Ieşenii, obligaţi să ţină peştii în acvarii opace

Ieşenii sunt obligaţi, conform unui regulament adoptat recent de Consiliul Local, să-şi ţină peştii în acvarii opace, iar cei care se trezesc peste noapte cu nişte cuiburi de rândunele în balcoane trebuie să nu se atingă de păsări şi să facă cerere pentru îndepărtarea acestora.

Urmărește
43 afișări
Imaginea articolului Ieşenii, obligaţi să ţină peştii în acvarii opace

Ieşenii, obligaţi să ţină peştii în acvarii opace

Ieşenii care îşi "chinuie" peştii cu acvarii curbe şi transparente riscă amenzi cuprinse între 50 şi 300 lei, "în funcţie de numărul de animale implicate", se arată în Regulamentul pentru protecţia animalelor adoptat în urmă cu o săptămână de Consiliul Local Iaşi.

Potrivit documentului citat, la art. 13 se menţionează că "acvariile nu trebuie sa aibă formă sferica, nu trebuie să aibă pereţii curbaţi sau transparenţi", iar această prevedere îi pune în încurcătură şi pe comercianţi.

"Cum se poate aşa ceva? Noi nu vindem decît acvarii transparente. Tocmai de aceea cumpără lumea peşti exotici: ca să-i poată admira", a declarat pentru MEDIAFAX un vânzător de la un magazin pentru animale de casă, convins că este victima unei farse.

De cealaltă parte, Andrei Trofor, purtătorul de cuvînt al Primăriei - promotoarea proiectului - a încercat să găsească explicaţii. Referitor la acvariile cu pereţii curbaţi, Trofor susţine că acestea "dezorientează peştii", dar în ceea ce priveşte pereţii opaci, acesta a ridicat din umeri.

"Cred că este o greşeală de dactilografiere, trebuiau să scrie «netransparenţi». Ar mai fi o explicaţie: am citit undeva că peştii nu pot fi transportaţi în recipiente transparente. Poate că la asta se referă şi aici. La transport", a încercat să explice purtătorul de cuvînt al Primăriei.

Acesta a mai precizat că greşelile pot fi eliminate printr-o simplă corectură.

"Se face un «corigentum» - aşa se numeşte procedura - şi se elimină greşelile gramaticale", a arătat Trofor.

Pe de altă parte, unii consilieri susţin că proiectul trebuie dezbătut din nou în CL.

"O simplă corectură gramaticală nu este soluţia, pentru că ar însemna să schimbe sensul hotărârii. Întregul proiect a fost tradus în grabă, pe colţul mesei, după legislaţia italiană. Cred că ar trebui dezbătut din nou, în Consiliu", susţine consilierul PD Daniel Oajdea, care s-a abţinut când s-a votat Regulamentul.

Acelaşi act mai prevede că "este interzisă privarea animalelor deţinute (.) de lumina naturală a zilei şi a nopţii".

De asemenea, Regulamentul stabileşte un întreg ritual pentru ieşenii care au ghinionul să se trezească cu un cuib de rândunică în balcon sau cu un cuib fixat de ramura unui copac care le bate în geam. Cetăţenii nu au voie să se atingă de păsărele, în schimb au de completat cereri şi formulare.

"Proprietarul va trebui să facă o cerere de ridicare a cuibului, adresată Comisiei pentru protecţia animalelor din cadrul Primăriei Iaşi", stipulează acelaşi Regulament, la art. 12, fără a preciza nicăieri ce se întîmplă mai departe cu cuibul.

"În Anglia există un sătuc unde se adună berzele şi cuibăresc pe coşurile caselor. Acolo au renunţat la încălzirea cu lemne sau cărbuni, iar coşurile au devenit inutile. Totuşi, autorităţile au interzis dărîmarea lor, pentru a nu alunga păsările. Noi, sălbaticii de români, ne-am gîndit să facem ceva pentru a proteja păsările, în acelaşi spirit", a subliniat Trofor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici