În premieră mondială, Veneţia începe săptămâna aceasta să perceapă o taxă de intrare

Veneţia va începe în această săptămână să perceapă taxe de intrare pentru excursionişti, o premieră mondială menită să reducă presiunea asupra oraşului italian care se îneacă sub povara turismului de masă.

Urmărește
1276 afișări
Imaginea articolului În premieră mondială, Veneţia începe săptămâna aceasta să perceapă o taxă de intrare

Joi, zi de sărbătoare în Italia, vizitatorii vor trebui pentru prima dată să cumpere un bilet de cinci euro, sub atenta monitorizare a inspectorilor care vor efectua controale la faţa locului în puncte cheie din patrimoniul mondial UNESCO.

Veneţia este una dintre cele mai importante destinaţii turistice din lume, cu 3,2 milioane de vizitatori care au înnoptat în centrul istoric în 2022, ceea ce eclipsează populaţia rezidentă de doar 50.000 de persoane.

Alte zeci de mii de persoane se revarsă pe străzile înguste ale oraşului în fiecare zi, adesea de pe vasele de croazieră, pentru a vedea obiective turistice, inclusiv Piaţa San Marco şi Podul Rialto.

Scopul tichetelor este de a-i convinge pe cei care vin în excursii de o zi să vină în perioadele mai liniştite, pentru a încerca să diminueze aglomeraţia.

Iniţial, biletele vor fi necesare doar în 29 de zile aglomerate pe parcursul anului 2024, în principal în weekend-urile din mai-iulie.

Însă acest program este urmărit îndeaproape, deoarece destinaţiile turistice din întreaga lume se confruntă cu numărul tot mai mare de vizitatori, care stimulează economia locală, dar riscă să copleşească comunităţile şi să deterioreze ecosistemele fragile şi siturile istorice. În Spania, a doua cea mai vizitată ţară din lume, după Franţa, zeci de mii de persoane au protestat sâmbătă în Insulele Canare pentru a cere limitarea numărului de vizitatori în arhipelag.

Primarul Veneţiei, Luigi Brugnaro, a descris proiectul oraşului drept "un experiment, primul din lume".

"Scopul nostru este de a face Veneţia mai locuibilă", a declarat primarul Brugnaro la începutul acestei luni.

Veneţia, aflată în nord-estul Italiei, este considerată unul dintre cele mai frumoase oraşe din lume. Organismul cultural al ONU, UNESCO, a inclus oraşul şi laguna sa pe lista patrimoniului mondial în 1987, menţionând că este o "capodoperă arhitecturală extraordinară".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici