- Home
- Life-Inedit
- GALAŢI, (19.06.2018, 15:58)
- Departamentul Corespondenţi
Încă un premiu pentru profesorii care au inventat parizerul fără aditivi cancerigeni
O echipă de profesori de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi a fost premiată pentru două invenţii din domeniul alimentar. Gălăţenii au primit medalia de aur la Salonul de Inventică de la Timişoara pentru parizerul şi colorantul alimentar fără aditivi cancerigeni.
Urmărește
755 afișări
Premii pe bandă rulantă pentru profesorii care au inventat parizerul fără aditivi cancerigeni
După premiile obţinute în primăvară la Salonul Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii „Pro Invent 2018” de la Cluj-Napoca, recent cercetătorii au primit medalii de aur la o expoziţie organizată la Timişoara.
Juriul a fost atras de colorantul pe bază de cătină şi sânge care reduce nitritul rezidual.
”Preocupările noastre privind eliminarea azotitului din preparatele din carne, utilizarea cătinei ca posibil înlocuitor al acestui azotit, toate ne-au condus la nişte rezultate de recunoaştere. Am reuşit să obţinem o valorificare superioară a sângelui, un subprodus de abatorizare care, din păcate, în România la această oră nu se valorifică în sistem alimentar. Este un produs extrem de valoros şi, mai mult de atât, reuşeste să ne rezolve problema colorării din punct de vedere organoleptic a preparatelor din carne, fără însă a păstra acel risc de conţinut de azotit rezidual”, a declarat profesorul Petre Alexe.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Produsul care poate fi folosit în industrie a fost inventat de trei profesori de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din cadrul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi.
Cei trei încearcă să-i convingă pe industriaşii din domeniu să le folosească invenţia.
”Săptămâna viitoare, la o mare fabrică de preparate de carne vom face experimente industriale la nivel de tone şi zeci de tone, adică experimente care să confirme posibilitatea de lansare în industrie a acestor idei. Nu vă ascund faptul că avem o luptă destul de dificilă în a-i convinge pe cei din România să facă eforturi în valorificarea sângelui. De la un animal aproximativ 3,5 la sută din sânge poate fi recuperat, care are o compoziţie chimică comparativ cu a cărnii slabe de vită. Ceea ce înseamnă că valoarea acestui sânge este uriaşă. Mai multe decât toate, sângele reprezintă un component care are toate elementele nutritive şi mai ales uşor asimilabilă. Este mare păcat că un asemenea produs care poate să coloreze natural preparatul din carne să fie aruncat sau să ajungă în industria chimică sau să fie valorificat pentru făină furajeră”, a precizat Petre Alexe.
La Salonul de Invenţii de la Timişoara, profesorii de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi au fost premiaţi şi pentru parizerul fără adaos de nitrit.
Alimentul, care este făcut cu carne de porc şi şrot de cătină, a fost remarcat deoarece în compoziţa sa nu se găseşte azotitul de sodiu, un aditiv cancerigen utilizat în industria cărnii pentru fixarea culorii. Produsul obţinut după 40 de ani de cercetare are valabilitatea de cel mult 28 de zile, iar gustul nu diferă în comparaţie cu parizerul tradiţional. Acesta poate fi fabricat în toate unităţile existente, fără a fi nevoie de investiţii suplimentare, şi a atras atenţia unor agenţi economici din Bucureşti şi Braşov.
„Parizerul din carne de porc cu şrot de cătină, medaliat cu aur, a prezentat interes pentru o firmă mare de la noi din ţară. Ne-am deplasat, am discutat cu acel producător şi am încercat să rezolvăm anumite aspecte economice. Colorantul pe bază de sânge şi cătină şi parizerul pe bază de cătină congelată vin ca urmare a acestor discuţii cu agenţii economici şi trebuie să venim în ajutorul lor pentru a transpune aceste produse la scară industrială”, a spus profesorul cercetător, Cristian Dima.
Industriaşii care vor cumpăra produsele inventate de cercetătorii gălăţeni vor plăti o redevenţă universităţii şi profesorilor care au contribuit la obţinerea brevetelor.
Citeşte şi: Un bicorn atribuit lui Napoleon Bonaparte a fost vândut la licitaţie pentru 280.000 de euro
Citeşte şi: Spice Girls anulează turneul aniversar. Motivul care a dus la această decizie. Fiecare dintre cele cinci membre ale fostei trupe urma să primească 30 de milioane de lire sterline pentru acest eveniment
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe