- Home
- Life-Inedit
- (10.05.2023, 11:31)
- Mihaela Ionita
Instrument valoros în domeniul reciclării: microbii care pot digera materialele plastice la temperaturi scăzute
- Microbii care pot digera materialele plastice la temperaturi scăzute au fost descoperiţi de oamenii de ştiinţă din Alpi şi din Arctica, ceea ce ar putea fi un instrument valoros în domeniul reciclării.
- Oamenii de ştiinţă au descoperit microbi care pot face acest lucru la o temperatură de 15C, ceea ce reprezintă un potenţial progres în domeniul reciclării.
Urmărește
651 afișări
Instrument valoros în domeniul reciclării: microbii care pot digera materialele plastice la temperaturi scăzute
Au fost deja descoperite multe microorganisme care pot face acest lucru, dar acestea pot funcţiona de obicei numai la temperaturi de peste 30 grade Celsius. Acest lucru înseamnă că utilizarea lor în practica industrială este prohibitivă din cauza încălzirii necesare. De asemenea, înseamnă că utilizarea lor nu este neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon.
Oamenii de ştiinţă de la Institutul federal elveţian WSL au descoperit microbi care pot face acest lucru la 15 grade Celsius, ceea ce ar putea duce la o descoperire importantă în domeniul reciclării microbiene. Descoperirile lor au fost publicate în revista Frontiers in Microbiology.
Dr. Joel Rüthi de la WSL şi colegii săi au prelevat probe din 19 tulpini de bacterii şi 15 de ciuperci care au crescut pe plasticul liber sau îngropat intenţionat în pământ timp de un an în Groenlanda, Svalbard şi Elveţia. Aceştia au lăsat microbii să crească în laborator ca culturi de o singură tulpină, în întuneric, la o temperatură de 15 grade Celsius, şi i-au testat pentru a vedea dacă pot digera diferite tipuri de plastic.
Rezultatele au arătat că tulpinile bacteriene aparţineau unor 13 genuri din filamentele actinobacteria şi proteobacteria, iar ciupercile unor 10 genuri din filamentele ascomycota şi mucoromycota.
Materialele plastice testate au inclus polietilenă (PE) nebiodegradabilă şi poliesterul biodegradabil-polipiuretan (PUR), precum şi două amestecuri biodegradabile disponibile în comerţ, respectiv polibutilenă adipată tereftalată (PBAT) şi acid polilactic (PLA).
Niciuna dintre tulpini nu a fost capabilă să digere PE, chiar şi după 126 de zile de incubare pe aceste materiale plastice. Însă 19 tulpini (56%), dintre care 11 ciuperci şi opt bacterii, au fost capabile să digere PUR la 15 grade Celsius, în timp ce 14 ciuperci şi trei bacterii au fost capabile să digere amestecurile de plastic din PBAT şi PLA.
Rüthi a declarat: „Aici arătăm că noi taxoni microbieni obţinuţi din "plastisfera" solurilor alpine şi arctice au fost capabili să descompună materialele plastice biodegradabile la 15 grade Celsius. Aceste organisme ar putea contribui la reducerea costurilor şi a poverii ecologice a unui proces de reciclare enzimatică a plasticului”.
El a spus că a fost surprinzător faptul că o mare parte din tulpinile testate au fost capabile să degradeze cel puţin unul dintre materialele plastice testate, potrivit The Guardian.
Cercetătorii au testat, de asemenea, cele mai performante şi au descoperit că acestea erau două specii fungice necaracterizate din genurile neodevriesia şi lachnellula, care puteau digera toate materialele plastice testate, cu excepţia PE.
Deşi materialele plastice sunt utilizate pe scară largă abia din anii 1950, microbii pot degrada polimerii deoarece aceştia se aseamănă cu unele structuri găsite în celulele vegetale.
Dr. Beat Frey, unul dintre autorii studiului, a explicat: „S-a demonstrat că microbii produc o mare varietate de enzime de degradare a polimerilor implicate în descompunerea pereţilor celulelor vegetale. În special, ciupercile patogene pentru plante sunt deseori raportate ca biodegradând poliesteri, datorită capacităţii lor de a produce cutinaze, care vizează polimerii din plastic datorită asemănării lor cu cutina, un polimer vegetal”.
Oamenii de ştiinţă au testat microbii doar la o singură temperatură, aşa că nu au găsit încă cea mai bună temperatură de utilizat. Cu toate acestea, ei spun că funcţionează bine între 4 şi 20 grade Celsius.
Frey: „Următoarea mare provocare va fi identificarea enzimelor de degradare a plasticului produse de tulpinile microbiene şi optimizarea procesului pentru a obţine cantităţi mari de proteine. În plus, ar putea fi necesară modificarea suplimentară a enzimelor pentru a optimiza proprietăţi precum stabilitatea proteinelor”.
Citește pe alephnews.ro: Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Prințul Harry soluționează procesul împotriva tabloidelor lui Rupert Murdoch. News Group Newspapers și-a cerut scuze public
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe