Încă un turist spaţial a decolat de la cosmodromul din Baikonur (Galerie Foto)

Turistul spaţial american Richard Garriott a decolat, duminică, de la cosmodromul din Baikonur, Kazahstan, la bordul unei navete Soyuz, spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), în compania a doi astronauţi, unul rus şi unul american.

Urmărește
41 afișări
Imaginea articolului Încă un turist spaţial a decolat de la cosmodromul din Baikonur (Galerie Foto)

Încă un turist spaţial a decolat de la cosmodromul din Baikonur (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Naveta Soyuz, avându-i la bord pe milionarul texan Richard Garriott şi astronauţii Iuri Lontchakov şi Michael Fincke, s-a ridicat deasupra stepei la ora 07.01 GMT. Zece minute mai târziu, controlorii de trafic au confirmat că naveta s-a instalat pe orbită conform programului.

Vezi aici galerie foto de la antrenamente, teste şi lansare

Naveta a decolat de pe rampa de lansare de unde primul om care a ajuns în spaţiu, rusul Iuri Gagarin, şi-a început, în 1961, misiunea sa istorică.

Naveta Soyuz va ajunge pe ISS marţi, la ora 08.33 GMT.

Richard Garriott, fiul unui astronaut american, îşi realizează astfel, la 47 de ani, visul său de copil, devenind, totodată, al şaselea turist în spaţiu. În acelaşi timp, Richard Garriott este primul urmaş al unui astronaut american care participă, în calitate de turist, la un zbor pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

Tatăl turistului spaţial, Owen Garriott, care a petrecut două luni în spaţiu, în 1973, în timpul unei misiuni la bordul staţiei Skylab, primul avanpost spaţial operaţional din istorie, a fost prezent la decolare.

Richard Garriott s-a antrenat şi a efectuat numeroase teste timp de nouă luni în laboratoarele cosmodromului din Star City, de lângă Moscova. În timpul misiunii de zece zile, acesta va participa la trei experimente pregătite în colaborare cu NASA: măsurarea influenţei zborului spaţial asupra sistemului imunitar, studierea caracteristicilor somnului astronauţilor şi efectele microgravitaţiei asupra mediului.

Garriott a făcut carieră în domeniul jocurilor pe computer, printre realizările sale numărându-se şi jocul Ultima, destinat utilizatorilor Apple. Şi-a creat propria firmă, Origin System, pe care a vândut-o şi a devenit astfel multimilionar.

Pentru voiajul lui spaţial, Garriott a plătit suma de 30 de milioane de dolari, zborul fiind organizat de societatea Space Adventures.

Primul turist care a ajuns la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale a fost americanul Dennis Tito (2001). Acesta a fost urmat de sud-africanul Mark Shuttleworth (2002), americanul Greg Olsen (2005), americanca de origine iraniană Anousheh Ansari (2006) şi americanul de origine maghiară Charles Simonyi (2007).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici