Iliescu spune că şi-a dorit copii, dar după mai multe sarcini toxice ale soţiei, nu s-a mai putut

Fostul preşedinte Ion Iliescu a povestit, într-un interviu pentru revista VIP, că şi-a dorit copii, însă după mai multe sarcini toxice ale soţiei sale, nu a mai fost posibil.

Urmărește
58 afișări
Imaginea articolului Iliescu spune că şi-a dorit copii, dar după mai multe sarcini toxice ale soţiei, nu s-a mai putut

Iliescu spune că şi-a dorit copii, dar după mai multe sarcini toxice ale soţiei, nu s-a mai putut (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Chiar ne-am dorit, dar nu a fost să fie... Soţia mea a avut trei sarcini toxice, iar după aceea nu s-a mai putut", a povestit Ion Iliescu, adăugând că nu s-a gândit să adopteze din cauza vieţii agitate pe care el şi soţia sa o aveau.

Fostul şef de stat a vorbit, de asemenea, despre cum decurge viaţa de zi cu zi în familia Iliescu, a destăinuit care este numele său de alint şi a vorbit despre preferinţele sale culinare. "Când vorbeşte cu alţii îmi spune Iliescu, dar acasă mă strigă Ionel sau Nelu", a povestit fostul preşedinte, referindu-se la soţia sa, Nina.

"E mai ordonată şi mai disciplinată decât mine, desigur. Agenda mi-o fac singur, dar se preocupă să am timp să lucrez, să scriu. Fac aceste lucruri acasă, nu aici, la birou", a mai spus Iliescu despre soţia sa.

Gusturile culinare ale fostului şef de stat au evoluat în timp. A renunţat la sare şi s-a împăcat cu sarmalele care nu îi plăceau în tinereţe. "Noi ne-am tot ajustat gusturile o dată cu vârsta. Am mai tăiat din lucrurile care ne plăceau, dar la care am fost nevoiţi să renunţăm - condimentele, sarea. Cu mici excepţii, consumăm mâncare nesărată. A trebuit să o eliminăm", a povestit Iliescu, aducându-şi apoi aminte cum a reuşit să se împace cu sarmalele.

"Sarmale, da, sigur... Legat de acestea e interesant cum am început să le mâncăm. Eu în tinereţe, nu agream varza gătită şi nu suportam sarmalele cu varză. Însă, în studenţie, căci eram studenţi când ne-am căsătorit, eram la Moscova, cu bursă. Acolo se servea o mâncare mai fadă. Mă rog, fiecare popor cu gustul său. Am descoperit nişte conserve bulgăreşti cu sarmale. Aşa am început să le mâncăm", a povestit Iliescu, adăugând că, în continuare, soţia îi găteşte mâncare cumpărată din piaţă.

"Face piaţa la Floreasca. O recunosc oamenii, s-au obişnuit. Oriunde e recunoscută, e tratată cu respect", a spus Iliescu, într-un interviu pentru revista VIP.

El a povestit şi despre relaţia pe care a avut-o cu Elena şi Nicolae Ceauşescu, în tinereţe. "La început, eram chiar agreatul lor. El a fost în închisoare cu taică-meu, în lagăr. Tata era muncitor CFR-ist, militant de partid. S-a îmbolnăvit în închisoare, a ieşit bolnav din lagăr şi a fost exclus din partid de către Gheorghiu-Dej. La mai puţin de un an de la eliberare, a murit. La 15 ani am rămas orfan de tată", a spus Iliescu.

"Ceauşescu îmi cunoştea familia. Ea (Elena Ceauşescu n.r.) o cunoştea pe mama. Mama mea a fost deţinută ilegal, clandestin, iar ea era prietenă cu un frate mai tânăr de-al maică-mii. Ceauşescu îl ştia pe tatăl meu, erau prieteni. Făceau parte din aceeaşi mişcare de rezistenţă. El a încercat să mă protejeze, într-un fel, pentru că ştia povestea noastră. În lagăr, la Caransebeş s-au nimerit amândoi. Taică-meu a murit în '45, iar Ceauşescu a venit la putere cu 20 de ani mai târziu, în '65", a spus Iliescu.

Ion Iliescu a comentat şi celebrele fotografii în care el apare alături de soţii Ceauşescu, la iarbă verde. "Fotografiile de care vorbiţi sunt de pe vremea când am fost trimis la Iaşi. Eram deja în dizgraţie şi urmăriţi. Era duminică, zi de odihnă. Ei veniseră la Iaşi, iar acolo, mai departe de oraş, există un ocol silvic. Cei de acolo ne-au oferit un loc de cazare. De acolo erau fotografiile", a spus Iliescu.

Ion Iliescu spune în cadrul interviului că este singurul rămas în viaţă din patru fraţi. "Am avut trei fraţi, dar toţi trei au murit. Eu sunt cel mai în vârstă dintre cei patru fraţi. S-au dus toţi, pe rând. Primul s-a stins în 1984, când eu eram dat afară de la muncă. Era inginer în cadrul Institutului Energiei Electrice şi lucra pe un şantier în Irak, la Kirkuk. A făcut infarct şi a murit pe şantier. Deci, pe de o parte eu eram dat afară de la Institutul Apelor şi cu greu, după trei luni, mi-am găsit un loc de muncă la editură. De cealalată parte, el venea în ţară, într-un coşciug sigilat", a povestit Iliescu.

"Al doilea frate, cel mai tânăr dintre noi, care s-a născut după moartea tatălui meu, a avut cancer la plămâni, fiind un fumător înrăit. Poate cel mai inteligent dintre noi, Mihai, a studiat limba arabă, dar şi când a fost maică-mea plecată în Rusia, a prins din mers limba rusă, italiană, engleză. Avea o minte foarte ageră. A murit la mai puţin de 60 de ani. Al treilea, adică cel de mijloc, Crişan, a murit în 2005", a spus Iliescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici