INTERVIU Chrysta Bell, muza lui Lynch: O viaţă meditativă, senzuală, întunecată, înfiorătoare - video

Laura Palmer îi spune Agentului Cooper “I’ll see you in 25 years”. Este promisiunea Twin Peaks. Lynch se ţine de cuvânt şi în 2017 lansează o nouă serie, cu Chrysta Bell în rolul principal. Interviul Chrysta Bell, despre Lynch, Meditaţie Transcedentală şi muzică.

Urmărește
962 afișări
Imaginea articolului INTERVIU Chrysta Bell, muza lui Lynch: O viaţă meditativă, senzuală, întunecată, înfiorătoare - video

INTERVIU Chrysta Bell, muza lui Lynch: O viaţă meditativă, senzuală, întunecată, înfiorătoare

Swing Jazz în anii ’90 în trupa 8½ Souvenirs din Austin, actorie în 2017 în “Twin Peaks” al lui David Lynch. Explicaţia? O dă Ioan Big (artasunetelor.ro) în interviul pe care i l-a luat Chrystei Bell, după concertul SOMEWHERE IN THE NOWHERE din Club Control Bucureşti - 27, 28 octombrie 2016.

Ioan Big explică faptul că Lynch şi Chrysta se cunosc de aproape două decenii (toate înregistrările muzicale ale Chrystei sunt realizate în studioul lui Lynch din Hollywood Hills, iar acesta este nu numai producător, dar şi co-autor al textelor şi, uneori, al melodiilor). S-au întâlnit prin practica Meditaţiei Transcendentale. MT, fondată de Maharishi Mahesh Yogi, popularizată global de The Beatles şi The Rolling Stones în anii ’60, a ‘beneficiat’ de notorietate şi în România comunistă, mai ales prin episodul din 1982, când peste 250 de intelectuali au fost trimişi pedepsiţi cu excluderea socială (despre implicarea lui Andrei Pleşu, Gheorghe Zamfir, Marin Sorescu, Mihai Şora sau Ovidiu Maitec, mai multe în “Afacerea Meditaţia Transcendentală”, scrisă de Doina Jela, Cătălin Strat şi Mihai Albu, publicată la Humanitas în 2004).

Reporter: Meditaţia Transcendentală. Cum ai ajuns să o practici şi în ce măsură a fost o punte de legătură în relaţia cu David Lynch?

Chrysta Bell: În ceea ce mă priveşte, am fost alături de o persoană infinit de creativă, pasionată, sensibilă şi productivă, calmă şi foarte blândă care m-a făcut să trec peste ceea ce reprezintă Hollywoodul, eu fiind o... ‘lebădă neagră’. Iar referitor la această persoană pe care am început să o cunosc şi să o iubesc... am ajuns să mă întreb ‘Ce faci? Cum poţi fi atât de concentrat şi atât de elocvent şi atât de creativ?’. Este un instrument pe care această persoană îl foloseşte şi mi-am zis că merită să îl încerc la rândul meu. După atâţia ani de când îl cunosc pe David şi pe oamenii din echipa sa, lejeritatea şi calmul lor, am adoptat atitudinea ‘OK, I want to do it too’. Niciodată el nu mi-a zis să merg pe această cale dar experienţa cu oamenii din jurul său care se comportau într-un anume fel m-a determinat şi pe mine să încerc...

Reporter: ... deci datorită lui David Lynch ai ajuns la Meditaţia Transcendentală?

Chrysta Bell: Oh, da, da... Pentru mine Meditaţia Transcedentală reprezintă un instrument în slujba creativităţii şi eu nu judec creativitatea... aceasta are multe forme de expresie. Foloseşte ceea ce am în propria viaţă, la ceea ce am fost martoră în viaţă, o viaţă câteodată frumoasă, meditativă şi senzuală dar, alteori, întunecată, înfiorătoare şi ciudată, o viaţă care ‘trăieşte’ prin mine, iar Meditaţia Transcedentală nu face decât să aplaneze zâzaniile. Creativitatea se poate manifesta dar eu... eu nu pot judeca creativitatea. Eu sunt doar în căutarea unui vehicul curat care să o aducă la suprafaţă dar asta nu înseamnă că sunt o fiinţă perfectă, exclusiv pozitivă sau frumoasă... în viaţă sau în gânduri. Sunt doar un canal prin care creativitatea poate răzbi în exterior şi cred că muzica îşi are faţetele sale întunecate însă, în ultimă instanţă, întotdeauna există speranţă. În final există transcedenţa, recunoaşterea în egală măsură a întunericului şi a luminii. Asta a însemnat întotdeauna dar, uitându-mă la mine, călătoria spre lumină în căutarea transcedenţei a fost lungă şi plină de experienţe la care eşti martor ca şi artist. Iar asta a reuşit să iasă la iveală din mine.

Reporter: Cum de ai ajuns să interpretezi o tânără piele-roşie în “Once Upon a Time in China and America”, filmul lui Sammo Hung din 1997?

Chrysta Bell: Asta s-a întâmplat cu mai bine de douăzeci de ani în urmă şi e absolut amuzant că îmi aduci aminte de ea. A fost o experienţă neobişnuită, nimic asemănător cu modul uzual în care se face cinema în America, dar pentru mine a fost realmente o experienţă culturală deoarece, venind din Texas, a fi expusă unei confluenţe culturale dominate de China a fost extrem de straniu pentru că am văzut cât de ‘consumabil’ erau trataţi chinezii. O mulţime de explozii pe platoul de filmare, oameni răniţi la propriu şi nimănui nu îi păsa pentru că tot timpul aduceau alţi chinezi să îi înlocuiască iar eu eram foarte intrigată fiind în mijlocul lor că toţi păreau OK cu această situaţie, că oamenii sunt răniţi şi revin apoi fără probleme să sufere în continuare. Ca atare, a fost cam neplăcut să particip nu numai la conflicte dar şi la, ştii, filmarea a 40 de duble de Kung Fu şi doar a uneia care presupunea interpretare actoricească... chiar şi aceea nejucată cum trebuie, dar tezaurizez experienţa, mă bucur că am trăit-o însă nu ştiu dacă mi-a fost de un real folos în cariera artistică.

Reporter: În fond, rămâi totuşi ataşată de muzică. Pe de altă parte apariţiile tale pe scenă arată prin grija pentru detaliu o polivalenţă remarcabilă în ceea ce priveşte artele vizuale Pop. Ai vreo aspiraţie pe care vrei să ne-o împărtăşeşti?

Chrysta Bell: Am început în teatrul de revistă când eram copil, am crescut într-un studio de înregistrări [proprietate a părinţilor săi în San Antonio – n.r.], am acumulat foarte devreme experienţă ca actriţă de film sau de televiziune, am făcut toate acestea – muzică, bineînţeles, întreaga mea viaţă – şi astfel am ajuns să folosesc orice idee, expresie sau ustensilă din ‘trusa mea de scule’. Dacă aş fi pictat, acum realizam şi picturi dar, dincolo de toate... interpretarea scenică, arta, coregrafia, elementele teatrale, moda, comportamentul gestual, acestea sunt instrumentele mele de lucru. Voi utiliza orice am în dotare pentru a-mi defini propria formă de exprimare pentru că, doar puse la lucru în ansamblu, rezultatul va fi cel pe care mi-l doresc şi, în plus... am muzica mea cu David. YES, YES, YES, THIS IS IT! Continui să îmi utilizez întreaga paletă cromatică pentru a mă exprima dar şi pentru a mă corecta fiindcă uneori ai convingerea că ai dat lovitura însă e suficient să vezi o filmare ca să realizezi cât de mult trebuie să schimbi sau să fi expus la alte experienţe care îţi pot nuanţa ulterior viziunea. Este o evoluţie continuă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici