Himalaya se ridică, dar Tibetul s-ar putea despica

Pe măsură ce plăcile tectonice indiană şi eurasiatică se ciocnesc încet, munţii Himalaya continuă să se ridice. Cu toate acestea, un nou studiu sugerează că placa indiană s-ar putea desprinde, provocând o ruptură. Oamenii de ştiinţă spun că această ruptură ar putea despica Tibetul.

Urmărește
2215 afișări
Imaginea articolului Himalaya se ridică, dar Tibetul s-ar putea despica

Himalaya se ridică, dar Tibetul s-ar putea despica

Coliziunea care a creat Himalaya, cel mai înalt lanţ muntos din lume, ar putea, de asemenea, să divizeze Tibetul în două părţi, sugerează o nouă cercetare citată de Business Insider.

Coliziunea dintre plăcile tectonice indiană şi eurasiatică a început acum 60 de milioane de ani. Acum, cercetătorii au studiat undele seismice, locurile cutremurelor şi gazele care se ridică în izvoarele fierbinţi din Tibet pentru a ajunge la concluzia că placa indiană se desprinde.

Acest proces creează o ruptură verticală în placa de sub Tibet. Ruptura ar putea împărţi Himalaya şi, prin urmare, Tibetul, în două bucăţi. Asta nu înseamnă că o fisură uriaşă se va deschide pe suprafaţa Tibetului, însă "ruptura plăcii" de sub Tibet ar putea provoca cutremure periculoase în regiune.

Cercetarea nu a fost încă supusă evaluării, dar a fost prezentată la reuniunea Uniunii Geofizice Americane din decembrie, iar o versiune pre-print a lucrării a fost publicată online.

"Nu ştiam că continentele se pot comporta în acest fel, iar acest lucru este, pentru ştiinţa pământului solid, destul de fundamental", a declarat pentru revista Science Douwe van Hinsbergen, un geodinamist de la Universitatea Utrecht care nu a fost implicat în cercetare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici