Insecta invazivă cunoscută anterior ca "viespea ucigaşă" primeşte un nou nume. Care este motivul

  • Societatea Entomologică a Americii şi Societatea Entomologică a Canadei au adoptat un nou nume pentru viespea ucigaşă, cunoscută şi sub numele de viespea gigantică asiatică, afirmând că "utilizarea cuvântului "asiatic" în denumirea unei insecte dăunătoare poate consolida în mod neintenţionat sentimentul antiasiatic", în special "pe fondul creşterii numărului de infracţiuni motivate de ură şi a discriminării împotriva persoanelor de origine asiatică".
  • ESA a adoptat numele "viespe gigantică nordică" pentru această specie în baza sa de date privind denumirile comune ale insectelor. Deoarece toate viespile sunt originare din Asia, denumirea de viespe gigant asiatică nu transmite informaţii unice despre biologia sau comportamentul speciei, potrivit ESA.
Urmărește
13027 afișări
Imaginea articolului Insecta invazivă cunoscută anterior ca "viespea ucigaşă" primeşte un nou nume. Care este motivul

Sursa foto: Twitter

Chris Looney, entomolog la Departamentul de Agricultură al statului Washington, a fost autorul propunerii de schimbare a denumirii, afirmând că numele comun anterior al speciei, denumită ştiinţific Vespa mandarinia, "este în cel mai bun caz un adjectiv neutru şi neinformativ, potenţial o distragere a atenţiei de la caracterele mai importante ale organismului şi, în cel mai rău caz, un tropar rasist".
 
Nu vreau ca colegii, prietenii şi familia mea din America Asiatică sau din insulele din Pacific să aibă conotaţii negative cu speciile invazive sau dăunătoare care ar putea fi folosite împotriva lor într-un mod negativ", a declarat preşedintele ESA, Jessica Ware.
 
În 2021, ESA şi-a actualizat liniile directoare privind denumirile comune acceptabile pentru insecte, pentru a interzice denumirile care fac referire la grupuri etnice sau rasiale sau care pot provoca teamă şi pentru a descuraja denumirile care fac referire la zone geografice, în special pentru speciile invazive, potrivit CNN.
 
„Numele comune sunt un instrument important pentru entomologi pentru a comunica cu publicul despre insecte şi ştiinţa insectelor", a declarat Ware. „Viespea gigantică nordică este atât precis din punct de vedere ştiinţific, cât şi uşor de înţeles şi evită să evoce frica sau discriminarea".

Cât de periculoasă este

Viespea gigantică nordică reprezintă o potenţială ameninţare pentru albine, sănătatea umană şi agricultură, a declarat Karla Salp, director interimar de comunicare al Departamentului de Agricultură al statului Washington.

În 2019, viesparul cunoscut acum sub numele de viespea gigantică nordică a fost descoperit în statul Washington, iar de atunci s-au depus eforturi pentru a eradica în întregime specia. Publicul a ajutat la găsirea a trei din cele patru cuiburi care au fost eradicate în stat, demonstrând că sensibilizarea publicului este esenţială.
 
Statul Washington este singurul stat din SUA în care au fost confirmate apariţii de viespi gigantice nordice, dar specia ar putea găsi un habitat în altă parte în nord-vestul Pacificului dacă nu este stăpânită, potrivit unui studiu din 2021 publicat în Journal of Insect Science.
 
În general, viespile gigantice nordice nu atacă oamenii, dar o vor face dacă sunt provocate sau ameninţate", se arată în setul de instrumente. „Înţepătura lor este mai lungă decât cea a albinelor şi viespilor întâlnite în America de Nord, iar veninul lor este mai toxic".
 
Viespile gigantice nordice nu sunt singurele care provoacă daune stupilor de albine, iar cuvântul "crimă" evocă teamă, a spus Ware. Ea speră că schimbarea numelui va permite oamenilor să înveţe şi să înţeleagă specia dintr-o perspectivă mai largă.
 
Ware încurajează oamenii să trimită o solicitare către Better Common Names Project dacă există un nume de insectă despre care consideră că ar trebui schimbat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici