Proiectul Lunar Hatch, coordonat de Dr. Cyrille Przybyla, un cercetător în biologia marină la Institutul Național Francez de Cercetare Oceanografică, explorează posibilitatea de a crește pești pe Lună și, pe termen lung, pe Marte, drept sursă de hrană pentru astronauți, potrivit informațiilor furnizate luni de The Guardian.
Dr. Przybyla, care se ocupă de acest proiect, este încrezător că, în viitor, fermele de pești din spațiu vor deveni realitate. Peștii-lună care cresc acum în laboratorul său au o misiune deosebită. Când vor ajunge la maturitate, aceștia vor produce descendenți care vor fi trimiși în spațiu, ca parte a unui experiment științific care va explora posibilitatea de a cultiva pește în condițiile de microgravitație ale Lunii și ale altor planete.
Inițial, peștii vor fi observați în spațiu, iar icrele vor ecloza în timpul călătoriei lor spre Stația Spațială Internațională (ISS). La întoarcerea pe Pământ, aceștia vor fi congelați și studiați pentru a înțelege efectele mediului cosmic asupra dezvoltării lor.
Obiectivul final al proiectului este ca acești pești să fie crescuți pe Lună, oferind o sursă continuă de proteine pentru astronauți: „Peștele este o sursă excelentă de proteine, deoarece este organismul animal pe care îl digerăm cel mai bine și conține omega 3 și vitamine B importante, care vor fi necesare astronauților pentru a-și menține masa musculară în condiții de microgravitație,” a explicat cercetătorul francez.
Echipa de cercetători a realizat o serie de simulări pentru a verifica dacă icrele peștilor pot rezista vibrațiilor produse de lansările spațiale. Cu ajutorul Universității din Montpellier și al echipamentelor sale de testare a sateliților, au simulat vibrațiile unei rachete Soyuz, cea care produce cele mai mari șocuri la decolare. Rezultatele au arătat că vibrațiile nu afectează dezvoltarea peștilor, iar proiectul a avansat către următoarele etape.
Deși programul Lunar Hatch este încă în faza de testare, cercetătorii sunt optimiști că, în viitorul apropiat, astronauții vor putea beneficia de pește proaspăt pe Lună. În plus, proiectul ar putea avea aplicații și pe Pământ, în regiunile izolate, unde resursele alimentare sunt limitate: „Scopul nostru este să demonstrăm că hrana pentru astronauți poate fi produsă pe Lună, iar ce vom învăța din acest proiect ar putea schimba modul în care gândim față de producerea hranei pe Pământ., Același principiu care se aplică pe Lună ar putea fi folosit pentru a hrăni comunități izolate”, a clarificat coordonatorul proiectului.
Dr. Przybyla și peștii din laborator vor aștepta până când Centrul Francez de Studii Spațiale și Centrul Spațial Kennedy al NASA, din Florida, le vor găsi un loc într-o misiune: „Din păcate, nu putem spune când va fi asta, dar sperăm că va fi în viitorul apropiat”.
Însă cursa a început deoarece, imediat după ce a fost anunțat programul Lunar Hatch, chinezii au dezvăluit că efectuează și ei cercetări în domeniul sistemelor de acvacultură cu circuit închis, pentru stația lor spațială.