Horia Mihail a adus muzica clasică în Cişmigiu - FOTO

Câteva zeci de persoane au ascultat piese muzicale compuse de Ludwig van Beethoven, în jurul foişorului din Parcul Cişmigiu, sâmbătă, prima zi în care Horia Mihail a cântat la cel de-al treilea "pian călător", într-un spaţiu în aer liber, pentru a încânta audienţa.

Urmărește
246 afișări
Imaginea articolului Horia Mihail a adus muzica clasică în Cişmigiu - FOTO

Horia Mihail a adus muzica clasică în Cişmigiu (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

La ora 17.00, în locul din Cişmigiu unde de obicei fanfara cântă melodii vesele, era o oază de linişte în mijlocul ţipetelor de copii de la locurile de joacă şi în miros de vată de zahăr. Asta pentru că programul fanfarei a fost înlocuit cu un recital de pian, susţinut de Horia Mihail. Dar pianul nu este unul oarecare, ci un pian care va umbla prin ţară, în locurile în care de obicei nu au loc concerte de muzică clasică şi, într-un final, îşi va găsi locul în provincie. După o primă parte a Sonatei "Patetica", de Ludwig van Beethoven, Horia Mihail a simţit nevoia să facă un gest care în mod obişnuit nu se întâmplă în sălile clasice- să vorbească publicului.

"Este prima dată când cânt în aer liber. De fapt am mai făcut acest lucru în urmă cu 15 ani în Statele Unite. Este un lucru care se întâmplă foarte des acolo. Marea muzică merge afară. În afara sălii de concert", a spus Horia Mihail , după care s-a reaşezat în faţa pianului din mijlocul foişorului din lemn. Cu un public variat, de la cei mai mici şi mai cuminţi care, din când în când, îşi trăgeau părinţii de haine şi le spuneau în şoaptă "Hai să plecăm", până la cei mai în vârstă, care ascultau vrăjiţi muzica, Horia Mihail s-a adresat din nou publicului, după un nou fragment de Beethoven. De data aceasta, artistul a primit o crenguţă înflorită din public. "Mă simt ca artiştii de pe marile scene ale lumii, înconjuraţi de public", a spus el.

Pianistul a spus istoria instrumentului călător, adus sâmbătă în soarele Cişmigiului. "Acest pian care aparţine Societăţii Române de Radio a fost pe scena Sălii Radio în anii '50". "Sala Radio chiar de acolo", a arătat el în direcţia clădirii care se află la un sfert de oră de parcul bucureştean. "Mari pianişti au cântat pe acest instrument. A venit rândul unui nou pian să îi ia locul. A trecut într-un nou studio, a fost folosit în acel studio. Până la urmă, anii 2010 - 2011 l-au găsit într-un subsol. Atunci a început povestea pianului călător, pianul numărul 1. Primul a ajuns după un periplu lung la Mediaş. M-am reîntâlnit cu el aseară (vineri - n.r.). Am cântat alături de filarmonica din Sibiu pe primul pian călător. A doua ediţie a Pianului călător s-a încheiat la Sânicolau Mare. Călătoria mea a început în urmă cu două săptămâni şi ceva. M-am plimbat, am cântat ...Săptămana aceasta este săptămâna dedicată dumneavoastră. Astăzi aici, duminică în Herăstrău, tot la ora 17.00 miercuri, vă aştept pe toţi la Sala Radio să ascultaţi întreg programul recitalului", a spus artistul.

Vineri, tot la Sala Radio, Horia Mihail va susţine un concert alături de Orchestra Naţională Radio. Pianul călător va merge apoi la Bârlad (20 aprilie), Tecuci (21 aprilie), Roman (22 aprilie ) şi Chişinău (25 aprilie).

"Voi continua acum cu «Sonata lunii» acompaniată de păsărele şi copii. Sunt emoţionat nu când cânt când vă vorbesc. Audiţie plăcută", a spus Horia Mihail.

Recitalul din Cişmigiu a durat aproximativ o oră. Pasionaţii de muzică clasică au putut cumpăra caietul-program, care cuprinde informaţii despre întregul turneu ce se încheie la Teatrul "Jean Bart" din Tulcea, unde pianul călător numărul trei va rămâne până pe 27 aprilie ), dar şi baloane imprimate cu "Pianul călător".

Experienţa va fi repetată şi duminică de la ora 17.00, în foişorul Parcului Herăstrău din Capitală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici