În ce investesc oamenii pe timp de criză

În această perioadă de criză economică, în care bursele se prăbuşesc, există o investiţie care aduce randamente financiare spectaculoase: trufele albe - au afirmat marţi producătorii de trufe din San Miniato, o mică localitate din apropiere de Pisa.

Urmărește
594 afișări
Imaginea articolului În ce investesc oamenii pe timp de criză

În ce investesc asiaticii pe timp de criză (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preţul trufelor albe a crescut de la 1.500 de euro la 3.000 de euro pentru cele mai mari dintre ele, în timp ce trufele mai mici şi cele mijlocii sunt cumpărate cu 2.500 de euro pe kilogram, afirmă agenţia italiană de presă ANSA.

Seceta şi creşterea cererii - în special în Asia - au contribuit la creşterea preţurilor, o tendinţă care s-a manifestat deja în 2010, au afirmat experţii în trufe - denumite "aurul alb" -, înainte de cea de-a 41-a ediţie a Sărbătorii Trufei Albe, care va avea loc la San Miniato, în ultimele trei săptămâni din luna noiembrie.

San Miniato deţine recordul mondial pentru trufe. Pe 26 octombrie 1954, Arturo Gallerini şi câinele lui, Parigi (Paris), au descoperit o trufă de 2,5 kilograme, care a fost ulterior oferită fostului preşedinte american Dwight Eisenhower.

Producţia de trufe albe din San Miniato este estimată la aproximativ 100 de chintale, o cantitate ce reprezintă o cincime din producţia naţională.

Anul trecut, o specialistă în vinuri sud-coreeană, care locuieşte la Hong Kong, a cumpărat din Italia o trufă albă de 900 de grame, pe care a plătit 105.000 de euro. A fost totuşi vorba despre o vânzare efectuată la o licitaţie de caritate, unde "preţurile nu sunt raţionale", a explicat cumpărătoarea, Jeannie Cho Lee, care a licitat prin telefon.

Trufele sunt ciuperci care pot varia considerabil în ceea ce priveşte mărimea şi sunt apreciate peste tot în lume pentru aroma lor. Cantitatea de trufe albe culese din pădurile italiene în ultimii ani a scăzut, mai ales din cauza modificărilor climatice. Restaurantele din Italia au limitat la minimum achiziţia de trufe, însă cererea din străinătate a rămas constantă, spun asociaţiile culegătorilor de trufe din Italia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici