşi situaţia actuală a omenirii: "Ca om, sunt extrem de îngrijorat de lumea în care trăim. Sunt îngrijorat pentru pace. Sunt îngrijorat de inumanitatea omului faţă de om. Sunt îngrijorat pentru mediu. Nu mă plimb, aşa cum mulţi muzicieni o fac, cu căştile în urechi ascultând muzică la iPod toată ziua, refugiindu-mă în muzică în permanenţă. Ba din contră, încerc ca prin muzică să-i aduc pe oameni mai aproape unii de alţii".
Material de Cristian Fierbinţeanu, fierbinteanu@mediafax.ro.
Citește pe alephnews.ro: Finlanda și Estonia lansează patrule navale în urma suspiciunii de sabotaj rusesc în cazul Estlink 2. Rutte: „NATO va spori prezența în Marea Baltică”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Drumul spre distracția de Revelion e aglomerat: Rute alternative și sfaturi esențiale pentru un drum sigur spre munte
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe