Imagini digitale create de Andy Warhol, descoperite pe o dischetă din 1985

O serie de imagini digitale create de Andy Warhol, necunoscute până în prezent, au fost recuperate de pe o dischetă din 1985 de membrii unui club de calculatoare de la Universitatea Carnegie Mellon din Statele Unite.

Urmărește
207 afișări
Imaginea articolului Imagini digitale create de Andy Warhol, descoperite pe o dischetă din 1985

Imagini digitale create de Andy Warhol, descoperite pe o dischetă din 1985

Un număr de 12 imagini originale au fost recuperate de pe o dischetă din 1985 de membrii clubului de computere din această universitate. Ele conţin o serie de teme preferate ale lui Andy Warhol, precum cutia de supă Campbell, autoportrete, banane şi Marilyn Monroe.

Golan Levin, profesor de artă la Universitatea Carnegie Mellon, spune că imaginile digitale au fost descoperite după ce un internaut a publicat pe YouTube o reclamă TV din 1985 care îl arată pe Andy Warhol folosind un computer Amiga pentru a crea un portret digital al cântăreţei Debbie Harry, solista trupei Blondie.

Artistul Cory Arcangel, admirator al operei lui Warhol, a văzut acea reclamă pe YouTube în 2011 şi a început o anchetă, încercând să descopere şi alte opere digitale create de celebrul artist.

Ancheta lui l-a dus la arhivele Muzeului Andy Warhol din Pittsburgh, unde a găsit o cutie cu dischete - rămase neetichetate - întrucât muzeul nu deţinea tehnologia din anii '80 pentru a vizualiza acele fişiere.

Cory Arcangel i-a pus în legătură pe directorii muzeului cu membrii clubului de calculatoare de la Universitatea Carnegie Mellon, care este considerată una dintre cele mai prestigioase universităţi americane din domeniul tehnologiei.

După doar câteva ore, membrii acelui club au reuşit să recupereze imaginile digitale create de Andy Warhol.

Portretele digitale se află în proprietatea Fundaţiei Andy Warhol, chiar dacă ele au fost comandate de compania Commodore International pentru a promova modelul ei de computer Amiga 1000, lansat în 1985.

Andy Warhol a fost un exponent de marcă al mişcării pop art, a cărei înflorire s-a petrecut în anii '60, şi a devenit celebru cu imaginile actriţei Marilyn Monroe şi reclamele pentru cutiile de supă Campbell. Artistul a încetat din viaţă în 1987, la vârsta de 58 de ani, în urma unor complicaţii apărute după ce a fost supus unei operaţii de eliminare a unor calculi biliari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici