- Home
- Life-Inedit
- (26.11.2014, 16:25)
- Adrian Robu
Imagini inedite: Pista aeroportului din Gibraltar traversează un drum - VIDEO, FOTO
Amplasarea unui aeroport într-o zonă de doar 3,7 kilometri pătraţi nu poate fi o sarcină uşoară. Totuşi Gibraltarul a găsit o metodă inedită de a realiza acest lucru.
Urmărește
3049 afișări
Aeroportul din Gibraltar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Aeroportul care deserveşte acest teritoriu britanic a folosit la maxim puţinul spaţiul disponibil, construind unica sa pistă în mijlocul celui mai aglomerat drum din peninsulă, potrivit dailymail.co.uk.
Asta înseamnă că autovehiculele care circulă pe strada Winston Churchill trebuie să se oprească de mai multe ori pe zi, timp de aproximativ 10 minute, pentru a lăsa avioanele să aterizeze sau să decoleze.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Barierele se lasă înaintea fiecărei decolări sau aterizări, existând 30 de zboruri pe săptămână, toate spre şi dinspre Marea Britanie.
Aeroportul se află la aproximativ o jumătate de kilometru de centrul Gibraltarului, cea mai mică distanţă de acest fel din lume.
Strada este folosită atât de autovehicule, cât şi de trecători pentru a intra sau a ieşi din Gibraltar.
Gibraltar este un teritoriu britanic situat în sudul peninsulei Iberice, străjuind strâmtoarea cu acelaşi nume. El se află sub suveranitate britanică de peste 300 de ani, după ce a fost capturat de britanici în 1704.
Teritoriul a fost cedat în mod formal de Spania prin Tratatul de la Utrecht, din 1713, însă Madridul contestă suveranitatea britanică solicitând retrocedarea.
Aeroportul a fost construit peste o pistă hipică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când Gibraltarul devenise o importantă bază navală britanică.
Deschis pentru prima dată în 1939, acesta a fost un aeroport de urgenţă pentru avioanele flotei regale.
Mai târziu aeroportul a fost extins cu ajutorul rocilor extrase din istorica stâncă a Gibraltarului, perforată de militarii care au săpat mai multe tuneluri.
Ulterior a apărut şi şoseaua principală, cu patru benzi, care leagă centrul Gibraltarului de graniţa spaniolă, intersectându-se cu pista aeroportului. La un moment dat se considera că acest drum afectează operaţiunile aeriene, tot mai numeroase după semnarea Înţelegerii de la Cordoba, din 2006.
Înţelegerea, încheiată între guvernele spaniol, britanic şi cel din Gibraltar deschidea aeroportul curselor din Spania, interzise anterior din cauza tensiunilor dintre cele două state.
Înaintea acestei înţelegeri, existau doar trei zboruri zilnice spre Gatwick şi Luton şi trei zboruri săptămânale spre Manchester.
Aeroportul este utilizat anual de peste 300.000 de vizitatori şi turişti care călătoresc spre şi dinspre regiunile sudice ale Spaniei, cum ar fi Costa del Sol, dar şi de numeroase curse cargo.
Într-o zi cu trafic intens, până la şapte zboruri vin şi pleacă de pe acest aeroport.
Timpul mediu de aşteptare la barieră pentru cei care se traversează pista este de aproximativ 10 minute, dar poate depăşi două ore în anumite zile.
În 2007 guvernul local a prezentat un plan pentru devierea traficului printr-un tunel construit sub pistă. Deşi acesta trebuia inaugurat în 2009, el nu este realizat complet nici până în ziua de astăzi.
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Citește și: Cele mai periculoase aeroporturi din lume
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe