Imagini cu o pasăre rară, surprinse în Parcul Natural Lunca Mureşului

  • O pasăre rară a fost filmată în Parcul Natural Lunca Mureşului.
  • Este vorba despre un călifar alb, o pasăre care în această perioadă a anului stă în sudul Europei, nordul Africii şi Asia Mică, fiind văzută foarte rar în România.
Urmărește
6288 afișări
Imaginea articolului Imagini cu o pasăre rară, surprinse în Parcul Natural Lunca Mureşului

Sursa foto: Facebook / Regia Nationala a Padurilor - Romsilva

Filmarea a fost realizată de angajaţii Romsilva, compania care administrează parcul natural din vestul României.

„O apariţie surprinzătoare în Parcul Natural Lunca Mureşului, o femelă de călifar alb. Călifarul alb preferă zonele nămoloase, nisipoase ale râurilor sau lacurilor din nordul Europei şi a Asiei pentru perioada de vară, în timp ce sezonul rece şi-l petrece în sudul Europei, nordul Africii, Asia Mică etc, iar la noi în ţară poate fi văzut mai des în zona de sud-est şi relativ rar în vest”, scrie pe pagina de Facebook a Romsilva.

Specialiştii spun despre călifar că se hrăneşte cu insecte şi peşti, că este devotat vieţii de familie şi că uneori îşi construieşte cuibul chiar în vizuinile unor animale.

„Are un meniu suficient de diversificat, care cuprinde de la viermi, insecte, icre, mormoloci, mai rar peşti, până la seminţe şi alge. Călifarii albi sunt specii monogame şi devotate vieţii de familie. Aceştia îşi construiesc cuibul din puf, pene, resturi vegetale în locuri strategice, bine ascunse, în zone de coastă, printre stânci, copaci sau chiar în vizuinele altor animale. Surprinzător este faptul că uneori aceste vizuine sunt locuite atât de călifari, cât şi de alte păsări sau chiar mamifere precum vulpea sau bursucul. Femela depune 7-12 ouă pe care le cloceşte singură, în timp ce masculul se ocupă tenace de paza familiei, dând dovadă de agresivitate atunci când îşi simte ameninţat teritoriul. După eclozare, ambii părinţi se implică în hrănirea şi creşterea puilor”, spun experţii.

Parcul Natural Lunca Mureşului are o suprafaţă de 17.455 hectare şi se întinde de-a lungul râului Mureş, de la limita municipiului Arad până la graniţa româno-maghiară.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici