- Home
- Life-Inedit
- CLEVELAND, (29.08.2019, 11:46)
- Ana Obretin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Istoria evoluţiei omului ar putea fi rescrisă. Craniu vechi de milioane de ani, descoperit în Africa
Un craniu de australopitec vechi de 3,8 milioane de ani, descoperit în Etiopia, ar putea schimba complet viziunea specialiştilor asupra evoluţiei omului, potrivit unui studiu publicat în revista Nature şi citat de Huffington Post.
Urmărește
3013 afișări
Craniul - numit MRD - "este una dintre fosilele de hominid mai vechi de 3 milioane de ani remarcabil de complete" descoperite vreodată de antropologi, a spus Yohannes Haile-Selassie, de la Muzeul de Istorie Naturală din Cleveland, SUA, unul dintre autorii studiului publicat în revista Nature.
Fosila ar putea deveni "un nou simbol al evoluţiei umane", spune Fred Spoor, de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, într-un comentariu la acest studiu.
MRD se alătură astfel mai celebrilor Toumai, Ardi şi Lucy.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
Prin comparaţie, însă, Toumai, un exemplar de Sahelanthropus tchadensis, considerat de paleontologi drept cel mai vechi reprezentant al liniei umane, a trăit în urmă cu aproximativ 7 milioane de ani. Toumai a fost descoperit în Ciad, în 2001.
Ardi, un exemplar de Ardipithecus ramidus, o altă specie de hominid, descoperit în Etiopia, a trăit în urmă cu 4,5 milioane de ani, iar Lucy, celebrul australopitec descoperit în Etiopia în 1974, are o vechime de 3,5 milioane de ani
Cercetătorii au descoperit şi alte fragmente de australopitec, vechi de cel puţin 3,9 milioane de ani, însă este vorba despre dinţi şi fragmente de maxilar. Doar craniile îi pot ajuta pe paleontologi să înţeleagă modul în care au evoluat hominizii.
MRD a fost descoperit în februarie 2016, în situl Woranso-Mille din Etiopia, la o distanţă de aproximativ 55 de kilometri de locul unde a fost descoperită Lucy. MRD este un exemplar de Australopithecus anamensis, unul dintre primii australopiteci apăruţi pe Terra.
"Iniţial, credeam că A. anamensis (MRD) a evoluat treptat în A. afarensis (Lucy, n.r.)", a spus Stephanie Melillo, de la Institutul Max Planck din Germania, coautor al studiului.
Însă noua descoperire sugerează că cele două specii de australopitec au convieţuit în savanele din Afar aproximativ 100.000 de ani.
Deşi are dimensiuni reduse, craniul aparţine unui adult, în principiu de sex masculin. Reconstituirile faciale sugerează că pomeţii acestuia erau ascuţiţi, maxilarul era proeminent, nasul era mare şi fruntea era teşită.
Specialiştii au rămas surprinşi pentru că trăsăturile fizice ale acestuia sunt comune atât pentru Sahelanthropus (Toumai), cât şi pentru Ardipithecus (Ardi) şi alte specii mai recente.
"Până în prezent, nu aveam informaţii despre speciile care au trăit între cei mai vechi strămoşi ai omului, în urmă cu aproximativ 6 milioane de ani, şi cele precum Lucy, din urmă cu două-trei milioane de ani", a spus Stephanie Melillo, pentru care noua descoperire "umple spaţiul morfologic dintre cele două grupuri".
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Ce tipuri de produse electro-IT au fost preferate de români în prima parte a anului. Efectul RABLA asupra comerţului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:44
O structură subacvatică, asemănătoare vulcanului, elimină gaze în largul coastei Alaska
-
astăzi, 12:27