Iulia Vântur, Ioana Flora şi Amalia Enache, prezente la premiera de gală a proiectului "Hot Shorts"

Iulia Vântur, Ioana Flora şi Amalia Enache s-au numărat printre invitaţii premierei de gală a proiectului "Hot Shorts", ce reuneşte trei scurtmetraje, "Bora Bora", de Bogdan Mirică, "În film la Naşu'", de Cristina Jacob, şi "Tatăl meu e cel mai tare", de Radu Potcoavă.

Urmărește
507 afișări
Imaginea articolului Iulia Vântur, Ioana Flora şi Amalia Enache, prezente la premiera de gală a proiectului "Hot Shorts"

Iulia Vântur, Ioana Flora şi Amalia Enache, prezente la premiera de gală a proiectului "Hot Shorts" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acestora li s-au alăturat, la evenimentul care a avut loc vineri seară, la cinematograful Hollywood Multiplex din Bucureşti, actorii Diana Dumitrescu, Dorian Boguţă, Sergiu Costache, Irina Săulescu şi Vlad Oancea, dar şi prezentatoarea TV Malvina Cervenschi.

Înaintea proiecţiei, cei trei regizori au urcat pe scenă şi au mulţumit echipelor cu care au lucrat.

Proiectul "Hot Shorts" le propune cinefililor trei scurtmetraje fresh şi diferite ca stil - "Bora Bora", "Tatăl meu e cel mai tare" şi "În film la Naşu'" - acesta din urmă remarcându-se şi prin apariţia spectaculoasă a cineastului Francis Ford Coppola.

"Hot Shorts" este un concept nou care introduce pe marile ecrane acest set de trei scurtmetraje a căror valoare a fost deja confirmată la festivaluri internaţionale de film precum Cannes, Locarno, Sarajevo, Salonic şi Varşovia.

Proiectul a fost prezentat în premieră, vineri, pentru presă, la Hollywood Multiplex din Bucureşti, în prezenţa tinerilor regizori Cristina Jacob ("În film la Naşu'"), Bogdan Mirică ("Bora Bora") şi Radu Potcoavă ("Tatăl meu e cel mai tare"), dar şi a actriţelor Diana Dumitrescu şi Ioana Flora, protagoniste ale scurtmetrajelor din cadrul "Hot Shorts".

În aproape două ore de filme de esenţă tare, "Hot Shorts" adună genuri diferite - dramă, comedie, acţiune -, pornind de la drama omului simplu şi cinstit care se trezeşte arestat peste noapte, trecând la umorul iscat la graniţa cu Republica Moldova, când un actor caută cu disperare să ajungă la o filmare cu Coppola, şi încheindu-se cu povestea lui Andrei, care devine pionul principal într-o reţea de mafioţi de cartier.

Scurtmetrajul "În film la Naşu'", scris şi regizat de Cristina Jacob, relatează povestea a trei tineri nevoiţi să se confrunte cu excesul de zel şi lipsa de scrupule a unor vameşi de la graniţa dintre România şi Republica Moldova. O călătorie ce ar trebui să fie o simplă rutină se transformă astfel într-o comedie absurdă, în care dinamica dintre interogările vameşilor şi exasperarea crescândă a celor trei duc totul spre un final hilar, cu o întorsătură neaşteptată şi unică.

"În film la Naşu'" îi are în rolurile principale pe Cristi Iacob, Diana Dumitrescu şi Florin Călinescu, lista de actori care au contribuit la realizarea acestui scurtmetraj fiind completată de Ion Grosu, Anamaria Mirică şi Ion Săpdaru. Surpriza pentru spectatori este însă apariţia spectaculoasă în pelicula "În film la Naşu'" a cineastului american Francis Ford Coppola. Cu permisiunea specială a lui Francis Ford Coppola, filmul prezintă o convorbire telefonică reală dintre actorul care-l interpretează pe şeful vămii româneşti (Florin Călinescu) şi reputatul cineast, justificându-se astfel şi titlul scurtmetrajului, "În film la Naşu'".

Regizoarea Cristina Jacob se aşteaptă ca proiectul "Hot Shorts" şi pelicula "În film la Naşu'" să fie bine primite de public, fiind ceva nou şi atractiv. "Fiind ceva nou este destul de riscant, dar, totodată, cred că spectatorii o să-l primească bine, pentru că vor fi curioşi la acest nou, se vor identifica cu situaţiile din film şi vor face haz de necaz", a declarat pentru MEDIAFAX Cristina Jacob.

Ea a mai spus că a lucrat cu mare plăcere la proiectul "În film la Naşu'" - filmat în luna august a anului trecut -, având aproape o echipă de profesionişti. "Cred că am avut un mare noroc, pentru că am lucrat cu o echipă de profesionişti, actori foarte buni, foarte capabili. A fost o plăcere, chiar dacă a fost greu şi lucram de la 5.00 dimineaţa şi terminam la 12.00 noaptea, nu simţeam", a explicat regizoarea.

Totodată, Cristina Jacob a spus că sprijinul pe care i l-a acordat, la început de drum, celebrul Francis Ford Coppola este un exemplu pentru toţi cineaştii. "Fiind un colos, totuşi a rămas uman şi, abordându-l prin asistenta lui, i-am trimis scenariul şi i-am adresat întrebarea dacă este posibil să colaborăm şi, plăcându-i această idee, a spus «De ce nu?». Şi practic a ajutat un tânăr cineast la început de drum, ceea ce, iată, ne dă la toţi un exemplu", a mai spus Cristina Jacob.

Prezentă, vineri, la vizionarea de presă de la Hollywood Multiplex, Diana Dumitrescu, care debutează în scurtmetraj cu rolul din producţia "În film la Naşu'", a spus că experienţa pe care i-a oferit-o pelicula Cristinei Jacob a fost total diferită faţă de experienţa sa în televiziune, unde a interpretat roluri principale în proiecte de succes precum "Iubire ca în filme", "Regina", "Aniela" şi "Pariu cu viaţa".

"Pentru mine, că am atins punctul film, a fost ceva wow şi foarte emoţionant. A fost interesant. A fost altceva, o altă experienţă, se lucrează altfel la film decât la telenovele, la seriale", a declarat, pentru MEDIAFAX, Diana Dumitrescu.

Despre prezenţa lui Francis Ford Coppola în pelicula "În film la Naşu'", Diana Dumitrescu crede că "o să fie un şoc pentru toată lumea". "Nici eu nu m-am aşteptat. Ştiam că despre asta era vorba şi că scena va fi făcută, dar nu am crezut că va fi contactat cu adevărat. Dar iată că am jucat în acelaşi film cu Coppola", a spus mândră Diana Dumitrescu.

Scurtmetrajul "În film la Naşu'" i-a prilejuit Dianei Dumitrescu şi întâlnirea pentru prima dată pe platourile de filmare cu Florin Călinescu. Actorul român are onoarea în film să vorbească la telefon cu celebrul Francis Ford Coppola. Conversaţia este una plină de umor, iar actorul român îi va surprinde pe spectatori cu propria sa interpretare a unui fragment din celebrul film al lui Coppola "Naşul/ The Godfather".

Pe de altă parte, proiectul "Hot Shorts" le va prilejui spectatorilor români întâlnirea cu scurtmetrajul "Bora Bora", scris şi regizat de Bogdan Mirică, câştigător al secţiunii dedicate în cadrul Festivalului de Film Transilvania (TIFF) şi selecţionat la evenimente de gen de prestigiu, precum cele de la Locarno, Varşovia şi Salonic. De asemenea, "Bora Bora" a câştigat marele premiu al juriului la categoria de scurtmetraje europene din cadrul Festivalului Premiers Plans de la Angers.

Beneficiind de o distribuţie de zile mari, pe care Bogdan Mirică recunoaşte că a fost norocos să o aibă la primul său film, "Bora Bora" este povestea lui Ion, o victimă absurdă a unei societăţi absurde. Ion este un pescar prins între sărăcia lucie care îl urmăreşte de ceva timp şi accidentul prin care ajunge să cultive plante ilegale (cânepă) pentru un străin. În rolurile principale se regăsesc Alexandru Potocean (Ion), Mirela Zeţa (Maria, soţia lui Ion), Teo Corban (inspectorul de poliţie) şi Ion Sapdaru (poliţistul zelos).

Bogdan Mirică spune că, din punctul de vedere al inspiraţiei, filmul "Bora Bora" este mai degrabă "un fel de western românesc, modern, cu puţină comedie". "Am avut parte şi de multe experienţe de genul celor din film în satele din România, mai ales în satul de la câmpie, unde oamenii sunt foarte săraci, unde sunt foarte multe drumuri care se închid, nu prea ai unde să te duci. Şi atunci singurul lucru care îţi mai rămâne de făcut este să stai, să contempli, să faci haz de necaz", a declarat pentru MEDIAFAX Bogdan Mirică, vineri, la vizionarea de presă.

El a precizat că filmările au avut loc în apropierea Bucureştiului, în anul 2010, şi au durat şapte zile. "Locul de filmare a fost modificat, am şters chestii, am adăugat chestii, am făcut cam cum fac americanii când «măsluiesc» un peisaj", a spus Bogdan Mirică. El a precizat că scena finală - cea mai importantă, de altfel, din scurtmetraj şi care se petrece în natură - a fost dificil de realizat, însă rezultatul a meritat, "Bora Bora" fiind o peliculă care îi va bucura în special pe cinefilii care apreciază filmele fraţilor Cohen, dar nu numai.

Un alt scurtmetraj care face parte din acest proiect inedit "Hot Shorts" este "Tatăl meu e cel mai tare", în regia lui Radu Potcoavă, cel care semnează şi scenariul peliculei. Filmul prezintă viaţa aparent banală a unei familii din cartierul Colentina, măcinată de probleme financiare. Tavi (Gavril Pătru) şi Cati (Ioana Flora) sunt pe punctul de a pierde apartamentul în care locuiesc, din cauza datoriilor. Andrei, unicul lor fiu (interpretat de Alfred Wegeman), este într-o perioadă de rebeliune şi nimereşte în cele mai periculoase anturaje. Tavi îl surprinde cu un interlop şi este nevoit să intervină, chiar dacă acest lucru presupune să apeleze la cei mai mari mafioţi, pentru care, în tinereţe, Tavi a făcut închisoare, şi să îşi pună familia în pericol.

Prezent la vizionarea de presă de la Hollywood Multiplex, Radu Potcoavă a declarat pentru MEDIAFAX că filmul este unul "autobiografic". "Personajele sunt cât se poate de reale, le-am schimbat numele. Acţiunile sunt cât se poate de reale şi fac parte din copilăria şi din adolescenţa mea în Militari", a explicat Radu Potcoavă. El a spus că a fost dificil să găsească un copil care să îl interpreteze pe el însuşi în film. "La copil a fost cel mai greu, în rest nu a fost foarte greu să găsesc actorii potriviţi, pentru că ştiam clar ce tipologii şi ce fizionomii să caut", a mai spus Radu Potcoavă, precizând că filmările pentru "Tatăl meu e cel mai tare" au avut loc anul trecut, în noiembrie, "pe un frig crâncen", în Colentina.

Pe de altă parte, actriţa Ioana Flora care se regăseşte atât în distribuţia scurtmetrajului "Bora Bora", cât şi în cea a peliculei "Tatăl meu e cel mai tare", a spus că i-au plăcut foarte mult ambele roluri. "Sunt două personaje complet diferite. Unul e cu valenţe mai comice, unul cu valenţe mai dramatice, şi mi-au plăcut amândouă foarte tare", a declarat, pentru MEDIAFAX, Ioana Flora, vineri, la vizionarea de presă.

O premieră pentru piaţa de cinema din România, proiectul "Hot Shorts", distribuit de MediaPro Distribution, poate fi urmărit de vineri în următoarele cinematografe: Hollywood Multiplex, The Light Cinema, Grand Cinema Digiplex Baneasa, Movieplex, Cinema City Cotroceni, Cinema City Sun Plaza, Odeon Cineplex Cluj, Cinema City Cluj, Arad, Brăila, Târgu Mureş şi Timişoara.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici