- Home
- Life-Inedit
- (29.03.2023, 12:47)
- Mihaela Ionita
INEDIT. Cea mai strălucitoare explozie gamma din toate timpurile
- Explozia de raze gamma (GRB) s-a produs la două miliarde de ani-lumină de Pământ şi a luminat o mare parte din galaxie.
- Oamenii de ştiinţă au dezvăluit modul în care sateliţii Nasa au detectat cea mai puternică explozie de raze gamma din spaţiu.
- Imaginile fenomenului cosmic rar şi puternic arată un halo şi forme asemănătoare unui "ochi de taur".
Urmărește
861 afișări
Sursa foto: Twitter
Experţii, inclusiv academicieni de la Universitatea din Leicester, spun că GRB-ul a fost de 10 ori mai strălucitor decât oricare altul detectat anterior.
Aceştia au publicat o analiză detaliată a puternicei explozii care a fost reperată pe 9 octombrie 2022.
Explozia a fost numită oficial GRB 221009A, dar a fost supranumită BOAT - Brightest Of All Time - de către cei care lucrează la o misiune pe care Nasa o numeşte Swift.
Dr. Phil Evans, astronomul specializat în raze X, care conduce implicarea Universităţii din Leicester în Swift, a declarat: „Am fost foarte norocoşi să vedem aşa ceva. Estimăm că evenimente atât de luminoase se produc aproximativ o dată la o mie de ani. Prin studierea în detaliu a evoluţiei acestui GRB uimitor de luminos, putem învăţa multe despre fizica unei unde explozive”.
„La fel cum camerele de filmat cu încetinitorul dezvăluie detalii despre mişcare, împărţirea datelor noastre în bucăţi mici de timp ne permite să vedem cum se schimbă GRB-ul şi să aflăm mai multe”.
Echipa Swift a declarat că Observatorul său Neil Gehrels Swift, un telescop prin satelit conceput pentru a studia GRB-urile din spaţiu, nu a putut iniţial să observe explozia deoarece Pământul îi obstrucţiona vederea, potrivit BBC.
Cu toate acestea, 55 de minute mai târziu, când orbita satelitului i-a permis să aibă o vedere clară a GRB-ului, sistemele sale l-au detectat cu succes şi au creat imagini ale acestuia.
Dr. Andy Beadmore, care face parte din echipa Swift de la Universitatea din Leicester, a declarat: „Aceste modele nu sunt doar frumoase, ci şi utile din punct de vedere ştiinţific. Vedem o cantitate semnificativă de praf din galaxia noastră care este luminată de explozia intensă de lumină de la GRB - la două miliarde de ani lumină distanţă - ca o torţă care străluceşte printr-un nor”.
„Acest lucru ne permite să studiem natura şi compoziţia acestuia, care s-a constatat că se extinde la distanţe mari de Soare. Luminozitatea acestui GRB înseamnă că putem colecta date mult mai bune decât în mod normal, şi astfel să trecem dincolo de modelele simple ale fizicii GRB pe care le folosim în mod normal - pur şi simplu nu pot explica aceste date”.
Un "halo” frumos
„Chiar şi după 18 ani de funcţionare, Swift încă ne poate surprinde cu ceva neaşteptat, impresionant şi puternic din punct de vedere ştiinţific, şi încă ne poate provoca. Acele inele de praf pot arăta frumos, dar ne-au dat dureri de cap, au complicat cu adevărat analiza datelor”, a adăugat Dr. Evans.
„Apoi, mai este şi frumosul halou de praf pe care l-a descoperit Andy. Acesta este cauzat de norii masivi de praf din galaxia noastră, dar lumina de la GRB, la aproximativ două miliarde de ani lumină distanţă, este cea care ne-a dezvăluit de fapt aceşti nori. Acum, putem măsura distanţa şi compoziţia lor folosind această "lumină de fundal" a GRB-ului”.
„Această descoperire este o dovadă a puterii observaţiei atente şi a potenţialului descoperirilor întâmplătoare. Sunt încântat de faptul că echipa noastră a putut contribui la înţelegerea Universului într-un mod atât de semnificativ”.
Citește pe alephnews.ro: Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în 100 de zile. Cum este afectată România de înghețarea liniei frontului
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe