- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (18.01.2024, 10:44)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Himalaya se ridică, dar Tibetul s-ar putea despica
Pe măsură ce plăcile tectonice indiană şi eurasiatică se ciocnesc încet, munţii Himalaya continuă să se ridice. Cu toate acestea, un nou studiu sugerează că placa indiană s-ar putea desprinde, provocând o ruptură. Oamenii de ştiinţă spun că această ruptură ar putea despica Tibetul.
Urmărește
2215 afișări
Himalaya se ridică, dar Tibetul s-ar putea despica
Coliziunea care a creat Himalaya, cel mai înalt lanţ muntos din lume, ar putea, de asemenea, să divizeze Tibetul în două părţi, sugerează o nouă cercetare citată de Business Insider.
Coliziunea dintre plăcile tectonice indiană şi eurasiatică a început acum 60 de milioane de ani. Acum, cercetătorii au studiat undele seismice, locurile cutremurelor şi gazele care se ridică în izvoarele fierbinţi din Tibet pentru a ajunge la concluzia că placa indiană se desprinde.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
Acest proces creează o ruptură verticală în placa de sub Tibet. Ruptura ar putea împărţi Himalaya şi, prin urmare, Tibetul, în două bucăţi. Asta nu înseamnă că o fisură uriaşă se va deschide pe suprafaţa Tibetului, însă "ruptura plăcii" de sub Tibet ar putea provoca cutremure periculoase în regiune.
Cercetarea nu a fost încă supusă evaluării, dar a fost prezentată la reuniunea Uniunii Geofizice Americane din decembrie, iar o versiune pre-print a lucrării a fost publicată online.
"Nu ştiam că continentele se pot comporta în acest fel, iar acest lucru este, pentru ştiinţa pământului solid, destul de fundamental", a declarat pentru revista Science Douwe van Hinsbergen, un geodinamist de la Universitatea Utrecht care nu a fost implicat în cercetare.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe