Potrivit Romsilva, imaginile au fost surprinse într-o pădure administrată de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva la Ocolul Silvic Tulgheş.
În urma monitorizării cocoşului de munte, specialiştii din cadrul Direcţiei Silvice Harghita au identificat pe raza Ocolului Silvic Tulgheş şase locuri de rotit şi o populaţie de 24 de masculi şi 41 de femele.
”Rotitul cocoşului de munte, unul spectaculos, are loc în luna aprilie, în funcţie de climă şi altitudine, în perioada de împerechere. Dansul nupţial cuprinde un ansamblu unic de mişcări şi sunete, pentru a atrage femelele şi a se impune în faţa masculilor rivali. Cocoşii de munte cântă şi se rotesc în vetrele lor, îşi desfac cozile în formă de evantai şi fac salturi de până la 3 metri”, arată sursa citată.
Cocoşul de munte este o specie caracteristică zonelor de pădure de conifere, dense, înalte şi întunecate, dar care au şi luminişuri deschise. Lungimea corpului este de până la 90 de centimetri, iar anvergura aripilor este de până la 125 cm. Cocoşul de munte poate fi recunoscut după talia mare, gâtul şi coada lungi şi penajul închis.
În România, specialiştii în cinegetică estimează o populaţie de 4.500 până la 5.200 de perechi.