Iliescu: Primul sărut-în Cişmigiu, plimbările-în Parcul Carol, la nuntă-un violonist din Olteniţa

Fostul preşedinte Ion Iliescu a rememorat, în emisunea "Poveştiri adevărate", transmisă, joi, de Acasă Tv, cu ocazia aniversării a 60 de ani de căsnicie, momentul în care a cunoscut-o pe soţia sa, Nina, primul sărut, primele plimbări, şi nunta, unde a cântat un violonist din Olteniţa.

Urmărește
270 afișări
Imaginea articolului Iliescu: Primul sărut-în Cişmigiu, plimbările-în Parcul Carol, la nuntă-un violonist din Olteniţa

Ion Iliescu (Imagine: Marius Vasilica/Mediafax Foto)

"Ne-am cunoscut la 18 ani, eram elevi amândoi, ea la Haşdeu, eu la Spiru Haret, eram activi şi unul şi celălalt. Primul sărut, ca la fiecare, în parcul Cismigiu. Şi apoi plimbările prin parcul Carol. Eu locuiam în Piaţa Filaret şi mergeam deseori în parcul vecin nouă", a spus Iliescu la Acasă Tv.

El a arătat că este un romantic, aşa cum este şi soţia sa Nina. Ion Iliescu a spus că relaţia dintre el şi soţia sa a fost una de dragoste la prima vedere, consolidată foarte rapid.

"După cel de-al doilea an de studenţie, în 1951, pe 21 iulie, am decis să ne căsătorim", a spus Iliescu, menţionând că nunta a fost "una modestă".

"Pe vremea aceea nu aveam nimic. Nu ne puteam permite nunţile de azi. Am mers împreună cu cele două mame şi două mătuşi. În prima zi, în apartamentul de bloc din piaţa Filaret, la noi acasă, câţiva din partea mea, câţiva din partea ei şi a doua zi, la ei acasă, în cartierul Giuleşti, la o casă, sub o boltă de viţă, iarăşi cu membrii celor două familii. La mine acasă, au venit doar doi prieteni", a spus Iliescu.

Întrebat dacă la nuntă au fost lăutari sau a cântat magnetofonul, fostul şef de stat a spus: "Un unchi de-al meu a venit cu un violonist din Olteniţa, că noi am locuit acolo, în apropierea cartierului vesel al lăutarilor. Şi un prieten a venit şi ne-a întreţinut".

Iliescu a rememorat perioada de trei ani şi jumătate în care a stat la Timişoara, el arătând că soţia sa, Nina , a făcut naveta săptămânal. "Atunci nu erau cinci zile lucrătoare, ci şase. Se urca în tren seara şi se întorcea luni dimineaţă. N-a fost uşor - trei ani şi jumătate", a spus Iliescu.

El a arătat că în casă avea microfoane peste tot, fapt care i-a afectat comunicarea liberă cu soţia.

"Căpătasem un obicei: când vroiam să ne spunem ceva, ne duceam în baie şi dădeam drumul la apă când vroiam să ne comunicam ceva mai discret", povesteşte Ion Iliescu.

El a spus că, după Revoluţie, soţia sa Nina i-a transmis că rămâne alături de el, care devenise persoană publică, dar i-a solicitat să nu aibă pretenţia de a fi prezentă la acţiuni de protocol.

"Avusesem o experienţă nenorocită cu o Elena care a creat o reacţie de respingere în societatea romanească şi a zis că nu vrea în niciun fel să fie afectată de comparaţii posibile. Şi eu cred că a fost o decizie corectă", a explicat fostul şef de stat.

Întrebat dacă soţia sa, Nina, i-a reproşat că ar fi stat prea aproape de vreo doamnă, Iliescu a răspuns: "Am depăşit etapele astea, au fost în anii tinereţii când sentimentele de gelozie
sunt mai puternice. Dar noi am trecut prin atâtea în viaţă încât...".

Iliescu a mai spus că, atât el cât şi soţia sa, Nina, şi-ar fi dorit să aibă copii, dar "nu a fost să fie". "Ne-am fi vrut, dar n-a fost să fie. Am, însă, mulţi nepoţi cu care comunicăm", a spus Iliescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici