Italia solicită statutul de patrimoniu Unesco pentru cafeaua espresso. Secretul reţetei sale

  • Italia urmează să solicite statutul UNESCO pentru cafeaua espresso, susţinând că este „mult mai mult decât o simplă băutură”.
  • Băutura a devenit rapid o parte integrantă a identităţii naţionale după crearea sa la Torino în secolul al XIX-lea.
Urmărește
810 afișări
Imaginea articolului Italia solicită statutul de patrimoniu Unesco pentru cafeaua espresso. Secretul reţetei sale

Italia solicită statutul de patrimoniu Unesco pentru cafeaua espresso. Secretul reţetei sale

„Este un ritual autentic şi o expresie a societăţii noastre care ne distinge în întreaga lume”, a declarat Gian Marco Centinaio, subsecretarul pentru agricultură, confirmând că cererea a fost depusă.

Espresso a devenit rapid o parte integrantă a identităţii naţionale după apariţia sa la Torino la sfârşitul secolului al XIX-lea. Un espresso creează un prilej de întâlnire, de a discuta despre politică şi fotbal, de a te plânge, de a face pace sau de a plăti o datorie, este un motiv pentru care oamenii se întâlnesc să socializeze şi să savureze băutura, potrivit The Guardian.

Potrivit Institutului Italian Espresso, fondat în 1998 cu scopul specific de a proteja şi promova espresso-ul original, piaţa valorează mai mult de 4 miliarde de euro anual, mai mult de 90% dintre italieni beau câte o ceaşcă zilnic.

Reglementările stricte ale institutului pentru espresso-ul perfect includ utilizarea unui amestec de cafea certificat, echipamente certificate şi chiar personal autorizat.

Acesta precizează că spuma, crema mai uşoară care se aşează în partea de sus a ceştii, „trebuie să fie uniformă şi persistentă timp de cel puţin 120 de secunde din momentul în care cafeaua a fost distribuită fără amestecare”. Se spune că culoarea sa ar trebui să fie „maro-alun până la maro închis [şi] caracterizată prin reflexe brune”.

Încercările anterioare de a include cafeaua espresso italiană pe lista Unesco au fost făcute, dar nu au fost niciodată finalizate oficial, se presupune că din cauza politicii turbulente a ţării.
 
Subsecretarul pentru agricultură a spus că este încrezător că, de data aceasta, comisia naţională Unesco a Italiei va aproba oferta, verdictul fiind aşteptat în primăvară.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici