India a lansat Chandrayaan-2, a doua sa misiune spaţială pe Lună. Evenimentul a fost anulat săptămâna trecută, cu doar 56 de minute înainte de lansare | FOTO, VIDEO

India a lansat cu succes, luni, un al doilea modul spaţial către Lună, fără echipaj uman la bord şi care are ca scop plasarea unui rover pe satelitul natural al Terrei, în a doua misiune de acest tip organizată de această ţară după reuşita din 2008, potrivit India Times.

Urmărește
2024 afișări
Imaginea articolului India a lansat Chandrayaan-2, a doua sa misiune spaţială pe Lună. Evenimentul a fost anulat săptămâna trecută, cu doar 56 de minute înainte de lansare | FOTO, VIDEO

India a lansat a doua sa misiune spaţială pe Lună, pe suprafaţa căreia vrea să plaseze un rover

Sonda Chandrayaan-2 (Carul Lunii 2), construită de Indian Space Research Organisation (ISRO), a fost lansată luni, la ora 09.13 GMT, de la Centrul Spaţial Satish Dhawan situat în statul Andhra Pradesh, iar evenimentul a fost difuzat live pe televiziunea agenţiei.

O primă tentativă de lansare a misiunii a avut loc pe 15 iulie, dar oficialii indieni au anulat evenimentul din cauza unor "probleme tehnice".

"Este o zi istorică pentru spaţiu, ştiinţa şi tehnica din India", a declarat, luni, K. Sivan, şeful ISRO.

Chandrayaan-2 este cea mai sofisticată misiune realizată până în prezent de ISRO. Dacă va avea succes, India va deveni a patra ţară, după SUA, Rusia şi China, care plasează un rover pe suprafaţa Lunii.

Agenţia spaţială indiană vrea să plaseze un rover în regiunea polară sudică a Lunii.

Atât racheta folosită la lansare, cât şi modulul spaţial şi roverul sunt concepute şi produse exclusiv în India.

Chandrayaan-2 este o versiune avansată a Chandrayaan-1, misiunea indiană lansată în 2008, prin care a fost confirmată prezenţa moleculelor de apă pe Lună.

Modulul spaţial Chandrayaan-2, cu o greutate de 2,4 tone, va orbita Luna timp de aproximativ un an, urmând să realizeze fotografii ale suprafeţei satelitului, în căutarea unor indicii privind prezenţa apei, şi să-i studieze atmosfera.

Operaţiunea de plasare a roverului Pragyaan ("înţelepciune", în sanscrită) pe Lună ar putea avea loc cel mai devreme la începutul lunii septembrie. Specialiştii indieni vor putea astfel să efectueze experimente, să studieze rocile şi solul Lunii de la distanţă.

Misiunea este una specială şi pentru faptul că a costat incredibil de puţin, aproximativ 140 de milioane de dolari.

NASA - care, pe 20 iulie, a marcat 50 de ani de la primul pas al omului pe Lună, făcut de Neil Armstrong, în misiunea Apollo 11 - a cheltuit cu misiunile sale pe satelitul natural al Terrei aproximativ 100 de miliarde de dolari.

Premierul indian Narendra Modi a anunţat anterior că India va trimite un om pe orbită până în 2022. De asemenea, India speră să încheie contracte avantajoase privind transportarea de sateliţi comerciali şi alte misiuni în spaţiu.

Taguri:
india,
lună,
lansare

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici