- Home
- Life-Inedit
- (04.12.2015, 17:53)
- Paula Rusanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
În jurul lumii pe jos, cu barca sau cu balonul cu aer cald: Povestea celor care au făcut istorie - GALERIE FOTO
Nu sunt mulţi cei care pot spune că au făcut înconjurul lumii şi sunt foarte puţini cei care se pot lăuda că au făcut asta cu mijloace de transport inedite sau la vârste fragede, stabilind, totodată, premiere în istoria omenirii sau recorduri Guinness.
Urmărește
1208 afișări
Laura Dekker (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Site-ul toptenz.net a realizat un material despre cei care au obţinut performanţe remarcabile atunci când şi-au propus să facă înconjurul lumii, fie în baloane de aer cald, fie cu bicicleta, fie alergând.
Iată poveştile acestora:
Robert Garside - "Alergătorul"
Cunoscut şi sub numele de “Alergătorul – The Running Man”, atletul britanic a alergat aproximativ 56.000 kilometri în peste cinci ani şi opt luni, fiind de altfel şi primul om care a reuşit să traverseze Pământul alergând, fapt ce i-a adus un loc în Cartea Recordurilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
-
Finlanda crede că o navă din flota fantomă a Rusiei a tăiat cablul submarin din Marea Baltică
-
Thailanda se alătură BRICS ca stat partener
-
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău - suprema ta investiţie - după 12 ani de şcoală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu ştii şi te enervezi. Sau ştii şi te enervezi
După ce şi-a început călătoria în 1997 din New Delhi, Robert a fost, pe rând, alungat dintr-un sat din India, împuşcat de un grup de rromi din Rusia, răpit în America Centrală şi închis în China pentru spionaj.
Cu toate acestea, atletul a reuşit să traverseze toate continentele şi să-şi întâlnească şi marea iubire în Venezuela.
Laura Dekker - "Navigatoarea"
În ianuarie 2012, la vârsta de 16 ani şi patru luni, Laura Dekker a devenit cea mai tânără navigatoare care a reuşit să facă înconjurul lumii în solitar (singură). Adolescenta a început periplul pe apă în august 2010 din Strâmtoarea Gibraltar şi un an şi jumătate mai târziu a ajuns în Saint Martin, Caraibe.
Laura Dekker s-a născut în 1995, in Whangarei (Noua Zeelandă), în timpul unei călătorii de şapte ani pe mare făcute de părinţii săi, originari din Olanda. În această perioadă, tatăl său construia bărci, iar mama sa era artist ambulant. Părinţii Laurei au mai călătorit timp de cinci ani pe mare, după naşterea fetei, înainte de a se întoarce în Olanda.
Laura, care a învăţat să navigheze încă de la 6 ani, a început să se pregătească pentru obiectivul ei la 14 ani, însă autorităţile olandeze nu au fost de acord cu asta şi au solicitat custodia fetei.
După un proces ce a durat 10 luni, părinţii au câştigat custodia în iunie 2010, iar o lună mai târziu tânăra avea să se îmbarce pe vasul ce urma să-i schimbe viaţa.
Bertrand Piccard & Brian Jones au făcut înconjurul lumii într-un balon de aer cald
Cei doi protagonişti au reuşit un lucru imposibil până în anul 1999, respectiv să traverseze Pământul fără a face vreo oprire. Bertrand Piccard (41 de ani) şi Brian Jones (51 de ani) au zburat la o distanţă de aproximativ 11.000 metri deasupra Pământului cu ajutorul unui balon de aer, lucru realizat în mai puţin de 20 de zile.
Până în acel moment au fost făcute alte 21 de încercări, iar experţii în aeronautică au declarat de fiecare dată că turul nu poate fi încheiat. Această impoteză era pe cale să se adeverească şi în cazul celor doi bărbaţi, asta după ce s-a descoperit că ar mai fi avut combustibil doar pentru o zi în aer.
Mike Hall - "Biciclistul"
Inginer de profesie, britanicul a reuşit performanţa de a traversa planeta în cel mai scurt timp doar cu ajutorul unei biciclete.
107 zile a durat ca Mike Hall să ajugă fix în locul de unde plecase în 2012, cu câteva săptămâni mai puţin faţă de următorul care a făcut înconjurul lumii pe bicicletă. Astfel, pe 4 martie 2012, britanicul a trecut linia de sosire din Greenwich, când împlinea 31 de ani.
Bertrand Piccard şi Andre Borschberg vor să facă încojurul lumii cu un avion "solar"
Pe Bertrand îl cunoaştem deja de la cursa balonului cu aer şi cu ajutorul lui Andre Borschberg a reuşit o nouă performanţă, de data aceasta la bordul avionului Solar Impulse 2, aeronava propulsată cu ajutorul a peste 17.000 de celule solare.
Avionul Solar Impulse 2, alimentat exclusiv cu energie solară, a decolat în martie 2015 din Abu Dhabi şi a pornit într-o misiune fără precedent, ce viza realizarea unei călătorii în jurul lumii fără a folosi un alt tip de combustibil. Piloţii au depins, astfel, de condiţiile meteorologice de pe mapamond, iar după patru luni de la debutul călătoriei ei au fost nevoiţi să o amâne pentru 2016.
Aeronava este propulsată cu ajutorul a peste 17.000 de celule solare care acoperă aripile sale cu o anvergură de 72 de metri - aproape la fel ca un avion Airbus A380. Însă SI2, construit din fibră de carbon, are o greutate de doar 2,5 tone - la fel ca un automobil 4x4, reprezentând mai puţin de 1% din greutatea unui avion Airbus A380.
Lt. Lowell Smith, Lt. Leslie Arnold, Lt. Erik Nelson, Lt. John Harding
Prima cursă în jurul lumii făcută cu un avion a fost realizată de două aeronave americane, pilotate de locotetenţii Smith, Arnold, Nelson şi Harning. Călătoria a durat 371 de ore şi 11 minute, cu un total de 57 de opriri. Locul de pornire a fost Washington, la data de 6 aprilie şi au revenit în acelaşi loc pe 24 septembrie 1924.
Karl Bushby - “Expediţia lui Goliat”
Povestea lui Karl este cunoscută drept “Expediţia lui Goliat”, asta după ce s-a chinuit mai bine de 20 de ani să parcurgă cea mai mare distanţă făcută vreodată la pas. După ce a reuşit să parcurgă America de Sud, America Centrală şi coasta de vest a Statelor Unite şi Canadei, britanicul a fost arestat de ruşi pentru că a intrat în ţară înotând şi i-a fost retrasă viza timp de cinci ani.
Incapabil să-şi ducă turneul la bun sfârşit, acesta a mers pe jos din Los Angeles la Washington, cu direcţia ambasada Rusiei, într-o campanie ce avea să convingă autorităţile de la Moscova să se răzgândească.
Cu toate acestea, ruşii au decis că britanicul nu poate sta mai mult de 90 de zile în şir, astfel că a fost nevoit să revină de mai multe ori în Rusia pentru a-şi termina cursa.
Jason Lewis -“Expediţia 360”
“Expediţia 360” a fost prima circumnavigaţie din lume realizată exclusiv cu puterea umană. Cu alte cuvinte, Jason Lewis nu s-a putut folosi de motoare, maşinării, ambarcaţiuni sau alte dispozitive şi singurul ajutor a fost el însuşi.
El şi echipa sa au început călătoria în jurul lumii în 1994 şi abia după 13 ani au revenit în acelaşi loc, respectiv linia Greenwich din Londra, timp în care au mers pe jos, au alergat, au vâslit, au înotat şi au mers pe bicicletă.
Iuri Gagarin
Astronautul rus a fost declarat primul om care a făcut înconjurul Pământului... de la distanţă. Iuri Gagarin a devenit primul om din lume ajuns în spaţiu, pe 12 aprilie 1961, atunci când vehiculul său spaţial Vostok a efectuat pe orbită o rotaţie completă în jurul Terrei.
Performanţa a fost realizată la bordul navei Vostock 1, iar zborul a durat doar 108 minute, dintre care 89 au fost petrecute în spaţiu.
Vremurile s-au schimbat şi din acel moment tot mai mulţi astronauţi au părăsit planeta pentru a o înconjura din spaţiu. Staţia Spaţială Internaţională are în acest moment o viteză de 7,66 km/s, iar norocoşii ce se află acum la bordul ei au ocazia să vadă răsăritul la fiecare 92 de minute.
Citește pe alephnews.ro: Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cinci jurnaliști din Gaza au fost uciși într-un atac israelian care a vizat o grupare armată. Ce declară IDF
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe